Zin in een gezinsuitstapje deze herfst? Vakantie of niet, we stellen je 9 originele lowbudgetuitstappen met kinderen voor. Wie zegt dat plezier hebben duur moet zijn?

1. Een escape game met het gezin in Bergen

Ga in citytripstijl op pad en (her)ontdek Bergen en zijn erfgoed. Tijdens het ontsnappingspel "Kids Explore Mons" verken je de stad op het ritme van verschillende raadsels die het observatievermogen van de allerkleinsten op de proef stellen... en je komt langs de mooiste monumenten van de stad van de doudou. Het spel duurt ongeveer 1u30 en is geschikt voor kinderen. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone en een goede 4G-verbinding. De route strekt zich uit over iets meer dan 3km.

 • Hoeveel kost het? Ongeveer €20 per persoon
 • Hoe geraak je er? Het startpunt ligt in de onmiddellijke omgeving van het station Bergen.
Beeldje van een aap in Bergen
Reis met 50%* korting dankzij het Weekend Ticket!

2. Het Arboretum van Groenendaal en het Zoniënwoud

Als je zin hebt in wat gezonde, frisse lucht dan is dit de ideale uitstap om te doen op een mooie herfstdag!

Deze weelderige groene plek aan de rand van Brussel is meer dan een bezoek waard: je wandelt er tussen bomen en planten die je niet zomaar dagelijks tegenkomt.

Enkele hotspots die je moet gezien hebben:

 • de reuze sequoiaboom waarvan de boomstam langs de grond loopt. Ideaal voor een pauze.
 • Aan het einde van het arboretum bevindt zich dan weer een gebied waar je de Schotse hooglanders kan bewonderen. Het is ook niet ongebruikelijk om een ree, konijnen of eekhoorns te kruisen tijdens je wandeling. Hou dus je ogen en oren goed open!
 • Naast het Regiokantoor van Natuur & Bos vind je een nieuwe aangelegde speeltuin.

Wandel je graag met je gezin? Zoek niet verder! We hebben de perfecte wandeltocht in het Zoniënwoud. Je komt langs alle mooie plekjes, zoals de Koninklijke Loge, het arboretum en de verschillende speelzones geschikt voor kinderen. Ons advies: start de wandeling op punt 15 voor een afstand die voor iedereen mogelijk is. 

Is het bosmuseum Jan van Ruusbroec open tijdens je bezoek? Loop er dan zeker eens binnen. Je kan er dieren observeren, gereedschap bekijken, de verschillende bomen uit het Zoniënwoud ontdekken, enz. Allemaal op een creatieve manier die je kinderen zeker leuk zullen vinden. De toegang tot het museum is gratis. Je kan er binnen van woensdag tot en met vrijdag tussen 13 u. en 17 u en van 10u tot 17u op zaterdag en zondag.

 • Hoeveel kost het? Een wandeling in de natuur, daar staat geen prijs op ;)
 • Hoe geraak je er? Stap uit in het station van Groenendaal. Loop langs de parking en volg het pad dat u naar de voetgangersbrug over de ring brengt. Volg de borden om bij het arboretum te komen.
een jongen eet koekjes op de boomstam van een reuze sequoia en verzamelt verschillende boombladeren

3. Een tochtje met de Waterbus in Antwerpen

Wist je dat je Antwerpen en haar omgeving kan ontdekken met de waterbus? Ga aan boord van moderne en comfortabele boten aan het Steenplein (in de buurt van het middeleeuwse gebouw Het Steen) en vaar gedurende een uur op de Schelde in de richting van het dorpje Lillo. Bewonder het mooie uitzicht en de prachtige skyline van Antwerpen.

Enkele hotspots die je moet gezien hebben:

 • Het MAS (Museum aan de Stroom)
 • Het Havenhuis
 • De oevers van de Schelde
 • En zonder twijfel.... de indrukwekkende haven van Antwerpen

Voor je in Lillo aankomt, moet je zeker ook eens van boord gaan in Liefkenshoek en het fort bezoeken. Het werd in de XVIe eeuw gebouwd om de haven te beschermen tegen de Spaanse bezetters.

 • Hoeveel kost het? Een heen-en-terug vaart tussen het Steenplein en Lillo kost €6 voor volwassenen, is gratis voor kinderen jonger dan 5 jaar en kost €5 voor jongeren (-26) en senioren (+65).
 • Hoe geraak je er? De opstapplaats bevindt zich op 2km van het station van Antwerpen-Centraal... Je geraakt er via de Meir of je kan de metro nemen tot de Groenplaats.
een meisje op de waterbus in Antwerpen
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

4. Beklim de Trappen van Bueren in Luik

Een activiteit die niets kost en die de jongsten (en ook de minder jonge) uitput. Met kinderen de 374 treden van de Buerenberg beklimmen, staat garant voor een leuke tijd met het gezin. Wedden dat ze willen racen... en het een tweede of zelfs derde keer doen (afhankelijk van wie als eerste de top bereikt). 

Enkele andere ideeën om te doen tijdens je uitstapje:

 • Wil je maar één keer de trappen doen? Daal dan af via de charmante paden langs de hellingen van de citadel. Een adembenemend uitzicht over de stad wacht op je.
 • Op zondag door de vurige stad trekken? Maak van de gelegenheid gebruik om bij La Batte langs te gaan en 'chiques' per kilo of stroopwafels te kopen. Lekker!
 • Het Grand Curtius, een museum met indrukwekkende collectie wapens, maar niet alleen dat. Gegarandeerd succes bij de Fortnite-gamers van vandaag. De toegang is gratis op de 1e zondag van de maand en regelmatig worden er gratis creatieve workshops voor kinderen en gezinnen georganiseerd.

Praktisch:

 • Hoeveel kost het? €0! Het verbeteren van uw fysieke conditie is dan ook van onschatbare waarde...
 • Hoe geraak je er? Stap uit in het station van Luik-Sint-Lambertus. De Trappen van Bueren zijn vlakbij.
Een kind aan de trappen van Bueren in Luik

5. Het Kindermuseum in Elsene

Gelegen in een groot Brussels herenhuis, is het Kindermuseum de place to be als je op zoek bent naar een namiddag vol plezier.

Het museum is opgebouwd in verschillende werelden. Elke 'wereld' zit vol verrassingen, onverwachte plaatsen om je te verstoppen, schatten, raadsels of opdrachtjes waarbij verschillende talenten aan bod komen.

Neem zeker de tijd om het decor te bewonderen, want vanaf de vloer tot het plafond zit alles vol met mooie details. Aarzel niet om het kind in jezelf naar boven te laten komen: hurk, ga liggen en geniet van de wonderen die het museum te bieden heeft.

Wij namen tijdens ons bezoek deel aan verschillende workshops. De Sprookjesworkshop is een echte aanrader. De verteller weet echt hoe hij de aandacht van kinderen moet vasthouden.

 • Hoeveel kost het? De toegang tot het museum kost €11 per persoon. Alle workshops zijn inbegrepen in de toegangsprijs.
 • Hoe geraak je er? Stap uit in het station van Etterbeek. Het museum bevindt zich op 1 km.
Interactieve attracties in het kindermuseum

6. Een wandeling met alpaca's in Zele

Nu het stilaan kouder wordt, neemt het verlangen naar een beetje zachtheid toe... Waarom ga je niet eens wandelen met een alpaca, een dier dat zo schattig is dat je maar één ding wil: hem in je armen nemen en knuffelen. Tegenwoordig bieden verschillende fokkers, zoals Oro Vivo, begeleide wandelingen aan voor gezinnen. Absoluut het proberen waard! De wandeling duurt ongeveer 1u30. Je kan ook helpen bij het voederen van de dieren.

 • Hoeveel kost het? €60 voor maximum 6 personen
 • Hoe geraak je er? Stap uit in het station van Zele. De fokkerij is dichtbij (Je krijgt het adres na reservering.).
Een wandeling met alpacas

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim