Op weg op 21 juli met de trein naar 4 bestemmingen, soms traditioneel, soms ietwat ongewoon.

Laten we onze vrijheid en ons land overal vieren tijdens het meest geliefde feest van de Belgen.
Een overzicht van de activiteiten in België op 21 juli, dichtbij een NMBS-station.

Brussel

Nationale parade in Brussel in de kleuren van de Belgische vlag: zwart, geel en rood

Neem de feesttrein naar Brussel-Centraal of Brussel-Zuid voor de viering van onze nationale feestdag, de dag waarop we de eedaflegging van onze eerste koning herdenken. Zet je niet in je luie zetel voor TV, maar beleef deze dag live, de ervaring zal zoveel leuker zijn!

Geniet op 21 juli, terwijl de koninklijke familie de traditionele mis bijwoont, van de festiviteiten verspreid in de hoofdstad. Vanaf het Justitiepaleis tot aan het Parlement, overal in de stad zijn er gratis shows en demonstraties van de politiediensten. ’s Namiddags is er het klassieke defilé van het leger, politie en burgerlijke hulpdiensten. Na deze indrukwekkende parade gaan de vliegtuigen de lucht in en zullen de koning groeten.

Goed om te weten: Een hongertje? Resto National serveert vanaf 16 uur mosselen met frites op het Vossenplein. Dat typisch Belgisch gerecht wordt gereserveerd tegen een forfaitaire prijs met fanfaremuziek, majorettes en accordeons en iedereen is van harte welkom.

's Avonds vindt er een dansfeest plaats met als afsluiter een groot muzikaal vuurwerk. De gratis activiteiten gaan door in het Warandepark en op het Poelaertplein.
Het vuurwerk zal worden afgestoken vanuit de tuinen van het Paleis der Academiën in de Hertogstraat: afspraak op het Paleizenplein.
Meer info:
Dienst 2107

De festiviteiten in de stad zijn makkelijk bereikbaar met de trein vanaf de stations Brussel-Zuid of Brussel-Centraal.

Wist je dat? De festiviteiten reeds beginnen op 20 juli, door een concert van het Nationaal Orkest van België in Bozar. Voor zij die houden van wat meer ambiance, afspraak op het Bal National in de Marollen op de vooravond van de nationale feestdag.

Bergen

Een glimlachend meisje applaudiseert

21 juli valt samen met een van de data van het Summer Dance Festival dat elke zondag plaatsvindt in de zomer. Tof! Neem de danstrein naar Bergen en beweeg op de Grote Markt op zwoele dansritmes. Ga er uit de bol met duizenden andere dansers, het is gratis!

Adres: Grand-Place, 7000 Bergen. Slechts 11 min wandelen vanaf het station van Bergen.

Alle data en info op de evenementspagina “Summer Dance Festival” Gratis & IN OPEN LUCHT”

Vielsalm

Een fruitige en folkloristische 21 juli, zegt jou dat wat? Daags na de heksensabbat op 21 juli, viert het kleine stadje Vielsalm, het bosbessenfeest. Een ambachtelijke markt, een folkloristische optocht in paarse fruitkleuren, heksen op bezemstelen en fanfares trekken door de straten. Kom meevieren tijdens deze ongewone dag.
Meer info: Syndicat d’Initiative de Vielsalm op het nummer 080/21 50 52.

Adres: stadscentrum Vielsalm: op 9 à 10 min wandelen vanaf het station van Vielsalm

Close-up van rijpe bosbessen
Wist je dat? De legende vertelt dat een groep jongeren die met lege handen terugkwamen van het bosbessen plukken, een ontmoeting hadden met een oud vrouwtje met een mand vol bosbessen. Het vrouwtje had medelijden met hen en bood hun een glaasje Pékèt en “’tCha ‘tCha” (nectar van gemalen verse bosbessen) aan. Na het drinken veranderden ze in “Makrallen” (komt van het Waals en wil zeggen heksen).

Brugge

Tijdens het weekend van 21 juli gaan de avonden feestelijk van start met de Brugge Tripel Dagen. Gedurende drie dagen (van 19 t.e.m. 21 juli) wordt het Marktplein overspoeld met honderden muziekliefhebbers en is het gegarandeerd feest! Neem de trein naar het Venetië van het Noorden en ontdek er het Vlaamse lied. Maak van de gelegenheid gebruik en (her)ontdek deze stad van een zeldzame schoonheid.

Adres: Markt, 8000 Brugge. Op 20 min wandelen vanaf het station, richting stadscentrum

Muziekpodium met kleurrijke lichten en een juichende menigte met de handen in de lucht

Haal op 21 juli de rasechte Belg in jou boven dankzij het Weekend Ticket en reis met de Belgische spoorwegen aan halve prijs*.

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,1839 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,5391 (minder dan 37km) of € 1,6575 (37km - 51km) of € 1,8232 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

loader