Wanneer de zon begint te schijnen en de temperatuur te stijgen, komen de waterbestemmingen in top of mind. We kijken allemaal uit om in een strandstoel te luieren, een leuk boekje te lezen met rustgevend zicht op zee, een zandkasteel te bouwen of samen met andere kindjes met een bal te spelen op het strand. In België zijn er zwemparadijzen bij de vleet, veel meer dan je zou denken. Daarom neem ik jullie mee om 5 badplaatsen in volle natuur in België te ontdekken die met de trein bereikbaar zijn.

Vlaanderen

1. Meer van Rotselaar

Stap op de trein en ontdek het recreatiedomein Ter Heide in Rotselaar. Het domein van 23 ha verwelkomt groot en klein doorheen het hele jaar. Tijdens de zomerperiode is het mogelijk om van het water te genieten en in de openlucht te zwemmen in de zwemzone ‘de Plas’. Diegenen die uitkijken naar het strandgevoel, kunnen plaatsnemen op het zandgedeelte. Geen zin dat zandkorreltjes aan je benen plakken? Dan kan je ook op het gras gaan zitten. Verder kan je naast zwemmen in het domein Ter Heide nog andere activiteiten doen zoals: windsurfen, vissen, wandelen, ...
 • Wanneer:
  Mei/juni: woensdag & vrijdag van 13 tot 19u, en tijdens weekenden en feestdagen van 10 tot 19u.
  Juli/augustus: dagelijks open van 10 tot 20u
  Bij uitzonderlijke weersomstandigheden kunnen de openingsuren/-dagen afwijken.
 • Prijs: kinderen tot 1.10 m gratis, volwassenen betalen € 5 (Inwoners gratis met voorlegging van de identiteitskaart)
 • Bereikbaarheid: op 15 min wandelen van station Wezemaal (Vakenstraat 18, 3110 Rotselaar)

  2. Sport Vlaanderen Hofstade

  Wie bouwt hier het grootste zandkasteel? Sport Vlaanderen Hofstade is the place to be wanneer de zon begint te schijnen. Naast de wandelpaden, het loopparcours, de fietsroutes, … kan je ook naar de 400 m lange strandzone om te midden van de natuur in openlucht te zwemmen. Kinderen kunnen genieten van de 2 speeltuinen, terwijl mama en papa aan het relaxen zijn. Pret hebben geeft trek, daarom kan je bij het strandbar-restaurant ‘het Zuiderbad’ terecht voor een lekkernij of een frisdrankje.
  Let op: om toegang te krijgen tot de strandzone moet je op voorhand je tickets online kopen.
 • Wanneer: van 1 april tot 30 september, elke dag open van 9 uur tot 21 uur.
 • Prijs: kinderen en volwassenen : € 4,50 (kinderen < 2jaar: gratis)
 • Bereikbaarheid: op 20 min wandelen van station Hofstade (Tervuursesteenweg z/n, 1981 Hofstade)

3. Provinciaal domein De Gavers

Iedereen heeft bij warm weer zin om in het water te plonsen. In het provinciaal domein De Gavers in Geraadsbergen kan je gratis naar de afgesloten zwemzone van het Gavermeer, op voorwaarde dat er redders aanwezig zijn en dat groene vlaggen uithangen. Kom je enkel voor de zon? Dan kan je kiezen tussen het zand of het de groene ligweide. Bij cafetaria Gavermolen kan je terecht voor een hapje of een drankje te kopen. Op het domein kan je ook andere sportmogelijkheden uitoefenen.
PS: vergeet je flamingozwemband niet mee te nemen om op het water te relaxen.
 • Wanneer: Op zaterdag, zondag en feestdagen in mei en juni; elke dag in juli en augustus
 • Prijs: kinderen tussen 4 en 12j € 2,00 en volwassenen betalen € 3,00 
 • Bereikbaarheid: station Schendelbeke ligt op 5 min wandelen (Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen)

Wallonië

4. Recreation center Claire Fontaine in Chapelle-lez-Herlaimont

Heb je je voetbal, zwemkledij, handdoek en zonnecrème mee? Waar wacht je op om naar Claire Fontaine te gaan? In Chapelle-lez-Herlaimont is er een natuurgebied dat diverse activiteiten aanbiedt geschikt voor de hele familie: sport, avontuur of nog wateractiviteiten. Het is er ook toegelaten om in het meer te zwemmen. Laat je zeker verleiden door de speeltuinen en de glijbanen waar je meteen in het water belandt. Wil je het nog plezanter maken? Geniet van het grootste aquapark van Wallonië met 900 m² opblaasbare oppervlakte. Daag je vrienden of familie uit om als eerste de finish te halen. Weet je dat je ook op het water kan lopen? Probeer de waterballs uit. Het is de moeite waard.
 • Wanneer: (15 juni tem 15 september) In juli en augustus elke dag open. In juni en september open van dinsdag tot zondag van 10-18u.
 • Prijs: € 2,50 voor kinderen tussen 4 en 12j. Jongeren (13-18j) en 60+ betalen € 3,00 en volwassenen € 4,50
 • Bereikbaarheid: op 10 min wandelen van station Godarville (rue Clémenceau 11, 7160 Chapelle-les-Herlaimont)

5. Le Plan d’Eau van Libramont

Op een zomerse dag is er niets verfrissender dan in openlucht van het water te genieten. De vijver  van Libramont is een natuurlijk XXL-zwembad omgeven door gras. Ideaal voor de zwemmers onder ons. Het is tweemaal groter dan een olympisch zwembad. Anders gezegd, er is plaats voor iedereen om te zwemmen in de natuur. Er is ook een speeltuin aanwezig voor de kinderen.
 • Wanneer: 15 juni tot 15 september
 • Prijs: gratis
 • Bereikbaarheid: op 9 min wandelen van het station Libramont (avenue de Houffalize 46, 6800 Libramont)
check2-anim
loader