Reizigers met een beperkt beroepsinkomen of een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg krijgen korting op de trein

 • 50%* korting in 2e klas
 • altijd en overal in België
 • enkel te koop met een kaart verhoogde tegemoetkoming
 • de kortingskaart is persoonlijk en niet overdraagbaar

Praktisch

Je begeeft je naar het loket waar de loketbediende je aanvraag zal onderzoeken via de Kruispuntdatabank Sociale Zekerheid. Hiervoor dien je enkel je eID mee te brengen. Bij een positief antwoord van de databank zal de moederkaart worden afgedrukt. Er kan alleen verbinding gemaakt worden tussen 7:30 uur en 19 uur.

Indien er geen verbinding kan gemaakt worden met de Kruispuntdatabank dien je langs te gaan bij je ziekenfonds, waar je een attest kan aanvragen. Dat attest is 3 maand geldig. Je hebt een attest nodig per rechthebbende. Op dat attest moeten volgende zaken staan:

 • Het logo van de mutualiteit
 • Naam en voornaam van de rechthebbende
 • Adres
 • Geboortedatum
 • Het feit dat je van het statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ geniet

Dit attest breng je mee naar het loket, samen met je eID. Aan het loket zal een pasfoto gemaakt worden, die op je kortingskaart zal verschijnen. Je krijgt je kortingskaart dan gratis van de loketbediende. De moederkaart is 5 jaar geldig, het valideringsbiljet 1 jaar. De validering vermeldt hoelang je recht hebt op de vermindering en is 1 jaar geldig. Ben je 65 of ouder, dan krijg je een validering die 5 jaar geldig is.

Om de kaart te vernieuwen, moet je dezelfde stappen ondernemen als voor de originele kaart (door de Kruispuntdatabank Sociale Zekerheid te raadplegen met je elektronische identiteitskaart).
Een nieuw validatiebewijs wordt afgedrukt voor 1 jaar (5 jaar als je 65 jaar of ouder bent).

Als je kaart verhoogde tegemoetkoming verloren, gestolen, vervallen of kapot is, kan je een nieuwe krijgen aan een van onze loketten. Het kost je € 6 om een nieuwe kaart te laten aanmaken.

 1. Koop je ticket in 2e klas.
 2. Kies voor de Klasverhoging toeslag voor dezelfde reis.
 3. Toon je 2e klas ticket en je Klasverhoging ticket bij de ticketcontrole

Nee. Als je ticket met korting Verhoogde Tegemoetkoming effectief Brussels Airport-Zaventem als vertrek- of aankomststation heeft, dan is het Brussels Airport Supplement al automatisch in de prijs van je ticket inbegrepen en hoef je geen apart supplement meer te kopen.

De toegangspoortjes aan het station Brussels Airport-Zaventem kan je openen met de QR-code die op je ticket staat.

Ben je op zoek naar een parking in de buurt van het station? Met je treinticket krijg je korting op het parkeertarief op de parkings van NMBS-parking.

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim
loader