Het is zo ver: de herfst is in het land. En met dit wispelturige weer is het niet altijd eenvoudig om te bedenken wat je samen met je kinderen kan doen.

Er zijn nochtans heel wat plekjes in België om tijdens een familie-uitje samen te ontdekken.

Onze bloggers verzamelden enkele ideeën voor toffe uitstappen samen met de kinderen en dat allemaal low budget!

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis 

Je hoeft geen passie voor geschiedenis of wapens te hebben om te genieten van dit museum. Je kan er gemakkelijk een halve dag met de kinderen doorbrengen, want er is meer dan genoeg om hun ogen uit te kijken. De luchtvaartzaal is zeer indrukwekkend: je staat er oog in oog met gevechtsvliegtuigen. Je kan er ook harnassen, uniformen van soldaten, allerlei soorten zwaarden en wapens, tanks, een onderzeeër, … bewonderen. Spektakel gegarandeerd!

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Het museum bevindt zich op 1 km van het station Brussel-Schuman. De toegang kost €10 en is gratis voor kinderen onder de 6 jaar.
De eerste woensdag van de maand is de toegang helemaal gratis vanaf 13u!

Adres: Jubelpark 3, 1000 Brussel
Meer info: Koninklijk Museum van het Leger

Het Arboretum van Groenendaal 

Als je zin hebt in wat gezonde, frisse lucht dan is dit de ideale uitstap om te doen op een mooie herfstdag. Deze weelderige groene plek aan de rand van Brussel is meer dan een bezoek waard: je wandelt er tussen bomen en planten die je niet zomaar dagelijks tegenkomt.

Absolute hotspot: de reuze sequoiaboom waarvan de boomstam langs de grond loopt. Ideaal voor een pauze.
Aan het einde van het arboretum bevindt zich dan weer een gebied waar je de Schotse hooglanders kan bewonderen. Het is niet ongebruikelijk om een ree, konijnen of eekhoorns te kruisen tijdens je wandeling. Hou dus je ogen en oren goed open!

Naast het Regiokantoor van Natuur & Bos vind je een nieuwe aangelegde speeltuin

Wandel je graag met je gezin? Zoek niet verder! We hebben de perfecte wandeltocht in Zoniënwoud voor de kleine avonturiers. Hier ontdek je alle wonderen van het bos, zoals de Koninklijke Loge en de verschillende speelzones. 

Is het bosmuseum open tijdens je bezoek? Loop er dan zeker eens binnen. Je kan er dieren observeren, gereedschap bekijken, de verschillende bomen uit het Zoniënwoud ontdekken, enz. Allemaal op een creatieve manier die je kinderen zeker leuk zullen vinden. De toegang tot het museum is gratis. Je kan er binnen van woensdag tot en met zondag tussen 13 u. en 17 u.

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!
een jongen eet koekjes op de boomstam van een reuze sequoia en verzamelt verschillende boombladeren

Wanneer je aankomt in het station van Groenendaal wandel je onder het station door en via de voetgangersbrug bereik je het arboretum.

Intussen kan je de prachtige graffiti van DZIA bewonderen.

Adres: Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart 
Meer info: Natuur en Bos

Op schattenjacht in Luik, de vurige stad

Op speurtocht gaan, meer hebben de kinderen echt niet nodig om volop plezier te beleven! Dankzij de Totemus-applicatie ontdek je onder meer de stad Luik via een parcours op maat van de allerkleinsten. Om er te geraken, poepsimpel! Download de applicatie, ga naar het vertrekpunt, start de app en volg de aanwijzingen. Zoek onderweg de Totemus-codes en verzamel de Totems.

Meer info:  vertrek van de speurtocht aan de Sint-Bartolomeüskerk, Place Saint-Barthélémy 8, op 900 m van het station Luik-Saint-Lambert. De app is gratis.
Een gastronomische pauze op maat van de kinderen in Luik na de schattenjacht? Langs hier

 

Het Kindermuseum in Elsene

Gelegen in een groot Brussels herenhuis, is het Kindermuseum de place to be als je op zoek bent naar een namiddag vol plezier.

Het museum is opgebouwd in verschillende werelden. Elke 'wereld' zit vol verrassingen, onverwachte plaatsen om je te verstoppen, schatten, raadsels of opdrachtjes waarbij verschillende talenten aan bod komen.

Neem zeker de tijd om het decor te bewonderen, want vanaf de vloer tot het plafond zit alles vol met mooie details. Aarzel niet om het kind in jezelf naar boven te laten komen: hurk, ga liggen en geniet van de wonderen die het museum te bieden heeft.

Wij namen tijdens ons bezoek deel aan verschillende workshops. De Sprookjesworkshop door verteller Jan is een echte aanrader. Hij weet echt hoe hij de aandacht van kinderen moet vasthouden. Alle workshops zijn trouwens inbegrepen in de toegangsprijs.

Interactieve attracties in het kindermuseum

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

Open tijdens het schooljaar op woensdag, zaterdag en zondag vanaf 14.30 u., maar we raden aan om 14.15 u. aan te komen  vermits het maximum bezoekersaantal beperkt is. 

Adres: Burgemeestraat 15, 1050 Brussel (op 1 km van het station van Etterbeek) 
Meer info: Children Museum

Kinderboerderij d'Oude Smelterij in Torhout

Niet ver van het station van Torhout vind je de kinderboerderij d’Oude Smelterij die wordt uitgebaat door de stad zelf. Het immense domein van 4,5 hectaren leent zich tot allerlei verschillende activiteiten wanneer het weer vrij zacht is.

Naast dieren groot en klein heeft de boerderij nog heel wat te bieden: speeltuinen, serres, een educatieve fotoquiz en een cafetaria met allerlei gezelschapsspelletjes. Aan de kinderboerderij start een kindvriendelijke wandeling Moereveldpad van 7,6 km waarmee je het idyllische Vlaamse landschap via de Spanjaardbeek en de kapelletjes en de prachtige rustieke hoeves ontdekt.

Op weekdagen open van 9u tot 18u en in het weekend van 10u tot 18u.
Het domein is gratis toegankelijk voor individuele bezoekers.

Adres: Ieperse Heerweg 5,8820 Torhout 
Meer info: Stad Torhout

Kinderen bewonderen dieren en tomatenplanten in een kinderboerderij
Reis met 50%* korting dankzij het Weekend Ticket!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,2923 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,6800(minder dan 37km) of € 1,8092 (37km - 51km) of € 1,9901 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim
loader