De winter is weer in het land, maar thuis blijven is nergens voor nodig. Er is zoveel te zien en te beleven. Zelfs als de dagen kort zijn en het weer wat frisjes en je niet veel zin hebt om het gure weer te trotseren. Ik kan je verzekeren dat Dinant een bezoekje meer dan waard is. Dus neem ik vandaag een welverdiende pauze en trek eropuit naar de Belgische Ardennen voor een bezoek aan het mooie stadje Dinant.

Ontdek 4 tips getest voor jou

Links: de achterkant van de collegiale. Rechts: de grot van Dinant.

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

1. De citadel: een panoramisch, historisch, cultureel en sportief avontuur!

Wanneer ik het station van Dinant buiten ga, rijst een enorme rots hoog op in de lucht. Naast deze machtige rotspartij, typisch voor het zuiden van ons land (ja, we zijn nog steeds in België!), is het eerste wat mij opvalt de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk de veelkleurige gebouwen en de imposante versterkte citadel. En ik kan je zeggen: dit is niet te missen!

Links: schaduwen van soldaten op een muur. Rechts: Hollandse smederij.

De citadel is ingedeeld in galerijen en een kunst- en wapenmuseum. Ontdek aan de hand van een rondleiding het leven van de soldaten en de gevangenen in de tijd dat de citadel nog een versterkte burcht was en ook een gevangenis. Ervaar het leven in de citadel in die tijd onder moeilijke omstandigheden, vooral tijdens strenge winters.

Goed om weten: 100 m boven de Maas, biedt de citadel een adembenemend uitzicht! In de aanwezige cafetaria genoot ik van een warme chocolademelk en droomde ik langzaam weg terwijl ik een prachtig uitzicht had op het fantastische landschap.

Stapelbedden en eettafels in de Citadel van Dinant.

Mijn tip: het is vanzelfsprekend, maar ik wil je er nog eens aan herinneren: vermijd hakken of stadsschoenen, want het is een hele uitdaging om de citadel te bereiken. Er zijn meer dan 408 trappen te beklimmen alvorens je op de top arriveert! Ik heb de inspanning gedaan, nu jouw beurt. Tenzij je kiest voor plan B, origineler en praktischer: de kabelbaan. Is inbegrepen in de rondleiding en natuurlijk veel relaxer.

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Meer info: Citadel van Dinant
Adres:
Place Reine Astrid 3, 5500 Dinant
De citadel bevindt zich op 250 m van het station van Dinant.

2. Let it swing in Dinant

Overal saxofonen

Grote namen werden geboren in België en in Dinant werd de beroemde Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, geboren! Dit voorwerp vind je overal terug in de stad: zo staan al gigantische felgekleurde saxofoons en wapperen vlaggen in de Europese kleuren op de Charles de Gaulle brug ter ere van de musicus. Of het nu op straat is, in winkels, op pleinen of langs de waterkant, de knipoog naar Sax kom je overal tegen. Doe zoals ik: maak een wandeling en kijk uit naar saxofoons, artistieke foto’s of gewoon … geniet!

Links: gouden voetafdruk van Maurice Ravel. Rechts: glazen beeld van een saxofoon.

Goed om weten: de brug is opgedragen aan Charles de Gaulle omdat hij tijdens de oorlog gewond raakte bij de aanval op de citadel, bezet door de Duitsers. Op de brug is er een gedenkplaat aangebracht ter ere van hem, geschonken door de Confrérie de la Croix de Lorraine aan de stad Dinant. Niet vergeten te lezen wanneer je de brug oversteekt! En dan nog zijn standbeeld, ongeëvenaard, aan de rand van de Maas, aan de voet van de brug!
De Charles de Gaulle brug ligt op wandelafstand van het station van Dinant.

Een kus voor Mijnheer Sax

Als grote jazzliefhebster, bezocht ik het huis van Mr. Sax en het belevingscentrum volledig aan hem gewijd. Hier ontdek je welk buitengewoon genie Sax was en zijn intstrument verwarmt je hart en laat je swingen. Het Sax-huis is gratis toegankelijk en is alle dagen open.

Links: en saxofoon. Rechts: het bronzen borstbeeld van Sax.

Zeker doen: neem een pauze en nestel je trots naast Adolphe Sax, die rustig op zijn bankje voor zijn huis zit, en neem een tijdloze selfie! Geweldig!

Adres: Rue Adolphe Sax 37, 5500 Dinant
Het Huis van Adolphe Sax bevindt zich op 7 minuten wandelen van het station van Dinant.

3. Wonderlijke grot, La Merveilleuse

Aangezien het toch koud is, profiteer ik er van om de beroemde grot te bezoeken nl. La Merveilleuse. Tijdens de winter is ze enkel open tijdens de weekends. Alleen de naam al doet mij dromen! Deze grot, natuurlijk kleiner en minder bekend dan haar zuster in Han, is absoluut een omweg waard. Zei ik een omweg? Nauwelijks, want de grot ligt maar op enkele minuutjes lopen van het stadscentrum en van het station. De rondleiding is interactief en gespekt met humor. Vergeet zeker niet de gids bij de uitgang, hij verdient een leuke fooi!

Stalagmieten in de grot van Dinant La Merveilleuse.

Goed om weten: in het binnenste van de grot is er een concertzaal gebouwd rekening houdend met de natuurlijke vormen van de grot. Hier weerklinken de mooiste geluids- en muziekecho’s.
Tip: voorzie je van laarzen of sneakers antislip. Geloof mij, het is er behoorlijk glibberig en er zijn meer dan 120 treden af te leggen over het gehele ondergrondse parcours.
Adres: Rue de Philippeville 142, 5500 Dinant, op 850 m van het station van Dinant
Toegangsprijs: € 9 voor volwassenen en € 6 voor kinderen en jongeren van 3 tot 17 jaar.
Meer info: Toerisme Vallée de la Meuse

4. Dinant de lekkerbek

Wanneer ik voorbij een bakkerij wandel, zie ik niet de klassieke taartjes of brood vooraan in de etalage liggen maar de beroemde Dinantse koek. Een hard koekje dat vooral gekocht wordt door de toeristen als souvenir of om cadeau te doen. Ik kan hun geen ongelijk geven: de mallen die gebruikt worden zijn gevariëerd en artistiek. Volg het proces van op de eerste rij! Wat is het toch mooi, een waar meesterwerk!

Een hele dag stappen maakt hongerig! De bistro aan de overkant van het station valt mij op. Het Ardense Café serveert een eenvoudige keuken tegen een redelijke prijs. Het is er gezellig en het personeel is er vriendelijk. Beslist! Voor ik de trein naar huis neem, stop ik nog voor een gastronomische pauze.

Reuzegrote Dinantse koeken in de vitrine van een bakker.

Het menu is gevarieerd en ik laat mij verleiden door pasta en kip in romige knoflooksaus. Een stevige maaltijd doet deugd na zo’n mooie dag.

Adres: Avenue Franchet d’Esperey 5, 5500 Dinant
Meer info: Le Café Ardennais

Het is al laat en de stad wordt ondergedompeld in een sfeervol verlicht decor. Ik had geen tijd om alles te zien wat ik wilde. Dus zal ik nog eens moeten terugkomen om het Maison van Leffe te bezoeken.

Links: een traditionele brasserie. Rechts: een noedelgerecht met kip en groenten.

Voor nu eindigt mijn reis hier. Maar ik kom zeker terug, dat is een belofte aan mezelf.
Doordrenkt van geschiedenis, lekkernijen en muziekcultuur heeft Dinant mij nog niet al zijn rijkdommen onthult.
Wanneer is mijn volgende citytrip? Ik kan bijna niet wachten! ! !

Een uitstekende deal: wanneer de mooie dagen aanbreken (van april tot oktober), kan je profiteren van de Discovery Combi Dinant Tour – 3 attracties.
Dit fantastische pack combineert de treinreis + de 3 voornaamste attracties van Dinant in één pack. De citadel met kabelbaan, een boottocht op de Maas en een bezoek aan de Grot La Merveilleuse.
Zin in meer? Ontdek waarom Kortrijk meer verdient dan de naam 'Dallas van West-Vlaanderen'!
check2-anim