Ben je op de trein gestapt zonder geldig ticket en heb je een duurder vervoersbewijs moeten kopen aan boord door het Boordtarief? Of heb je van de treinbegeleider een kaartje gekregen met het verzoek om je situatie te regulariseren? Waarom? Hoe vermijden? Hier vind je het antwoord op je vragen.

In februari 2015 werd het Boordtarief van kracht. Het is van toepassing voor alle, al dan niet occasionele, reizigers.

We raden je sterk aan om je ticket te kopen voor je instapt, want in de trein kost je ticket € 9 meer (enkel contactloze elektronische betaling). Vermijd boetes en reis met een geldig vervoerbewijs. De treinbegeleider kan deze toeslag niet annuleren.

Reizigers zonder abonnement:

Als je om welke reden dan ook geen ticket aan het Boordtarief (enkel contactloze elektronische betaling) koopt, zal de treinbegeleider je een kaartje afgeven met het verzoek om je vervoersbewijs na de reis te betalen tegen de vaste prijs van € 90. Daarna kan je je reis verderzetten. Dit bedrag moet binnen de 14 kalenderdagen betaald worden (datum van de feiten inbegrepen). Deze regularisatie kan je online, aan de automaten of aan het loket van je keuze betalen. Als je binnen de 14 kalenderdagen betaalt vermijd je een administratieve boete van maximaal € 500.

Reizigers met abonnement:

De treinbegeleider zal je een kaartje afgeven met het verzoek om je vervoersbewijs na de reis te betalen tegen de vaste prijs van € 90. Je hebt dan 14 kalenderdagen (datum van de feiten inbegrepen) om je aan het loket van je keuze aan te melden met je abonnement dat geldig was op de dag van de reis, om het verzoek tot regularisatie in te annuleren.

Je kan altijd in beroep gaan bij de Klantendienst indien je denkt dat je gegronde redenen hebt waardoor je geen geldig vervoerbewijs kon voorleggen of geen ticket aan het Boordtarief kon kopen. Je kan je boete ook direct betwisten bij onze chatbot Mobi via Messenger (zeg bijvoorbeeld: "Ik wil mijn boete betwisten").

Om elke toeslag te vermijden koop je best je ticket op voorhand via onze verschillende verkoopkanalen.

check2-anim