De winter is weer in het land, maar thuis blijven is nergens voor nodig. Er is zoveel te zien en te beleven. Zelfs als de dagen kort zijn en het weer wat frisjes en je niet veel zin hebt om het gure weer te trotseren. Ik kan je verzekeren dat Dinant een bezoekje meer dan waard is. Dus neem ik vandaag een welverdiende vakantie en trek eropuit naar de Belgische Ardennen voor een bezoek aan het mooie stadje Dinant.

Ontdek mijn 4 tips, getest voor jou tijdens mijn treinuitstap naar Dinant met het Happy Ticket.

Ik reis met de citytriptrein, ongeacht de afstand (ik kom van Zinnik), voor slechts € 10 in 2de klas, heen en terug! Gemakkelijk en goedkoop. Dit zijn voor mij de ideale soort uitjes wanneer ik even vrij heb.

Goed om weten: geen tijd om van het Happy Ticket te profiteren?
Geen nood! Met het Weekendbiljet reis je aan een zeer voordelig tarief.

1. 1. De citadel: een panoramisch, historisch, cultureel en sportief avontuur!

Wanneer ik het station van Dinant buiten ga, rijst een enorme rots hoog op in de lucht. Naast deze machtige rotspartij, typisch voor het zuiden van ons land (ja, we zijn nog steeds in België!), is het eerste wat mij opvalt de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk de veelkleurige gebouwen en de imposante versterkte citadel. En ik kan je zeggen: dit is niet te missen!

De citadel is ingedeeld in galerijen en een kunst- en wapenmuseum.

Goed om weten: 100 m boven de Maas, biedt de citadel een adembenemend uitzicht! In het aanwezige cafetaria genoot ik van een warme chocolademelk en droomde ik langzaam weg terwijl ik een prachtig uitzicht had op het fantastische landschap.

Mijn tip: het is vanzelfsprekend, maar ik wil je er nog eens aan herinneren: vermijd hakken of stadsschoenen, want het is een hele uitdaging om de citadel te bereiken. Er zijn meer dan 408 trappen te beklimmen alvorens je op de top arriveert! Tenzij je kiest voor plan B, origineler en praktischer: de kabelbaan.

Meer info: www.citadellededinant.be
Adres: Place Reine Astrid 3, 5500 Dinant
De citadel bevindt zich op 250 m van het station van Dinant.

2. Let it swing in Dinant

Grote namen werden geboren in België en in Dinant werd de beroemde Adolphe Sax , de uitvinder van de saxofoon, geboren! Dit voorwerp vind je overal terug in de stad: zo staan al felgekleurde saxofoons en wapperen vlaggen in de Europese kleuren op de Charles de Gaulle brug ter ere van de musicus. Zeker een aanrader voor artistieke foto’s!

Goed om weten: de brug is opgedragen aan Charles de Gaulle omdat hij tijdens de oorlog gewond raakte bij de aanval op de citadel, bezet door de Duitsers. Op de brug is er een gedenkplaat aangebracht ter ere van hem, geschonken door de Confrérie de la Croix de Lorraine aan de stad Dinant. Niet vergeten te lezen wanneer je de brug oversteekt! En dan nog zijn standbeeld, ongeëvenaard, aan de rand van de Maas, aan de voet van de brug!
De Charles de Gaulle brug ligt op wandelafstand van het station van Dinant.

Een kus voor Mijnheer Sax

Als grote jazzliefhebster, bezocht ik het huis van Mr. Sax en het belevingscentrum volledig aan hem gewijd. Hier ontdek je welk buitengewoon genie Sax was en zijn intstrument verwarmt je hart en laat je swingen.

Goed om weten: om je bezoek nog spannender te maken, zal een parcours van Anamorfosen, bestaande uit zeven totems met hedendaags profiel, jou naar dit punt leiden.
Zeker doen: neem een pauze en nestel je trots naast Adolphe Sax, die rustig op zijn bankje voor zijn huis zit, en neem een tijdloze selfie! Geweldig!

Adres: Rue Adolphe Sax 37, 5500 Dinant
Het Huis van Adolphe Sax bevindt zich op 7 minuten wandelen van het station van Dinant.

3. Wonderlijke grot, La Merveilleuse

Aangezien het toch koud is, profiteer ik er van om de beroemde grot te bezoeken nl. La Merveilleuse. Ze is het hele jaar open en alleen de naam al doet mij dromen! Deze grot, natuurlijk kleiner en minder bekend dan haar zuster in Han, is absoluut een omweg waard. Zei ik een omweg? Nauwelijks, want de grot ligt maar op enkele minuutjes lopen van het stadscentrum en van het station..

Goed om weten: kies voor een rondleiding met gids. Hij neemt je mee tot in het binnenste van de aarde, zelfs de kinderen zullen betoverd zijn …
Tip: voorzie je van laarzen of sneakers antislip. Geloof mij, het is er behoorlijk glibberig en er zijn meer dan 120 treden af te leggen over het gehele ondergrondse parcours.
Adres: Rue de Philippeville 142, 5500 Dinant, op 850 m van het station van Dinant

 

4. Dinant de lekkerbek

Na mijn bezoek, is het tijd voor een gastronomische pauze voor ik de trein terug neem. Het resto “Couvent de Bethléem” serveert een hedendaagse keuken in de stijl van onze “grootmoeders”. Ik laat me meeslepen door de schoonheid van de plek en besluit er iets te eten. Het is een formidabele plek, een plek met een ziel: doordrenkt van geschiedenis. Ik sta in een oud klooster, nu overdekt met een glazen dak.

Het menu is gevarieerd en ik laat mij verleiden door het kabeljauwhaasje met Parmezaanse kaas. Geraffineerd maar toch ook een rijkelijke maaltijd. Ik durf het hier bijna niet te zeggen in dit oude klooster, maar het smaakt werkelijk goddelijk!

Adres: Charreau des Capucins, 5500 Dinant, op 600 m van het station van Dinant
Meer info: www.lamerveilleuse.be

Het is al laat en de stad wordt ondergedompeld in een sfeervol verlicht decor. Ik had geen tijd om alles te zien wat ik wilde. Dus zal ik nog eens moeten terugkomen om de beroemde Dinantse koek of zijn Flamiche, kaastaart, te proeven. Ook een bezoekje aan het Maison van Leffe staat nog op mijn bucketlist.

Ik ben zo moe dat ik in de trein tijdens de terugreis in slaap val en bijna mijn halte mis!
Wanneer is mijn volgende citytrip? Ik kan bijna niet wachten! ! !

Een uitstekende deal: wanneer de mooie dagen aanbreken (van april tot oktober), kan je profiteren van de B-Dagtrip Dinant Tour – 3 attracties.
Dit fantastische pack combineert de treinreis + de 3 voornaamste attracties van Dinant in één pack. De citadel met kabelbaan, een boottocht op de Maas en een bezoek aan de Grot La Merveilleuse.