Je hoeft niet altijd diep in de buidel te tasten om pretlichtjes in de ogen van je kinderen te toveren. Ga de uitdaging aan en ontdek onze ideeën voor een betaalbaar tripje met de trein. Jullie houden er ongetwijfeld allemaal onvergetelijke herinneringen aan over, terwijl je portefeuille (zo goed als) intact blijft.

Eerste tip, nog voor je vertrek: bereid je voor!

Om te vermijden dat je constant je portefeuille moet bovenhalen, kom je best georganiseerd voor de dag. Ter plaatse kunnen de verleidingen groot zijn, zowel voor jou als voor de kinderen. Neem dus alles mee wat je nodig hebt: picknick, voldoende drankjes en tussendoortjes enz. Je kinderen zullen de hamburger met frietjes echt niet missen - beloofd! Een picknick met het hele gezin is nu eenmaal 1.000 keer leuker!

Goed om te weten: reis je met kinderen jonger dan 12 jaar?
Dan is hun treinreis gratis.
En dankzij het Weekend Ticket spoor je zelf met 50%* korting.  

Waarheen? 

We hebben een paar interessante plekjes voor je opgeduikeld, allemaal in de onmiddellijke omgeving van een station.

Eenden op de vijver van het Provinciaal Domein Bois des Rêves te Ottignies.

Het Bois des Rêves in Ottignies 

Met een leuke speeltuin voor alle leeftijden, een gezondheidsparcours en wandelmogelijkheden in het bos vormt het Bois des Rêves een garantie op succes.

De speelpleintjes zijn onderverdeeld in zones per leeftijd, zodat ook de allerkleinsten in alle veiligheid hun hartje kunnen ophalen. Iedereen volgt zijn eigen ritme. Voor de ouders zijn er voldoende bankjes om even te verpozen. Je vindt er ook gezellige picknickzones.

Afstand: het Bois des Rêves bevindt zich op 1,5 km van het station van Céroux-Mousty. De toegang tot het speelplein is gratis.

Een vader met zijn zoontjes zwemmen in het water aan de Belgische Kust.

De Grote Klassieker: een dagje aan de Belgische Kust

Genieten van de gezonde zeelucht en pootjebaden … bestaan er betere manieren om tot rust te komen dan een dagje aan het strand? Haal de zonnecrème, de strandmatten, de handdoeken en de emmers en schopjes maar al boven.

Afstand: het station van Oostende bevindt zich op ongeveer 1 km van het strand en NMBS legt geregeld extra treinen in richting de kust.

Kinderen ontdekken het Provinciedomein van Kessel-Lo.

Provinciedomein van Kessel-Lo  

Het Provinciedomein van Kessel-Lo ligt vlak bij het station van Leuven en biedt een brede waaier aan activiteiten: speelpleinen en zandbakken, meren, kinderboerderij, waterfietsen, openluchtzwembad en sportterreinen voor iedereen (vergeet je voetbal en je badmintonrackets niet!). Kortom, meer dan keuze genoeg om een dagje mee te vullen.

Topper: naast ruime speelpleinen, ontdek de Waterspeeltuin die door groot en klein op een speelse manier van water wordt voorzien. Ook het Ploeterbos is een omweg waard. In elk hoekje vind je een (verborgen) activiteit die je in verwondering doet staan over de natuur.

Afstand: het domein is gratis toegankelijk en bevindt zich op ongeveer 1 km van het station van Leuven.

2 jongens op een hangbrug in het Speelbos Everzwijnbad.

Onvermoeibaar? Dan is het Zoet Water je ding 

Weten je kinderen met hun energie geen blijf? :-) Dan is het tijd voor een daguitstap naar Oud-Heverlee!

Op 1 km van het station van Sint-Joris-Weert vind je het Speelbos Everzwijnbad: een parcours door het Meerdaalbos bezaaid met originele spelletjes voor klein en groot. Ze zullen mogen klimmen in de bomen, drummen op boomstronken, reuzenmikado spelen en hangbruggen trotseren. ‘s Middags kunnen ze hun batterijtjes terug opladen aan de picknicktafels.

Zijn ze nog niet moe? Wandel dan vervolgens verder naar het Zoet Water, een reeks meertjes aan de rand van Heverleebos (met een natuurlijke drinkwaterbron). Op ongeveer 2 km stappen - maar dat loont echt de moeite - kom je aan bij het Zoetwaterpark: een enorm, gratis speelplein met een gezellig terras waar je even kunt verpozen! Van daar is het slechts 1 km stappen naar het station van Oud-Heverlee! De kinderen gaan gegarandeerd voldaan naar huis!

6 voordelen van lowbudgetuitstapjes met de trein

 • Voor de kinderen is de trein al een attractie op zich. De tijd gaat er veel sneller.
 • Er is instant plezier. Je hoeft geen uren in de file te staan (en je kinderen ondertussen in toom te houden). Alleen al daarvoor zou je het doen!
 • Er is tijd om even te gaan zitten op een bankje en te genieten van de zon. Alles kan en alles mag. La dolce vita, de hele dag lang.
 • Je bent echt beschikbaar voor je kinderen: neem de trein om je in alle vrijheid te verplaatsen met je gezin. En vrijheid is synoniem voor lachende gezichtjes.
 • Het is goed voor de gezondheid: je haalt makkelijk je 10.000 stappen per dag en geniet van de rust van de natuur (misschien het moment bij uitstek om eens aan tree hugging te doen :-)).
 • Het is milieuvriendelijk: je beperkt je ecologische voetafdruk door voor een duurzaam vervoermiddel te kiezen.
 • Met de NMBS Kids-app amuseren kinderen zich in de trein... of thuis


  *De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,1649 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,5144 (minder dan 37km) of € 1,6309 (37km - 51km) of € 1,7939 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,20 in 1e klas.

  check2-anim