In het kader van de gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID-19 en met het oog op de toepassing van de instructies van de overheid inzake hygiëne en social distancing, moet NMBS u helaas meedelen dat ze vanaf zaterdag 21 maart 2020 geen assistentie meer kan aanbieden aan personen met een handicap of beperkte mobiliteit. Dit geldt ook voor aanvragen voor reizigers die uit het buitenland komen.

Deze maatregel wordt zowel in het belang van onze klanten als in dat van ons personeel genomen. Onze medewerkers kunnen zich tijdens het verlenen van assistentie namelijk onvoldoende beschermen en in het bijzonder onvoldoende afstand houden.

NMBS heeft de reizigersverenigingen en verenigingen waarmee ze in contact staat inzake toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit geïnformeerd om hen deze beslissing die door de huidige situatie wordt ingegeven, toe te lichten.

NMBS wil haar reizigers bedanken voor hun begrip. U kan erop vertrouwen dat we onze assistentiedienst terug zullen opstarten zodra de situatie in verband met COVID-19 dat mogelijk maakt.

Profiteer van de gratis bijstand van NMBS voor personen met beperkte mobiliteit

  • Individuele service voor binnenlandse en buitenlandse reizen
  • Groepsreizen voor reizen in België

Bezorg ons je aanvraag

Ten laatste 24 uur voor vertrek in 132 stations

Voor een treinreis met of zonder overstap

Ten laatste 3 uur voor vertrek in 41 stations

Voor een rechtstreekse verbinding (tussen 6:30 en 21:00) tussen 2 van deze 41 stations :
 
Aarschot, Aarlen, Antwerpen-Centraal, Bergen, Blankenberge, 's-Gravenbrakel, Brugge, Brussels Airport-Zaventem, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Charleroi-Zuid, Denderleeuw, Dendermonde, De Panne, Doornik, Genk, Gent-Dampoort, Gent-St-Pieters, Hasselt, Kortrijk, La Louvière-Zuid, Leuven, Libramont, Lier, Lokeren, Louvain-la-Neuve, Luik-Guillemins, Marloie, Mechelen, Mol, Namen, Nijvel, Oostende, Ottignies, Oudenaarde, Rochefort-Jemelle, Sint-Niklaas, Turnhout, Verviers-Centraal, Zottegem.

Op de dag van je reis meld je je 20 minuten vóór vertrek op het afgesproken ontmoetingspunt aan, in het bezit van je vervoersbewijs. Als je tijdens je reis moet overstappen, is er een overstaptijd van 15 minuten voorzien.

Personen met beperkte mobiliteit - zonder rolstoel of met een plooibare rolstoel die ze kunnen verlaten en zonder mobiele laadbrug aan boord van de trein kunnen stappen - kunnen ook in andere Belgische stations van een aangepaste assistentiedienst genieten, afhankelijk van de beschikbaarheid van ons personeel en volgens de boekingsprocedure (24 uur vooraf).

Reserveer online

Bekijk de faciliteiten in jouw station

Bezorg ons je aanvraag

Tot 48 uur voor vertrek

1/ Koop eerst je internationaal ticket aan

Eurostar, Thalys en TGV® passen een speciaal tarief voor rolstoelgebruikers toe, verbonden aan een specifieke plaats in 1e klas. De rolstoelgebruiker reist in de rolstoel en hoeft deze dus niet te verlaten. Rolstoelgebruikers (en hun begeleider) kunnen zo in 1e klas reizen aan het 2de klas tarief. 
  • op 02 432 38 01 (van maandag tot vrijdag van 08u00 tot 20u, tijdens weekends en feestdagen van 09u tot 16u30.)

2/ Reserveer vervolgens je assistentie

De dag van de reis, bied je je minstens 30 minuten (Eurostar : 60 minuten) voor het vertrek van je trein aan op het afgesproken ontmoetingspunt.

Ben je een reiziger die moeite heeft om zich te oriënteren, informatie te lezen of te begrijpen, hulp te vragen of tickets te kopen?

Download hier onze gratis leergids "Ik durf de trein te nemen"!

De leergids is makkelijk om te lezen door de vele pictogrammen en zal je helpen tijdens je treinreis om hulp te vragen en je weg te vinden.

Je kunt de folder in braille of op Audio CD ontvangen bij aanvraag per mail: assistance@b-rail.be