Verscheidene steden in België stralen weer dit najaar. Neem de trein en beleef magische momenten tijdens de mooiste lichtfestivals van België. Wij maakten alvast een to go-lijstje voor jou!

1. Lichtfestival in Gent

Dit jaar schittert de Arteveldestad weer in al haar glorie. Bekende en minder bekende plekjes in Gent staan opnieuw in de schijnwerpers. Ontdek langs het 7,2 km lange parcours 32 lichtkunstwerken van zowel nationale als internationale artiesten. Ook enkele kunstwerken uit vorige festivaledities zijn weer terug o.a. La Cattedrale di Luce, die je onderdompelt in een zee van licht.

Waar? In het historische centrum van Gent.
Wanneer? Van 10 tot en met 14 november. Je kan van woensdag tot en met zaterdag starten tussen 19 u. en middernacht. Op zondag kan dit al vanaf 18 u.
Bereikbaarheid: het station van Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort liggen op wandelafstand van het Gentse centrum.

In welk station afstappen?

Wanneer je reist op 10 of 12/11 via de verbinding:

  • Antwerpen-Centraal – Oostende
  • Eeklo – Ronse
  • Poperinge – Antwerpen
  • Lokeren – Gent-Sint-Pieters
  • De Panne – Antwerpen-Centraal

Wanneer je reist op 11/11 of tijdens het weekend van 13 en 14/11 via de verbinding:

  • Antwerpen-Centraal – Gent-Sint-Pieters
  • Oostende – Antwerpen-Centraal
  • Eeklo – Ronse
Opgelet! Tijdens het weekend van 13 en 14/11 werkt Infrabel aan de sporen tussen Brugge en Gent. Er zal een alternatieve dienstregeling zijn tussen Brugge en Gent via Lichtervelde => reistijdverlenging van +/- 20 min.
Vanaf zondag 14/11 om  14u geldt opnieuw de normale dienstregeling. De L-trein zal opnieuw rijden als navette tussen Gent-Sint-Pieters en Brugge volgens de normale dienstregeling. 

2. Alice in Wonderland in ZOO Antwerpen

Begin december toveren duizenden lichtjes ZOO Antwerpen om tot een feeëriek schouwspel. De organisatoren van China Light Zoo, brengen er tijdens een magisch lichtfeest, het sprookje van Alice in Wonderland tot leven. Open, net zoals het meisje Alice, het deurtje en stap de wondermooie fonkelende tuin binnen van de Antwerpse dierentuin.

Waar? ZOO Antwerpen, Koningin Astridplein 20, 2018 Antwerpen
Wanneer? Van 3 december tot en met 16 januari 2022.
Bereikbaarheid: vlak naast het station van Antwerpen-Centraal.
Prijzen en tickets: via ZOO Antwerpen

Slim: reis elke dag van het jaar 50% goedkoper naar ZOO Antwerpen met het Discovery Ticket

3. Light Art in Knokke

Licht en kunst, een ideale combinatie. Voor een grandioze lichtshow, geïnspireerd door het werk van topkunstenaars zoals Keith Haring en Van Gogh, moet je naar Light Art in Knokke. Je wandelt er langs een interactief parcours van 3 km langs innovatieve en artistieke lichtinstallaties. Je ontdekt het verhaal achter de installaties dankzij de gratis Light Art Knokke app die je begeleidt tijdens je wandeling. Ook aan de kinderen is er gedacht. Via een leuke zoektocht maken zij kennis met kunst. 

Waar? Zeedijk Knokke
Wanneer? Tijdens de weekends van december en alle dagen van 4/12 tot en met 9/01. Je kan je wandeling starten tussen 17 en 20 u. De installaties zijn verlicht tot 21u.
Bereikbaarheid: het station van Knokke ligt op wandelafstand van de zeedijk.

4. De Grote Schijn in het Rivierenhof te Antwerpen

Droom weg tijdens dit betoverende totaalspektakel en geniet van de natuur in geuren en kleuren. Volg het lichtpad en maak een zinnenprikkelende tocht door het donker langs innoverende lichtsnufjes. Laat je verrassen door geuren, geluiden en technologie en ontdek de magie van het park.

Waar?  Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne
Wanneer? Van 29 oktober tot en met 14 november, telkens tot 23 u. 
Prijzen en tickets: via de website.
Bereikbaarheid: neem vanaf het station Antwerpen-Centraal de tram (lijn 10, halt Venneborg of lijn 5, halte Ruggeveld).

5. Lanterna Magica in Terhulpen

Op het Kasteeldomein van Solvay is het vanaf eind oktober puur genieten in het betoverde bos. Wandel langs het feeërieke verlichte parcours en laat je begeleiden door de fonkelende lichtjes van toverlantaarns. Het magische bos onthult zijn geheimen, de bomen en struiken schitteren door duizenden lichtjes, de wezens van het bos komen tevoorschijn en gestrooid langs het parcours (ongeveer 2 km) staan er fantastische kunstwerken. Laat je verwonderen door Laterna Magica op slechts een steenworp van Brussel.

Waar? Domein van het Kasteel van Terhulpen, Brusselse Steenweg 111, 1310 Terhulpen
Wanneer? Van 29 oktober tot en met 12 december.
Prijzen en tickets: zie website.
Bereikbaarheid: het domein ligt op wandelafstand (2,2 km) van het station van Terhulpen.