België zit tjokvol ongewone locaties, en de musea zijn geen uitzondering op deze regel. Ideetje voor een originele dag? Neem de museumtrein voor een buitengewoon uitstapje. Pik een of meer waanzinnige musea uit onze selectie die met de trein te bereiken zijn.

In Vlaanderen

't Grom: museum rond groenten en gezonde voeding, Sint-Katelijne-Waver

't Grom is het eerste museum in Vlaanderen dat gewijd is aan groenten in al hun vormen, en aan het tuinbouwerfgoed. Het specialiseert zich vooral in het bewaren van zaden en zeldzame granen. Tuinbouw en gezonde voeding worden hier op ludieke en interactieve wijze naar voren gebracht. Ontdek bovendien een collectie van lokale voorwerpen afkomstig van de land- en tuinbouw in de groenteregio rond Mechelen.

Adres: Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver, op 12 minuten te voet van het station van Sint-Katelijne-Waver.
Prijs: Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, € 4 euro voor de anderen. Audiogids: € 2,5. Op aanvraag worden rondleidingen gegeven, verschillende talen zijn mogelijk.
Openingsuren: Van dinsdag tot vrijdag van 10.00 u. tot 16.00 u., op zondag van 13.00 u. tot 17.00 u. Gesloten op maandag en op zaterdag.

Goed om te weten: Kinderen kunnen hun verjaardag vieren in 't Grom: detectivespel, een heerlijk gezonde maaltijd, kookworkshop, in de tuin graven. Er staat hen een buitengewoon programma te wachten.
Meer info: www.tgrom.be

Het Hopmuseum in Poperinge

Het Hopmuseum bevindt zich in Poperinge, de belangrijkste regio waar deze vaste grasachtige klimplant in België gekweekt wordt. Hop wordt gebruikt in de bierbrouwerij en zorgt voor de bitterheid van dit typische brouwsel van bij ons. Hop is ook eetbaar en wordt in bepaalde fasen van zijn groei in de keuken gebruikt. Zin om te proeven?

Adres: Gasthuisstraat 71 in 8970 Poperinge, op 14 minuten stappen van het station van Poperinge.
Prijs: Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, € 5 voor jongeren en senioren, € 6 voor volwassenen.
Openingsuren: Van maart tot november van dinsdag tot zondag van 10.00 u. tot 17.00 u.

Goed om te weten: Vergeet niet om de boerderijen 't Hoppecruyt en Lemahieu te bezoeken. Er worden ook 'degustatietours' aangeboden met streekbieren. Meer info op de website van het museum.
Meer info : www.hopmuseum.be

Frietmuseum, Brugge

Laat de lekkerbek in je los en bezoek dit typische museum van bij ons. Je komt er alles te weten over onze frieten: geschiedenis, oorsprong, verleden, heden en toekomst. Ontdek ook de beste recepten en de grappigste anekdotes en uitdrukkingen over dit typisch Belgische gerecht. Er is ook een quiz voor kinderen, om het bezoek nog aantrekkelijker te maken! We geven er nog een goeie patat op!

Adres: Vlamingstraat 33 in 8000 Brugge. Op 20 minuten te voet van het station van Brugge
Prijs: € 5 van 6 tot 11 jaar, € 6 voor studenten en senioren, € 7 voor volwassenen.
Openingsuren: Elke dag open van 10.00 u. tot 17.00 u. (laatste tickets om 16.15 u.). In de Brusselse rand, in Vorst, is er ook een klein frietmuseum.

Goed om te weten: Geniet van een pakje friet in de middeleeuwse kelders van het gebouw!
Meer info: www.frietmuseum.be

Huis van Alijn, Museum van het Dagelijks Leven, Gent

Antieke voorwerpen, getuigenissen uit de oude tijd, het vroegere dagelijkse leven ... Dit museum is op zich een verzameling van het hedendaagse en voormalige volksleven. Het Huis van Alijn onthult de gewoontes, tradities en rituelen die het recente of minder recente verleden weer tot leven brengen. De getuigenissen zijn gevarieerd, de collectie van het museum is rijk aan voorwerpen, geluidsfragmenten, foto's en films en toont aan dat het gewone dagelijkse leven helemaal niet zo gewoon is. Dit maakt het een tijdloze en meer dan buitengewone tentoonstelling.

Adres: Kraanlei 65, 9000. Op 15 minuten stappen van het station Gent-Dampoort.
Prijs: € 6.
Openingsuren: Open van maandag tot zondag, behalve op woensdag. De openingsuren zijn terug te vinden op de website van het museum. Rondleidingen mogelijk.

Meer info: www.huisvanalijn.be

Centrum Ronde van Vlaanderen, Oudenaarde

Ontdek alle facetten van de mooiste Belgische ronde! Dit museum is een ode aan het Belgische wielrennen, en in het bijzonder aan de Ronde van Vlaanderen. Het Centrum Ronde van Vlaanderen organiseert animatie en tentoonstellingen, heeft een cinemazaal en een indrukwekkende verzameling artikelen die verbonden zijn met de wereld van de koersfiets. Mis dit jaar de indrukwekkende tijdelijke tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog niet!

Adres: Markt 43, 9700 Oudenaarde. Op 12 minuten te voet van het station van Oudenaarde.
Prijs: € 6 voor studenten, € 12 voor volwassenen en senioren.
Openingsuren: Van maandag tot zondag van 10.00 u. tot 18.00 u.

Goed om te weten: Test de 'kasseifiets' en ervaar het rijden op kasseien. Er wordt ook een wedstrijd voorgesteld waarin je kennis van het wielrennen getest wordt.
Meer info: www.toerismevlaamseardennen.be

In Wallonië

Notre Dame à la Rose, Lessen

Dit museum in een oud kloosterziekenhuis uit de middeleeuwen, is geklasseerd als Hoofderfgoed van Wallonië en is één van de laatste intact gebleven zelfvoorzienende sites uit deze periode in België: tuinen bulkend van geneeskrachtige planten, boerderij, kerkhof, farmaceutische en medische collecties enz. Kom de 4 universums van Notre Dame à la Rose ontdekken. De oude zorgtechnieken voor lichaam en geest zullen geen geheimen meer voor je hebben.

Adres: Place Alix de Rosoit in 7860 Lessen, op 700 m wandelen van het station van Lessen.
Prijs: Gratis tot 6 jaar, € 8 van 6 tot 12 jaar, € 12 voor senioren (+60 jaar), € 13 voor volwassenen.
Openingsuren: Van dinsdag tot vrijdag van 14.00 u. tot 18.00 u. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 14.00 u. tot 18.30 u. Gesloten op maandag (behalve op feestdagen). In de weekends start om 15 uur een rondleiding.

Goed om te weten: Geniet van het prachtige terras, dat vanaf 12.00 uur open is.
Meer info: www.notredamealarose.be

Wasserijmuseum, Spa

Van een schitterend museum gesproken! Het geeft een overzicht van de technieken om linnen te wassen, van de oudheid tot nu. Oude wasmachines in werking, reconstructie van een washuis, strijkmethodes, de geschiedenis van zeep, het dagelijkse leven van de wasvrouwen ... Naast het museum kan je ook genieten van een wandeling in Spa, de mooie toeristische stad: deze ongewone dag zal je doen bubbelen van plezier😉.

Adres: Rue Hanster 10, 4900 Spa. Het museum ligt op zo’n 7 minuten wandelen van het station van Spa.
Prijs: € 1 voor kinderen tot 11 jaar, € 2 voor jongeren van 12 tot 16 jaar, € 4 voor volwassenen.
Openingsuren: Op zondag van 14.00 u. tot 18.00 u. en op zaterdag (maart tot oktober) van 14.00 u. tot 18.00 u.

Goed om te weten: Er wordt het hele jaar door animatie (ook voor kinderen) georganiseerd. Bekijk het programma voordat je er naartoe gaat.
Meer info: www.spatourisme.be

Archéoforum, Luik

Ontdek de oorsprong en de archeologische geheimen van Luik. Onder de Place Saint-Lambert, tussen de overblijfselen die zijn blootgelegd tijdens verschillende opgravingscampagnes van 1907 tot nu, vind je deze unieke site.

Adres: Place Saint-Lambert, 4000 Luik. Op 200 m van het station Luik-Saint-Lambert.
Prijs: Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, € 5 voor jongeren en studenten, € 5 voor senioren, € 6 voor volwassenen.
Openingsuren: Tijdens het schooljaar: Van dinsdag tot vrijdag van 9.00 u. tot 17.00 u. - op zaterdag van 10.00 u. tot 17.00 u. Tijdens de schoolvakanties: Van dinsdag tot zaterdag van 10.00 u. tot 17.00 u.

Goed om te weten: Het is een heel interactief bezoek, met een iPad als gids.
Meer info: www.archeoforumdeliege.be

Musée du Malgré-tout, Viroinval

Het Musée du Malgré-Tout groepeert de archeologische vondsten die over een periode van ruim 35 jaar opgegraven werden in de regio van Viroin. Het bevindt zich in de lokalen van de oude elektriciteitscentrale van Treignes en is genoemd naar het naburige gehucht. Permanente en tijdelijke tentoonstellingen, het Cedarc (centre d'étude et de documentation archéologiques), animatie, vrije bezoeken, rondleidingen, interactieve bezoeken met de smartphone, spelboekjes voor de kinderen ... Er zijn heel wat mogelijkheden om het museum te bezoeken. Op de koop toe kunnen kinderen er hun verjaardagsfeest op een originele manier vieren, tijdens een prehistorische of Gallo-Romeinse dag.

Adres: Rue de la Gare 28 in 5670 Viroinval. Op 140 m van het station van Treignes-Viroinval.
Prijs: Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, € 2,5 voor kinderen van 6 tot 12 jaar, € 4 voor studenten en senioren, € 5 voor volwassenen.
Openingsuren: Dagelijks! Van maandag tot vrijdag van 9.30 u. tot 17.30 u., weekends en feestdagen van 10.30 u. tot 18.00 u.

Goed om te weten: Zit creativiteit in je DNA ingebakken? Naast de rondleidingen stelt het Musée du Malgré-Tout ruim 20 animaties en workshops voor, op reservatie. In de meeste gevallen kan je je creatie meenemen. Iets voor jou?
Meer info: www.museedumalgretout.be

Afrikaans museum, Namen

MusAfrica wil de dialoog bevorderen, het geheugen van de koloniale en Afrikaanse geschiedenis activeren. Het wil de uitwisselingen tussen de culturen in Europa en Afrika valoriseren, en zal je doen opkijken door zijn verbazingwekkende rijkdom. Dit museum heeft unieke archieven, gevarieerde collecties en een rijke bibliotheek. Het organiseert het hele jaar door evenementen en animaties.

Adres: Rue du Premier Lanciers 1, 5000 Namen, op 12 minuten stappen van het station van Namen.
Prijs: Gratis voor kinderen tot en met 6 jaar, € 2 voor jongeren van 7 tot 18 jaar, € 3 voor studenten en senioren, € 4 voor volwassenen.
Openingsuren: Elke dag van 14.00 u. tot 17.00 u., behalve op maandag, zaterdag en feestdagen.

Goed om te weten: Het museum is gratis toegankelijk op de eerste zondag van de maand.
Meer info: www.musafrica.net

In Brussel

Het Riolenmuseum, Anderlecht

Je leest het goed! In het hart van de hoofdstad is er een museum dat aan de riolen gewijd is. Uiteraard niet erg romantisch, maar wel uniek. Bovendien is het museum didactisch en heel verrijkend. Brussel heeft dus een museum gewijd aan zijn ongeveer 400 km lange afvoernet onder het aardoppervlak. En we moeten het toegeven, een ondergronds bezoek aan de hoofdstad is ongewoon!

Adres: Octrooipaviljoen - Anderlechtse Poort, op 10 minuten stappen van station Brussel-Zuid.
Prijs: Gratis voor iedereen jonger dan 18 jaar en inwoners van de Stad Brussel, € 4 voor studenten, € 6 voor senioren en groepen, € 8 voor volwassenen.
Openingsuren: Van dinsdag tot zaterdag van 10.00 u. tot 17.00 u.

Goed om te weten: Diverse en te betalen rondleidingen op aanvraag.
Meer info: www.sewermuseum.brussels

GardeRobe MannekenPis, Centrum Brussel

Het verafgode kind dat helemaal naakt en voor iedereen aan het plassen is, kan duidelijk prat gaan op een hallucinante garderobe. Het beroemde beeldje heeft niet minder dan 1000 stukken gedragen tijdens grote evenementen en diverse gelegenheden. In dit kleine museum zijn ruim honderd van zijn feestkostuums zorgvuldig en met mise-en-scène tentoongesteld. Van zeer klassiek tot uiterst frivool... de garderobe van Mannekenpis is echt een bezoekje waard.

Adres: Eikstraat 19, 1000 Brussel. Op 600 meter te voet van Brussel-Centraal.
Prijs: € 4 voor studenten, € 6 voor senioren, € 8 voor volwassenen.
Openingsuren: Van dinsdag tot zondag van 10.00 u. tot 17.00 u.

Goed om te weten: Het originele beeldje van Mannekenpis staat in het Museum van de Stad Brussel. Waarom geen 2 vliegen in één klap slaan en beide musea bezoeken? Koop dan een gecombineerd biljet tegen €8. 
Meer info: www.mannekenpis.brussels

Het Museum voor Fantastische Kunst, Brussel

Honger naar fantastische maar ook geschifte kunst? Het Museum voor Fantastische Kunst bevat een collectie ongelofelijke artefacten uit het fantastische, bizarre en surrealistische universum. Durf je binnen te gaan? Dit curiositeitenkabinet is een echte goudmijn voor fans van het genre.

Adres: Amerikaansestraat 7, 1060 Brussel. Het museum ligt op 20 minuten wandelen van het station Brussel-Zuid. Je kunt ook de tram (81, 92, 94, 97) of de bus (54) van MIVB nemen.
Prijs: € 4,5 voor kinderen jonger dan 12 jaar, € 5 voor studenten, € 6 voor volwassenen.
Openingsuren: Elk weekend van mei tot september, van 14.00 u. tot 17.00 u., als er geen evenementen zijn.

Schaarbeeks Biermuseum vzw

Het Biermuseum in Schaarbeek stelt meer dan 2.000 Belgische bierflessen voor, en voor vele ervan ook het overeenstemmende glas. Oude toestellen waarmee vroeger bier werd gebrouwen, kuipersgereedschappen, café- en bierborden, reclamemateriaal en oude documenten ... van nog bestaande of ondertussen verdwenen brouwerijen. Je vindt het allemaal in dit museum. Een echte streling voor het oog voor de liefhebbers van het Belgische brouwsel.

Adres: Louis Bertrandlaan 33-35, 1030 Schaarbeek, op 15 minuten stappen van het station Brussel-Noord.
Prijs: € 3 toegang, inclusief bierdegustatie!
Openingsuren: Woensdag en zaterdag van 14.00 u. tot 18.00 u.

Goed om te weten: Sinds 1994 brouwt Abbaye des Rocs het bier 'Schaerbeekoise', exclusief voor het museum. Het is een amberkleurig, zacht en kruidig bier. Eens proeven na het bezoek?
Meer info: www.museeschaerbeekoisdelabiere.be

Slipmuseum, Brussel

In een kunstgalerij waar de ingenieuze werken van verschillende bekende artiesten worden tentoongesteld, kan je de onconventionele visie bewonderen van de situationistische kunstenaar Jan Bucquoy. Het museum stelt ingekaderd ondergoed van bekende personen tentoon en moet niet te serieus genomen worden. Het Brussels Slipmuseum is echt voor liefhebbers van humor met een hoek af.

Adres: Attitude Art Gallery, Hoogstraat 123, 1000 Brussel. Op 10 minuten wandelen van Brussel-Centraal.
Prijs: Vrije toegang.
Openingsuren: Elke dag van 11.00 u. tot 18.00 u.

Meer info: www.janbucquoy.be

Neem de cultuurtrein naar buitengewone musea met het Weekendbiljet en geniet van een korting van 50%* op je treinreis H/T.

*Korting alleen van toepassing op het deel van het Standaardtarief dat hoger is dan het vaste bedrag per rit van € 1,1400 in 2e klas en van € 1,4820 (voor afstanden tot en met 36 km), € 1,5960 (van 37 km tot en met 51 km) of € 1,7556 (vanaf 52 km) in 1e klas. De minimumprijs per rit bedraagt evenwel € 2,40 in 2e klas en € 3,10 in 1e klas. De maximaal aangerekende afstand is 150 km per rit.

loader