1. Brussels Flowertime 2023: Dit is geen stadhuis

Ga van 11 tot 15 augustus naar het stadhuis van Brussel om de adembenemende bloemendecoraties rond het thema surrealisme te bewonderen tijdens Brussels Flowertime. Maak bovendien van de gelegenheid gebruik om rond te wandelen in de hoofdstad en de gratis route “Bloeiend Brussel” te volgen, want van 1 tot 15 augustus worden ook de straten die grenzen aan de Grote Markt versierd met bloemen. 

Hoe ga je ernaartoe? Stap uit bij het station Brussel-Centraal. De Grote Markt ligt op 5 minuten wandelen.

2. Paulusfeesten in Oostende

Elk jaar vinden de Paulusfeesten plaats in Oostende van 9 t.e.m. 15 augustus. Deze feesten, die oorspronkelijk een kerstfeest in de zomer waren, lokken jaarlijks duizenden bezoekers naar de badstad. Tegenwoordig is het vooral een echt Oostends feest met concerten, straattheater, kinderanimatie en dj’s. 

Hoe ga je ernaartoe? Het station van Oostende bevindt zich in de nabije omgeving van de festiviteiten die voornamelijk plaatsvinden op het Sint-Petrus en Paulusplein. 

3. Rubensmarkt in Antwerpen

Welkom in Antwerpen op de Rubensmarkt: meer dan 200 marktkramers, gekleed in historische kledij, verwelkomen je aan hun middeleeuwse kraampjes. Het is een buitengewone markt waar je ietwat vreemde producten kan ontdekken.  

Hoe ga je ernaartoe? Stap uit in het station Antwerpen-Centraal. De Grote Markt bevindt zich op 15 minuten wandelen van het station.

Joepie, deze zomer reis je met 2 voor de prijs van 1 met het Duo Ticket

4. Festiviteiten in Luik, Outremeuse

Wie 15 augustus zegt, zegt Luik, Outremeuse, Tchantchès en Nanèsse! Op het programma: processie van de Zwarte Madonna, en vooral veel folklore. Ga de processie bekijken en geniet van de reuzenstoet en de vele fanfares die het feest opluisteren. ’s Avonds zijn er gratis concerten op de Place Delcourt.  

Op 16 augustus wordt het feest afgesloten met de begrafenis van Matî l’Ohê. Een korte geschiedenis: Mathieu (of Matî) is een bot, het bot dat overblijft nadat iedereen tijdens het feest het goede vlees ervan gegeten heeft… Het bot moet begraven worden en dat gebeurt met veel tamtam: rouwenden, notabelen en pseudo-familieleden vormen een processie die soms speels is, soms in rouw. Zang en dans volgen elkaar op, glaasje Peket en seldertakken in de hand. Je kan het zo gek niet bedenken! 

Hoe ga je ernaartoe? Stap uit in het station Luik-Saint-Lambert, de wijk Outremeuse bevindt zich op 10 minuten wandelen. 

5. Sint-Rochusverlichting: Aarschot bij kaarslicht

Zin in een gezellige sfeer? Kom dan op 15 augustus Aarschot ontdekken bij het licht van lantaarns, kaarsen en andere lichtversieringen. De Sint-Rochusverlichting is een magisch schouwspel dat je uitnodigt om de belangrijkste wijken en bezienswaardigheden van de stad in het donker te ontdekken.  

Programma: 

  • Vanaf 15u kan je een ambachtsmarkt met regionale producten bezoeken
  • Geniet om 16u van de muziek van de fanfares en andere akoestische concerten 
  • Bezoek vanaf 19u de Sint-Rochustorens 
  • Ontdek vanaf 21u Aarschot bij kaarslicht 

Hoe ga je er naartoe? Stap uit in het station Aarschot. Het stadscentrum is gemakkelijk te voet bereikbaar, maar er is ook een gratis pendeldienst (kleine tram) voorzien in de buurt van het station.   

6. Festival van de Noordzee in Zeebrugge

Festival van de Noordzee, een 100% lokaal visevenement! Op het programma staan natuurlijk concerten, maar ook visfileer- en garnaalpelwedstrijden, kinderanimaties, kermis, folkloremarkt, verkiezing van Miss Visser, enz. Laat niets je ervan weerhouden om daarheen te gaan! 

Hoe ga je ernaartoe? Stap uit in het station Zeebrugge-Dorp. De festiviteiten zijn vlakbij! 

Reizen met kinderen met de trein? Easy peasy en vooral gratis!

7. Badkuipenrace in Dinant

Elk jaar op 15 augustus heeft een badkuipenrace op de Maas plaats in Dinant, zonder twijfel eerder een vermakelijk als een sportief evenement. De badkuipenrace staat volledig in het teken van folklore en originaliteit. 

Hoe ga je ernaartoe? Het station van Dinant bevindt zich in de nabije omgeving van de wedstrijd.

8. Markt 1900 in Marche-en-Famenne

Afspraak in Marche-en-Famenne voor een andere bijzondere markt, Markt 1900 (Marché 1900), waar onze tradities en ons erfgoed in de kijker worden gezet. Ambachten en spellen van weleer, ambachtslieden en voedingsmiddelen staan centraal en je kan er ook vogels in alle kleuren bewonderen. De club “Les amis des Oiseaux“ (vogelvrienden) uit Aye laat je kennismaken met verschillende soorten kanaries, inheemse en exotische vogels en parkieten. 

Hoe ga je ernaartoe? Stap uit in het station Marche-en-Famenne. Het stadscentrum bevindt zich op minder dan 1 km. 

check2-anim