De perfecte zomer is vakantie, nieuwe ontdekkingen, de zon... En een goed ijsje! Het kan een stomme dag zijn of alles kan tegenzitten, maar wanneer je een ijsje eet, ben je zo alles vergeten. Niet zomaar een ijsje natuurlijk. Het ijsje dat je verrast met de heerlijkste smaken, geuren en kleuren. We besloten om een aantal ijssalons te bezoeken in steden die bereikbaar zijn met de trein. Zo weet je meteen waar je moet stoppen voor een kleine pauze tijdens een familie-uitstapje of een shoppingtrip. Ontdek onze tips en laat het smaken!

Brussel - Gaston

In hartje Brussel, niet ver van het Centraal station en op een steenworp van het Sint-Katelijneplein, ligt het ijssalon Gaston. Gaston is al 3 jaar open en is een van de belangrijkste adresjes in Brussel waar je kan genieten van een huisgemaakt ijsje. Het menu is niet zo uitgebreid, maar bevat speciale smaken afhankelijk van het seizoen. Zo zijn er bijvoorbeeld smaken zoals Piemonte hazelnoten, Iraanse pistachenoten, vanille uit Madagaskar, etc... Dit lekkers kan je oplikken binnen in het theesalon, op het terras buiten, of aan een fontein tegenover Gaston. En dat is nog niet alles: de keuken is open voor publiek, het is dus mogelijk om elke stap van je favoriete smaak te beleven!
Speciale vermelding voor: De beroemde "vanille-karamel met pecannoten", een echte injectie van puur gekarameliseerd plezier!
Prijs per bol: 2,50€.
Adres: Dumonplein 29, 1000 Brussel

Luik - Une Gaufrette Saperlipopette

Eén ding is zeker: hier moet je jouw ijsje echt op een hoorntje eten! Het wordt ter plaatse gemaakt met een uniek wafelijzer, ontworpen door een Antwerpse ambachtsman. Het koekje is versierd met kleine decoratieve hartjes, en het overtollige eiwit wordt tot schuimgebakjes verwerkt en op je ijsje gestoken. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, het is ook erg lekker! De ijsjes en sorbets zelf zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, niet diepgevroren dus de smaken zijn extra sterk. Pistachepraliné, het zelfgemaakt koekje, of het verrassende bosbessenijs.... Je kan hier van veel lekkers genieten! Dit ijssalon is pas sinds april geopend, maar is nu al een grote favoriet in de stad.
Speciale vermelding voor: Je had het waarschijnlijk wel al verwacht; het zelfgemaakte hoorntje!
Prijs per bol: € 2,50 (maar als je er twee neemt, kost het je maar € 3,50).
Adres: Rue des Mineurs 18-20, 4000 Luik

Antwerpen - Foubert

De Antwerpse Grote Markt is een must bij een bezoek aan het historische centrum van de stad, maar het is ook het prachtige uitzicht dat je hebt als je besluit om te stoppen voor een ijsje van Crèmerie Foubert. Dit is hun tweede dessertrestaurant dat in 2010 werd gelanceerd en is ideaal gelegen op de Grote Markt. Hun assortiment is groot, met meer dan 16 smaken in de toonbank. Maar het is vooral origineel en biedt elke week ook tijdelijke smaken. Om er maar een paar te noemen: KinderBueno, macarons, virgen mojito,... De smaken van de week vind je terug op hun website.
Speciale vermelding voor: De ijsejssmaak "Dinosaurus koekjes" (inderdaad, zoals het beroemd koekje) dat je rechtstreeks naar je kindertijd terugbrengt!
Prijs per bol: 2,50€.
Adres: Grote Markt 31, 2000 Antwerpen

Ottignies – La Maison Carette

In het centrum van Ottignies, na een aangename wandeling vanaf het station, is er een rustige open plek waar de proeverij van Maison Carette is gevestigd. Dit ijssalon is een echte instelling in de regio, want de geschiedenis van deze ambachtelijke ijsjes begon in 1920 dankzij de passie van de familie Carette. En je kan de passie voelen want binnen staat alles in het teken van het proeven. Ook de binnenplaats en het grote terras zijn zeer uitnodigend. We konden er uren blijven om te genieten van een van hun smakelijke zelfgemaakte ijsjes... Jong en oud zullen daar zeker hun goesting vinden!
Speciale vermelding voor: Het Meringue-ijs met echte kleine stukjes meringue die in je mond smelten!
Prijs per bol: 1,80€.
Adres: Avenue Reine Astrid 33, 1340 Ottignies-Louvain-la-Neuve

Leuven – Coupe Matadi

Heb je er altijd al van gedroomd om met je haren in de wind van een ijsje te kunnen genieten op een boot? Oké, het vrachtschip waarop het ijssalon en de twee terrassen zijn geïnstalleerd, vaart niet op zee, maar ligt aangemeerd in... Leuven! Coupe Matadi biedt ouderwetse ijsjes die ter plaatse worden gemaakt, maar ook heerlijke sorbets en vegan-ijsjes! Hun smaken zijn uniek omdat ze alleen met hun eigen recepten werken.
Speciale vermelding voor: "Madame Framboise", ijs met frambozensorbet! Perfect als je niet weet dewelke je moet kiezen.
Prijs per bol: € 2,-.
Adres: Kolonel Begaultlaan 7, 3012 Leuven

Krijg je het water in de mond van al die lekkere ijsjes? Neem een trein en ga ze zelf proeven! Met een Weekendbiljet reis je aan 50%* tijdens het weekend.

*Korting alleen van toepassing op het deel van het Standaardtarief dat hoger is dan het vaste bedrag per rit van € 1,1400 in 2e klas en van € 1,4820 (voor afstanden tot en met 36 km), € 1,5960 (van 37 km tot en met 51 km) of € 1,7556 (vanaf 52 km) in 1e klas. De minimumprijs per rit bedraagt evenwel € 2,40 in 2e klas en € 3,10 in 1e klas. De maximaal aangerekende afstand is 150 km per rit.

loader