Het is zo ver: de herfst is in het land. En met dit wispelturige weer is het niet altijd eenvoudig om te bedenken wat je samen met je kinderen kan doen.

Er zijn nochtans heel wat plekjes in België om tijdens een familie-uitje samen te ontdekken.

Onze bloggers verzamelden enkele ideeën voor toffe uitstappen samen met de kinderen en dat allemaal low budget!

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis 

Je hoeft geen passie voor geschiedenis of wapens te hebben om te genieten van dit museum. Je kan er gemakkelijk een halve dag met de kinderen doorbrengen, want er is meer dan genoeg om hun ogen uit te kijken. De luchtvaartzaal is zeer indrukwekkend: je staat er oog in oog met gevechtsvliegtuigen. Je kan er ook harnassen, uniformen van soldaten, allerlei soorten zwaarden en wapens, tanks, een onderzeeër, … bewonderen. Spektakel gegarandeerd!

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Het museum bevindt zich op 1 km van het station Brussel-Schuman. De toegang kost €5 en is gratis voor kinderen onder de 6 jaar.
De eerste zondag van de maand is de toegang helemaal gratis!

Adres: Jubelpark 3, 1000 Brussel
Meer info: www.klm-mra.be

Het Arboretum van Groenendaal 

Als je zin hebt in wat gezonde, frisse lucht dan is dit de ideale uitstap om te doen op een mooie herfstdag. Deze weelderige groene plek aan de rand van Brussel is meer dan een bezoek waard: je wandelt er tussen bomen en planten die je niet zomaar dagelijks tegenkomt.

Absolute hotspot: de Japanse koekjesboom. Zoals zijn naam al aangeeft, is het de perfecte plek om eventjes te rusten en te genieten van een snack.
Aan het einde van het arboretum bevindt zich dan weer een gebied waar je de Schotse hooglanders kan bewonderen. Het is niet ongebruikelijk om een ree, konijnen of eekhoorns te kruisen tijdens je wandeling. Hou dus je ogen en oren goed open!

Voor de avontuurlijke zielen zijn er 2 paden - aangeduid als “natuurloop” - die we zeer warm kunnen aanbevelen. Er is er eentje van 6 km en eentje van 12. Hier ontdek je alle wonderen van het bos, zoals de Koninklijke Loge (bij het pad van 6 km).

Is het bosmuseum open tijdens je bezoek? Loop er dan zeker eens binnen. Je kan er dieren observeren, gereedschap bekijken, de verschillende bomen uit het Zoniënwoud ontdekken, enz. Allemaal op een creatieve manier die je kinderen zeker leuk zullen vinden. De toegang tot het museum is gratis. Je kan er binnen van woensdag tot en met zondag tussen 13 u. en 17 u.

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!

Wanneer je aankomt in het station van Groenendaal wandel je onder het station door en via de voetgangersbrug bereik je het arboretum.

Intussen kan je de prachtige graffiti van DZIA bewonderen.

Adres: Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart 
Meer info: www.natuurenbos.be

Museum van het Waalse leven en Tentoonstelling surpermarionetten 

Op slechts enkele minuten stappen van het station Luik-Sint-Lambertus ligt het Museum van het Waalse leven waar er tot 31 december een tijdelijke tentoonstelling plaatsvindt voor kinderen.

De uitgelezen kans voor hen om op een actieve manier kennis te maken met de fantastische wereld van marionetten op een actieve manier. Want doorheen het hele bezoek zijn er kleine activiteiten waardoor de kinderen zich geen seconde hoeven te vervelen: een zak van 10 kg dragen, de materialen zoeken waaruit de Tchantchès zijn gemaakt, … Hun favoriet? De marionetten waarmee ze zelf een heel spektakel kunnen in elkaar steken!

Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Als jullie, net als mijn kinderen, nog wat energie over hebben na de tentoonstelling, aarzel dan niet om samen de beroemde Buerenberg te beklimmen of een bezoekje te brengen aan de La Batte Markt.

Toegang voor kinderen: €3
Toegang voor volwassenen: €5

Adres: Cour des Mineurs, 4000 Liège 
Meer info: www.provincedeliege.be

Het Kindermuseum in Elsene

Gelegen in een groot Brussels herenhuis, is het Kindermuseum de place to be als je op zoek bent naar een namiddag vol plezier.

Het museum is opgebouwd in verschillende werelden. Elke 'wereld' zit vol verrassingen, onverwachte plaatsen om je te verstoppen, schatten, raadsels of opdrachtjes waarbij verschillende talenten aan bod komen.

Neem zeker de tijd om het decor te bewonderen, want vanaf de vloer tot het plafond zit alles vol met mooie details. Aarzel niet om het kind in jezelf naar boven te laten komen: hurk, ga liggen en geniet van de wonderen die het museum te bieden heeft.

Wij namen tijdens ons bezoek deel aan verschillende workshops. De Sprookjesworkshop door verteller Jan is een echte aanrader. Hij weet echt hoe hij de aandacht van kinderen moet vasthouden. Alle workshops zijn trouwens inbegrepen in de toegangsprijs.

Open in het weekend vanaf 14.30 uur, maar we raden aan om rond 14.15 uur aan te komen vermits het maximum bezoekersaantal beperkt is. De toegang kost €8,5. Het museum accepteert geen bankkaart.

Adres: Burgemeestraat 15, 1050 Brussel (op 1 km van het station van Etterbeek) 
Meer info: www.childrenmuseum.be

Kinderboerderij d'Oude Smelterij in Torhout

Niet ver van het station van Torhout vind je de kinderboerderij d’Oude Smelterij die wordt uitgebaat door de stad zelf. Het immense domein van 4,5 hectaren leent zich tot allerlei verschillende activiteiten wanneer het weer vrij zacht is.

Naast dieren groot en klein heeft de boerderij nog heel wat te bieden: speeltuinen, serres, een educatieve fotoquiz en een cafetaria met allerlei gezelschapsspelletjes. Aan de kinderboerderij start een kindvriendelijke wandeling Moereveldpad van 7,6 km waarmee je het idyllische Vlaamse landschap via de Spanjaardbeek en de kapelletjes en de prachtige rustieke hoeves ontdekt.

Op weekdagen open van 9u tot 18u en in het weekend van 10u tot 18u.
Het domein is gratis toegankelijk voor individuele bezoekers.

Adres: Ieperse Heerweg 5,8820 Torhout 
Meer info: www.torhout.be

Reis met 50%* korting dankzij het Weekend Ticket!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,1574 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,5046 (minder dan 37km) of € 1,6204 (37km - 51km) of € 1,7824 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,20 in 1e klas.

loader