2023 wordt hét Jaar van de Art Nouveau! 130 jaar nadat de architect Victor Horta deze kunstvorm introduceerde in Brussel, zet onze hoofdstad dit jaar de Art-Nouveau opnieuw in de kijker met allerhande activiteiten. Wij selecteerden alvast enkele niet-te-missen plekjes om te bezoeken. Spring  in de trein en maak kennis met deze bijzondere kunststroming. 

5 gratis art-nouveauactiviteiten

1. Het Horta Museum

Dit museum bestaat uit twee gebouwen die met elkaar in verbinding staan. Het museum was ooit de residentie en het atelier van Victor Horta. Ontdek het rijke interieur van deze bijzondere woning met zijn mozaïken, glasramen en authentiek meubilair. Maak kennis met de andere kant van Horta. Waar haalde hij zijn inspiratie? Nooit eerder aan het publiek getoonde gipsmodellen die de stijlen van Horta’s werk weerspiegelen worden tentoongesteld in de tijdelijke tentoonstelling “Victor Horta versus Art Nouveau. Horta’s vocabulary”.

 • Waar? Het museum ligt op 2 km stappen van het station van Brussel-Zuid.
 • Wanneer? zondag 5 februari, gratis bezoek, andere data binnenkort beschikbaar, vanaf 15 maart: tijdelijke tentoonstelling “Victor Horta versus Art Nouveau. Horta’s vocabulary”.

2. Tentoonstelling Art Nouveau on Display

In de Sint-Gorikshallen, een oude overdekte markt in hartje Brussel, loopt de tentoonstelling Art Nouveau on Display. Bewonder historische en hedendaagse affiches van de grootste Belgische kunstenaars van de Art Nouveau-periode . Victor Horta, Henry Van de Velde, Paul Hankar,… zij maakten elk opvallende grafische werken die door middel van reclame en promo-affiches op de muren van de stad werden geïllustreerd.

 • Waar? De Sint-Gorikshallen liggen op 950 m wandelen van het station van Brussel-Centraal.
 • Wanneer? De tentoonstelling Art Nouveau on Display tot 30 april 2023.

3. Back to Nature 1900 

Het Museum van de Stad Brussel presenteert Back to Nature 1900. Met deze tijdelijke tentoonstelling wil het museum de aandacht vestigen op het rijke art-nouveauerfgoed dat in de collecties van de stad wordt bewaard. Een dozijn minder bekende art-nouveautopwerken, geïnspireerd door de natuur, worden tentoongesteld.

 • Waar? Het Museum van de Stad Brussel bevindt zich op 400 m van het station van Brussel-Centraal.
 • Wanneer? Van 14 februari t.e.m. 10 juni 2023.

4. Stadswandeling langs de mooiste art nouveaukunstwerken

Brussel telt vele art-nouveaugebouwen. Maak een wandeling door de stad (ongeveer 3,5 km) en bewonder deze parels van architectuur. Vertrek aan het Horta Museum. Je wandelt langs o.a. Hotel Hannon, Hotel Ciamberlani, Hotel Tassel, Hotel Solvay, …

 • Waar? Horta Museum op 2 km wandelen van het station Brussel-Zuid.
 • Wanneer? Aan jou de keuze.

5. Lichtfestival Bright Brussels

Geniet van het lichtfestival Bright Brussels dat dit jaar volledig in het teken staat van de art nouveau. Langsheen drie verschillende routes (langs de Koningswijk, de Europese wijk en de Lehon-wijk) ontdek je een twintigtal prachtige, speelse en interactieve lichtinstallaties.

 • Waar? Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de activiteiten.
 • Wanneer? Van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari 2023.
 

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

6 art-nouveauactiviteiten die zeker de moeite waard zijn

1. Hotel Solvay

Neem een kijkje in dit riante gebouw en ontdek het dagelijkse leven van de eigenaars en hun bedienden. In 1894 gaf de industrieel Ernest Solvay de architect Horta de opdracht voor hem een huis te bouwen aan de dure Louizalaan met alles erop en eraan. In 2000 werd het gebouw opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

 • Waar? Het Huis Solvay ligt op ongeveer 2 km van het station van Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Etterbeek en Brussel-Luxemburg. Het station Mouterij bevindt zich op 1 km wandelen.
 • Prijs (enkel voor jongeren ouder dan 12 jaar): volwassenen € 16, jongeren tot en met 25 jaar: € 12.
 • Geleide rondleiding: € 40. 

2. Begeleide art-nouveauwandelingen in Brussel

Tot eind maart, worden verscheidene wandelingen met gids in verschillende wijken van Brussel georganiseerd (Vorst, het centrum, Elsene, Sint-Gilles en vele andere). Wandel langs majestueuze gebouwen zoals het Cauchiehuis, het Horta Museum en vele andere. De wandelingen worden te voet, met de bus of met de fiets georganiseerd door verenigingen zoals ARAU, Arkadia, Brussel Babbelt en Pro Velo.

 • Waar? Overal in Brussel.
 • Geleide rondleiding: zie agenda.

3. Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM)

Het MIM is een prachtig art-nouveaugebouw, het vroegere warenhuis “Old England” in het centrum van Brussel. Het werd ontworpen door de architect Paul Saintenoy in 1899. Zeker het bewonderen waard is het prachtige smeedwerk op de bovenverdieping. Het museum herbergt een wereldberoemde collectie van muziekinstrumenten. De collectie van meer dan 8.000 stuks is verspreid over vier verdiepingen. Neem zeker een kijkje.

 • Waar? Op 450 m van het station van Brussel-Centraal.
 • Prijs: volwassenen € 15, jongeren € 8. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

4. Het Stripmuseum

De voormalige Waucquez-winkels (groothandel in textiel), werden in 1986 gerestaureerd om er het Stripmuseum in onder te brengen. Dit vroegere warenhuis werd ontworpen door Victor Horta en ingehuldigd in 1906. Vandaag vind je er het verhaal van onze striphelden zoals Nero, Kuifje, Lucky Luck,… evenals een grote bibliotheek waar fans van de 9de kunst uren zoet zijn.

 • Waar? Op 750 m van het station van Brussel-Centraal.
 • Prijs: volwassenen € 13, jongeren € 10. Kinderen van 6 tot en met 11 jaar betalen € 6.

Goed om te weten: met de Art Nouveau Pass ontdek je met korting 3 art-nouveauplekken naar keuze in een periode van 6 maanden!

5. Huis van Hannon

Het huis Hannon, een grote villa op de hoek van de straat heeft een opvallende afbeelding van een spinster in de voorgevel. De woning werd in 1902 gebouwd door de architect Jules Brunfaut. Het gebouw is een meersterwerk van art nouveaukunst. Opvallend zijn de sprookjesachtige fresco’s, de mozaïken vloeren, de glasramen en de monumentale trap. In 1976 werd het gebouw beschermd erfgoed. Het gebouw raakte in verval maar wordt gerestaureerd (opening juni 2023), waarna het huis Hannon een museum wordt. Ook de authentieke meubelen keren na jaren terug. Neem gratis een kijkje achter de schermen van een restauratieproject (enkel op afspraak).

 • Waar? Op 2,3 km wandelen van het station van Brussel-Zuid.
 • Wanneer? Zie agenda partner.

6. Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival

Tijdens het BANAD-festival kan je de interieurs ontdekken achter de talrijke imposante nouveau- en art-decogevels in Brussel. Drie weekends lang kan je een kijkje nemen op plaatsen die je anders nooit kan bezoeken. Er zijn ook workshops en lezingen in het teken van het Brussels architecturale erfgoed.

 • Waar? Op verschillende locaties in Brussel.
 • Wanneer? Van 11 tot en met 26 maart 2023.
 • Prijs: € 12.
check2-anim