Digitalisering van inkoopprocessen 

NMBS heeft SAP Ariba geïmplementeerd in 2022-2023 om de processen Procure-To-Pay (P2P), Sourcing, Contract en Supplier Management op een digitale manier uit te voeren via het SAP Ariba Network.  

Via het SAP Ariba Network kunnen leveranciers en inkopers op een online platform op een efficiënte en papierloze manier met elkaar connecteren, contracten sturen, PO’s ontvangen, etc..  

We stappen met onze leveranciers geleidelijk over op SAP Ariba:  

  • Eind 2022: We hebben een nieuwe oplossing geïmplementeerd voor leveranciers waarmee we een gevorderde samenwerking nodig hebben, nl. SAP Ariba Supply Chain Collaboration (SCC). De betrokken leveranciers werden geleidelijk aan uitgenodigd en gebruiken het nu actief. 
  • 2023: Leveranciers die samenwerken met Marketing/Sales & ICT worden uitgenodigd om via het SAP Ariba Netwerk te connecteren met NMBS om vanaf oktober 2023 in de tool te werken. 
  • 2024: Uitrol naar leveranciers die samenwerken met andere directies. De modules ter ondersteuning van het P2P & het Sourcing proces zullen in 2024 beschikbaar zijn.  

Voor bestaande leveranciers zal het verzoek om te connecteren via een uitnodigingsmail worden gedaan.  

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende modules die worden geïmplementeerd bij NMBS. 

Deelnemen aan het SAP Ariba platform - Registratie 

Om samen te werken of deel te nemen aan sourcing events met NMBS, vragen we onze leveranciers om een SAP Ariba Network account te hebben en zich te registreren bij NMBS.  

Na ontvangst van een uitnodigingsmail van NMBS, kunnen leveranciers beslissen om ofwel een nieuwe account aan te maken of in te loggen met hun bestaande account.  

Aanmaken van een leveranciersaccount & registratie:  

Supplier Lifecycle & Performance (SLP)  

Dit proces bestaat uit verschillende fases: 

Supply Chain Collaboration (SCC) 

We hebben een nieuwe oplossing geïmplementeerd voor leveranciers waarmee we een meer geavanceerde samenwerking nodig hebben, nl. SAP Ariba Supply Chain Collaboration (SCC). De betrokken leveranciers werden geleidelijk aan uitgenodigd en gebruiken dit nu actief. 

Indien gevraagd door de NMBS, zullen we u uitnodigen en door het hele registratieproces begeleiden en voor SCC trainen. 

SAP Ariba Sourcing  

Om in de toekomst zaken te doen met NMBS, zullen leveranciers via SAP Ariba moeten inloggen om aan sourcing events te kunnen deelnemen.  

Sinds begin 2023 hebben meerdere sourcing events van NMBS plaatsgevonden via het SAP Ariba Sourcing platform. Meer informatie wordt meegedeeld aan leveranciers wanneer ze uitgenodigd worden aan een sourcing event. 

Guided Buying (GB)

Vanaf eind 2023 zullen de NMBS medewerkers toegang krijgen tot de Guided Buying app. De grote meerderheid van aankopen van ons bedrijf zal vanaf dan via dit platform gebeuren. Het laat onze medewerkers toe om gemakkelijk toegang te hebben tot alle contracten, incl. foto’s, objecten, specificaties, prijzen, etc. Aangezien dit platform het belangrijkste aankoopkanaal zal worden, is het belangrijk voor u, als leverancier, om u te registreren op ons platform.

Bestaande leveranciers of leveranciers waarmee een contract wordt afgesloten, zullen worden uitgenodigd worden om zich te registreren via ons SLP platform (zie vorige sectie).

Eens u geregistreerd bent, kunnen we samenwerken om onder andere het volgende te doen via het platform:

  • Ontvangen van bestellingen via SAP Ariba en, indien nodig, via een EDI connectie
  • Uw account en notificaties beheren
  • Een externe cataloog configureren in SAP Ariba zodat u zelf kunt beheren wat onze gebruikers kunnen zien in Guided Buying.

Hulp nodig? Klik hier of neem een kijkje in de FAQ.

check2-anim