Vanaf dinsdag 24 januari kunnen reizigers van NMBS kiezen om plaats te nemen in een klassiek rijtuig, waar ze zoals gewoonlijk kunnen babbelen met vrienden, collega’s of familie, of plaatsnemen in een rijtuig waar ze zich in alle stilte kunnen concentreren of gewoon wat kunnen rusten. Om in te spelen op de behoeften van elke reiziger experimenteert NMBS op sommige treinen met ‘stiltezones’. In eerste instantie zal er tot 31 mei 2023 zo’n stiltezone terug te vinden zijn op de treinen tussen Eupen en Oostende en later ook tussen Brussel en Luxemburg.

Op welke treinverbindingen bevinden de stiltezones zich?

De IC-treinen Oostende - Brussel - Eupen en Brussel - Namen - Aarlen - Luxemburg (LU) zullen geleidelijk worden uitgerust met stiltezones.

Wanneer vindt de test plaats?

De test vindt plaats van 24 januari tot en met 31 mei 2023.

Moet ik extra betalen en/of een stoel reserveren om gebruik te maken van een stiltezone?

Stiltezones bevinden zich in 2de klasse. Je normaal ticket geldt hier; je hoeft dus niet bij te betalen en het is niet nodig om te reserveren.

Waar bevinden de stiltezones zich en hoe kan ik ze herkennen?

De stiltezones bevinden zich steeds voor- of achteraan de trein. Het rijtuig is herkenbaar aan pictogrammen aan de binnen- en buitenzijde.

Welke regels gelden in een stiltezone?

Om de stilte en rust in dit rijtuig te bewaren is het aanbevolen niet hardop met elkaar te praten of te telefoneren, het volume van hoofdtelefoons of oortjes niet te luid te zetten en om mobiele telefoons op stil te zetten.

Heeft u feedback voor ons?

Tijdens de testperiode van enkele maanden zullen regelmatig flyers worden uitgedeeld aan de reizigers in de stiltezone om hen te vragen wat zij over het experiment vinden. De test is bedoeld om na te gaan of deze zone in de smaak valt bij de klanten en de definitieve invoering ervan op deze twee lijnen – en eventueel ook op andere treinen waar de capaciteit dat toelaat – te evalueren.

check2-anim