Dit jaar valt er weer veel moois te bekijken en beleven in eigen land. Wij tippen 8 tijdelijke tentoonstellingen & evenementen die een bezoek waard zijn: van een feestje voor James Ensor, hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties pal in het historische decor van de stad Brugge tot de aangrijpende videokunst van Bill Viola. Welke staat op jouw lijstje? 

 

1. Magritte-Folon in Magritte Museum (Brussel)

Als jonge twintiger vond beeldend kunstenaar Jean-Michel Folon (1934-2005) inspiratie in het surrealisme van René Magritte. Om de 100ste verjaardag van het surrealisme in Brussel te vieren, zorgt het Magritte Museum daarom voor een ontmoeting tussen het intrigerende universum van René Magritte en het poëtische werk van Jean-Michel Folon. Deze laatste staat bekend om zijn veelal dégradé pastelkleurige schilderijen waarin hij met dromerige landschappen, boten, vogels, koffers of blauwe mannetjes mysterieuze voorstellingen creëert. Verwacht dus een interessante blik op twee unieke visuele werelden. De tentoonstelling loopt nog tot en met 21 juli.

> Hoe ernaartoe? Op minder dan 10 minuten wandelen van het station van Brussel-Centraal

2. Bill Viola in La Boverie (Luik)

Nog tot en met 28 april maak je in La Boverie een hypnotiserende reis door 18 intense werken van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola. Zijn videobeelden, vaak voorzien van een portie symboliek en de oerelementen water & vuur, zijn wereldberoemd. Als thema's kiest Viola vaak voor geboorte, dood en het mysterie van het leven. Door zijn haarscherpe beelden tot in het oneindige te vertragen, creëert hij diepgang en maakt hij emoties los. Een intieme ervaring, technisch verbluffend en meeslepend: in deze tentoonstelling komt het allemaal samen. Nog meer goed nieuws: Met een Discovery Ticket reis je tegen -50% heen en terug met de trein.

Hoe ernaartoe? Op 1 km van het station van Liège-Guillemins

3. James Ensor - Inspired by Brussels

Vraag twintig voorbijgangers welke woorden ze associëren met James Ensor en ze antwoorden maskers, skeletten en... Oostende. Maar wist je dat het KBR in Brussel in 1892 de allereerste kunstwerken van Ensor aankocht? En dat hij graag tijd doorbracht in onze hoofdstad? Je leest het: de band tussen de Oostende schilder en Brussel is nauw verweven. Dit wordt gevierd met een tentoonstelling vol schilderijen en grafisch werk, waarin de eigenzinnige beeldtaal en imaginaire wereld van Ensor wordt belicht en verbonden met Brussel. Tot en met 2 juni. Met een Discovery Ticket reis je tegen -50% heen en terug met de trein.

Hoe ernaartoe? Stap uit in het station van Brussel-Centraal. Het KBR ligt op amper 5 minuten lopen.

4. Triënnale in Brugge, Spaces of Possibility

Bergen nieuwsgierigheid, een goede verbeeldingskracht en een open blik over concepten als verandering, duurzaamheid en hedendaagse kunst zijn vereist om je te laten inspireren door de artistieke en grootschalige installaties van de twaalf deelnemende kunstenaars en architecten van de Triënnale in Brugge. Verwacht dus geen saaie, voorgekauwde (openlucht)tentoonstelling, maar wel een tocht die de duurzame transformatiemogelijkheden van de Unesco-beschermde historische stad in al zijn puurheid blootlegt. Van 13 april tot en met 1 september.

Hoe ernaartoe? De eerste locaties van TRIBRU24 bevinden zich op amper 10 minuten wandelen van het station van Brugge

5. FACTS in Gent

Afspraak op 6 en 7 april in FACTS, voor het grootste Comic Con pop culture event. Een fandorp, bordspellen, gaming en cosplay katapulteren de bezoeker naar een wereld van sciencefiction en fantasie.

Hoe ernaartoe? Op 2,3 km van het station van Gent-Sint-Pieters

6. Rodin in BAM (Bergen)

Vanaf 13 april heropent het Museum voor Schone Kunsten in Bergen z'n deuren na grondige renovatiewerken. Dat wordt gevierd met een ode aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Je gaat er niet naartoe voor het wereldberoemde werk 'de denker', wel voor een grote overzichtstentoonstelling over Rodin (als inspiratiebron) en de tijd waarin hij leefde. Cirkel aandachtig rond de werken, loop een andere exporuimte binnen en laat je meeslepen door de beweeglijkheid van meer dan 200 tentoongestelde creaties van Rodin en andere beeldhouwers, waaronder Jacques du Brœucq en Berlinde De Bruyckere. De tentoonstelling loopt tot en met 18 augustus.

Hoe ernaartoe? Op 1 kilometer van het station van Bergen

7. IMAGINE! Surrealisme in Brussel

Kleurrijke taferelen, geometrische vormen, smeltende klokken... en regent het nu mannen met bolhoeden? Ceci n'est pas le surréalisme... Of toch wel? De kunststroming blaast 100 kaarsjes uit en dat vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten met een grote tentoonstelling boordevol surrealistische kunst. Nog tot 21 juli vergaap je je aan schilderijen, sculpturen, assemblages en foto's van de hand van Salvador Dalí  en Dorothea Tanning. Verruil de werkelijkheid dus eventjes voor een grenzeloze vrije verbeelding. Met andere woorden: IMAGINE! Reis erheen met het Discovery Ticket: je krijgt tot 50%* korting op je treinrit heen en terug.

Hoe ernaartoe? Op 650 meter van het station van Brussel-Centraal

8. Beaufort24, Triënnale aan zee

Op 27 maart trapt onze Belgische kust de achtste editie van Beaufort af, een unieke openluchttentoonstelling te midden van het bruisende kustlandschap. Het succesrecept blijft onveranderd: gedurende 6 maanden ontdek je 18 opmerkelijke kunstwerken verspreid over onze 67 kilometer lange kustlijn. Verken Beaufort per fiets of te voet, met het gezin of tijdens een weekendje weg. En het Beaufort Beeldenpark? Daar moet je zijn voor een permanente verzameling van meer dan 40 werken van nationale en internationale kunstenaars. Van 27 maart tot en met 3 november 2024.

Hoe ernaartoe? De kunstwerken bevinden zich op wandelafstand van de stations BlankenbergeDe Panne, Knokke-Heist, KoksijdeOostende & Zeebrugge

Reis van vrijdagavond tot zondagavond aan -50%* H/T met het Weekend Ticket!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim