Infrabel voert talrijke infrastructuurwerken uit op verschillende plaatsen op het treinnetwerk. Om te weten te komen of jouw trein rijdt, plan jouw reis via de NMBS-app of via de reisplanner op deze pagina.
De aanvragen zijn afgesloten sinds 30 september middernacht. 
Profiteer van je Hello Belgium Railpass vanaf 5 oktober en (her)ontdek meer dan 500 bestemmingen in heel België met de trein!

PRAKTISCH

De Hello Belgium Railpass is:
 • Werd aangeboden aan alle Belgische inwoners ouder dan 12 jaar  die vóór 30 september een aanvraag deden 
 • De Railpass is goed voor 2 gratis ritten per maand vanaf 5 oktober 2020 t.e.m. 31 maart 2021  
 • Op weekdagen mag je met je Railpass reizen vanaf 9.00 uur, in het weekend is er geen uurbeperking
Opgelet:
 • De pas is nominatief, niet overdraagbaar en niet deelbaar. Elke reiziger vult zijn of haar eigen Railpass in.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in het station, op de perrons en aan boord van de trein.   
Reis in alle veiligheid met de nieuwe MoveSave-App en check onze tips!

Hoe gebruiken?

In tijden van het coronavirus is de veiligheid van alle reizigers en personeel onze prioriteit. Er is besloten om maximaal 2 reizen per maand te maken om de fysieke afstand te respecteren, zodat het risico op overbezetting in de trein naar de belangrijkste toeristische bestemmingen wordt vermeden.
Als je van of naar Brussels Airport- Zaventem reist, moet je een Brussels Airport Supplement afzonderlijk en op voorhand kopen.
Vul vóór het instappen je vertrek- en aankomststation handmatig in op je gratis Hello Belgium Railpass. Als je één of meer overstappen moet maken, vermeld dan alleen je eerste vertrekstation en je laatste aankomststation. Elke reis met je gratis Hello Belgium Railpass omvat alle treinen die nodig zijn om veilig op je bestemming aan te komen.

Toon je identiteitskaart of verblijfstitel als de treinbegeleider je ticket aan boord van de trein controleert.
Om met je gratis Hello Belgium Railpass in 1e klas te reizen, moet je een Supplement Klasverhoging kopen.
Nee. Je Hello Belgium Railpass wordt niet verlengd. De vervaldatum van de Hello Belgium Railpass blijft 31 maart 2021. De specifieke gebruiksvoorwaarden van de Hello Belgium Railpass blijven van kracht.
Nee. De gratis Hello Belgium Railpass is nominatief, je kan hem dus niet doorgeven of doorverkopen. Reizen die op je gratis Hello Belgium Railpass zijn gemaakt, kunnen niet worden geruild of geannuleerd. Toon je identiteitskaart of verblijfstitel bij de controle van je ticket op de trein.

Indien je in gezelschap reist, vult elke persoon zijn of haar eigen Hello Belgium Railpass in.
Met de gratis Hello Belgium Railpass kan je met NMBS-treinen reizen tussen 2 Belgische stations. Met de Hello Belgium Railpass kan je niet reizen met hogesnelheidstreinen zoals Thalys, Eurostar, TGV of ICE.

Als je van of naar Brussels Airport-Zaventem reist, moet je afzonderlijk en op voorhand een Brussels Airport Supplement kopen.

Wil je het beste halen uit je gratis Hello Belgium Railpass? Ontdek de NMBS-blog en (her)ontdek de mooiste plekjes van België!
Om je Hello Belgium Railpass voor internationale reizen te gebruiken, kan je deze combineren met een internationaal vervoersbewijs dat geldig is op het buitenlandse spoorwegnet tot aan het eerste Belgische station. Bij aankoop van een internationaal treinticket kom je in één van de volgende eerste Belgische stations binnen als vertrek- of aankomststation:
 • van of naar Nederland: Essen (via Roosendaal), Noorderkempen (via Breda) of Visé (via Maastricht - Eijsden)
 • van of naar Duitsland: Hergenrath
 • van of naar het Groothertogdom Luxemburg: Aarlen, Athus of Gouvy
 • van of naar Frankrijk: Moeskroen, Froyennes, Quiévrain, Quévy of Erquelinnes

Met de Hello Belgium Railpass kan je niet reizen met hogesnelheidstreinen zoals Thalys, Eurostar, TGV of ICE.

Ja, maar je moet wel een geldig ticket hebben voor je fiets (Fiets Supplement).
Het Fiets Supplement is gratis tot 31 december 2020, maar blijft verplicht wanneer je aan boord van de trein wordt gecontroleerd. Reizen met een vouwfiets is altijd gratis.
Let wel: treinen hebben een beperkte capaciteit voor fietsen. De treinbegeleider kan je de toegang weigeren in geval van drukte. Het wordt daarom sterk aanbevolen om NIET met een niet-vouwbare fiets te reizen op weekdagen tijdens piekperiodes (tussen 06u tot 09u en tussen 13u tot 18u)

Het is niet mogelijk om een Group Ticket te reserveren met een Hello Belgium Railpass.

De voorwaarden voor groepsreservaties zijn nog steeds van toepassing. Groepen van meer dan 15 personen moeten ten minste 7 dagen van tevoren reserveren.

Ja, natuurlijk kan dat. Het gratis assistentieaanbod voor reizigers met beperkte mobiliteit is beschikbaar met alle soorten tickets. De gratis Hello Belgium Railpass moet worden ingevuld voordat je in de trein stapt. Toon je identiteitskaart of verblijfstitel bij de controle van je ticket op de trein.

Vraag assistentie aan via je My NMBS-account of via het online formulier.
FOD Mobiliteit en Vervoer (Vooruitgangsstraat 56, B-1210 BRUSSELS), hierbij gebruik makend van NMBS als haar verwerker, verwerkt je rijksregisternummer, naam, voornaam en hoofdverblijfplaats zoals deze voorkomen in het Rijksregister om je aanvraag op te volgen en indien de aanvraag geldig is de Hello Belgium Railpass naar je hoofdverblijfplaats te sturen.

Om fraude en dubbele aanvragen te vermijden wordt het Rijksregister geconsulteerd om na te gaan of er geen aanvraag wordt ingediend op naam van een persoon die reeds overleden is. NMBS werkt samen met ATOS Belgium nv, N-Allo en Joos Hybrid als subverwerkers voor deze verwerking.

Je officiële naam en voornaam, aangevuld met je geboortedatum, zullen ook gebruikt worden door NMBS, nv van publiek recht, om de controle van de geldigheid van het vervoerbewijs op de trein te controleren. NMBS heeft daarbij het recht om de naam en voornaam en de geboortedatum vermeld op de Hello Belgium Railpass te toetsen aan je geldig officieel identiteitsbewijs.

Je geboortedatum wordt ook gebruikt om na te gaan of je aan de minimum leeftijdsvoorwaarden voor een geldige aanvraag van de Hello Belgium Railpass voldoet.

Met uitzondering van je e-mailadres, worden je persoonsgegevens die je aan NMBS bezorgt bewaard tot 31 mars 2021. De gegevens uit het Rijksregister (zoals naam, voornaam, hoofdverblijfplaats en datum van overlijden) worden bewaard tot 31 oktober 2020. Als je NMBS je e-mailadres verschaft hebt voor het ontvangen van commerciële voorstellen van NMBS betreffende haar producten wordt je e-mailadres bewaard tot je NMBS meldt geen commerciële voorstellen meer te willen ontvangen.

https://www.belgiantrain.be/nl/privacy voor meer informatie (bijvoorbeeld over gebruik voor enquêtes) over hoe NMBS de persoonsgegevens verwerkt en hoe betrokkenen hun rechten kunnen uitoefenen.
Ja, al je kinderen zijn welkom aan boord. Per reiziger in het bezit van een geldig vervoersbewijs mogen er tot 4 kinderen onder 12 jaar gratis meereizen. Vanaf het 5e kind onder de 12 jaar dat meereist, moet je verplicht een Kids Ticket kopen.
Per reiziger in het bezit van een geldig vervoersbewijs mogen er tot 4 kinderen onder 12 jaar gratis meereizen. Vanaf het 5e kind onder de 12 jaar dat meereist, moet je verplicht een Kids Ticket kopen.

Reizigers vanaf 12 jaar moeten steeds in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs. Voor reizigers van 12 tot 26 jaar raden we het Youth Ticket aan.
De algemene voorwaarden van de NMBS staan gratis reizen toe voor maximaal 4 kinderen (-12 jaar) die meereizen met een reiziger in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs.

Meer informatie over de vervoersvoorwaarden voor kinderen.
Het aangeboden ticket geldt enkel voor reizigers van 12 jaar en ouder.

Meer informatie over de vervoersvoorwaarden voor kinderen van minder dan 12 jaar. Er zijn andere, voordelige vervoersbewijzen voor onze jonge reizigers (Kids Ticket, Youth Ticket, Youth Multi…).
Als je jouw Hello Belgium Railpass verloren bent, volstaat het om een nieuw vervoersbewijs voor je reis te kopen. Je kinderen onder 12 jaar (max. 4) reizen gratis met je mee.
Combineer de auto tot aan het station met je treinreis: eenvoudiger kan niet! Met je Hello Belgium Railpass geniet je van een voordeeltarief voor de parking.
 • Vind je B-Parking 
 • Parkeer je auto in het station van jouw keuze
 • Laat je parkingticket valideren aan het loket of aan de automaat in het station (door de barcode van je Hello Belgium Railpass te scannen)
 • Het reizigerstarief wordt automatisch toegepast
 • Goeie reis!

De Hello Belgium Railpass: voorwaarden

De aanvragen werden op 30 september om middernacht afgesloten.
Je kan een Railpass aanvragen tot en met 30 september 2020.
De Hello Belgium Railpass wordt binnen 8 tot 10 werkdagen na validatie van je aanvraag per post naar je hoofdverblijfplaats gestuurd, zoals aangegeven in het Rijksregister.
Elke inwoner van België die is ingeschreven in het bevolkingsregister, het vreemdelingenregister of het protocolregister. De aanvrager moet ouder zijn dan 12 jaar of deze leeftijd hebben bereikt vóór 31 maart 2021. Je kan een Railpass aanvragen tot en met 30 september 2020.
De aanvragen werden op 30 september om middernacht afgesloten.
Je kan een aanvraag indienen tot en met 30 september 2020. Na deze datum kan je geen gratis Hello Belgium Railpass meer aanvragen.
De gratis Hello Belgium Railpass is geldig van 5 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.
 • Het is mogelijk om maximaal twee ritten per maand te gebruiken.
 • Je gratis Hello Belgium Railpass is geldig op weekdagen vanaf 09.00 uur (om drukte tijdens piekperiodes te voorkomen).
 • Gebruik je gratis Hello Belgium Railpass onbeperkt in het weekend en op feestdagen.
De aanvragen werden op 30 september om middernacht afgesloten.
De aanvragen werden op 30 september om middernacht afgesloten.
De aanvragen werden op 30 september om middernacht afgesloten.
Door een tijdelijk technisch probleem bij de gegevensoverdracht, is het mogelijk dat bepaalde gegevens op je Hello Belgium Railpass onvolledig of gedeeltelijk onjuist zijn. Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen. Het kan hierbij gaan om een deel van je achternaam dat ontbreekt, je voornaam (ontbreekt of is vervangen door NULL) of een deel van je geboortedatum.

Geen paniek, je Hello Belgium Railpass blijft geldig en je kan er gewoon mee reizen. Je hoeft geen verdere actie te ondernemen. Bied gewoon je identiteitskaart of verblijfsvergunning aan bij de controle aan boord van de trein. De treinbegeleider is op de hoogte van het probleem voor de betrokken personen.

Omruiling en compensatie

De ongebruikte reizen van je gratis Hello Belgium Railpass kunnen niet worden geruild of later gebruikt.
Een gratis treinpas geeft geen recht op omruiling of terugbetaling.
Onjuiste vermeldingen, schrappingen, overschreven vermeldingen, doorhalingen of andere sporen maken de ingevulde regel ongeldig.

Als je een fout maakt, vul dan een nieuwe lijn in op je Hello Belgium Railpass. Als je voor een bepaalde periode geen gratis ritten meer hebt, moet je een ander ticket kopen.
Wij betreuren het oprecht als een vertraging jou ongemak bezorgt. Het gebruik van een gratis ticket geeft echter geen recht op enige vergoeding in geval van vertraging of annulering van de trein.
Je kan maar éénmaal een Hello Belgium Railpass aanvragen. Als je Railpass verloren/gestolen/beschadigd is kan je geen nieuw exemplaar vragen.