België zit tjokvol ongewone locaties, en de musea zijn geen uitzondering op deze regel. Ideetje voor een originele dag? Neem de museumtrein voor een buitengewoon uitstapje. Pik een of meer waanzinnige musea uit onze selectie die met de trein te bereiken zijn.

In Vlaanderen

Het Torture Museum, Brugge

Close-up van een marteltuig in het Torture Museum in Brugge

Het Torture Museum is gevestigd in een voormalige gevangenis, één van de oudste van Europa. Wanneer je er binnenstapt lopen de koude rillingen over je rug. Durf jij het aan om het te bezoeken? In het museum leer je alles over de marteltechnieken uit de geschiedenis van de mensheid. Je zal versteld staan van de gruwelijke trucs en instrumenten die in de loop van de tijd werden gebriukt om de mensen lichamelijk en geestelijk ta laten lijden

 • Adres: Wollestraat 29, 8000 Brugge in het centrum van de stad, op 20 minuten wandelen van het station van Brugge.
 • Prijs: € 9 voor volwassenen, € 6 voor studenten en € 7 voor 60-plussers.
 • Openingsuren: alle dagen open vanaf 10.30 u. tot 18.30 u. tijdens de vakantieperiodes. (Andere periodes: van vrijdag tot en met zondag).

Frietmuseum, Brugge

Interieur van het Frietmuseum in Brugge

Laat de lekkerbek in je los en bezoek dit typische museum van bij ons. Je komt er alles te weten over onze frieten: geschiedenis, oorsprong, verleden, heden en toekomst. Ontdek ook de beste recepten en de grappigste anekdotes en uitdrukkingen over dit typisch Belgische gerecht. Er is ook een quiz voor kinderen, om het bezoek nog aantrekkelijker te maken! We geven er nog een goeie patat op!

 • Adres: Vlamingstraat 33 in 8000 Brugge. Op 20 minuten te voet van het station van Brugge
 • Prijs: € 5,50 van 3 tot 11 jaar, € 8 voor studenten en senioren, € 9,50 voor volwassenen
 • Openingsuren: elke dag open van 10.00 u. tot 17.00 u. (laatste tickets om 16.15 u.). In de Brusselse rand, in Vorst, is er ook een klein frietmuseum
Goed om te weten: Geniet van een pakje friet in de middeleeuwse kelders van het gebouw!
Meer info: www.frietmuseum.be

Huis van Alijn, Museum van het Dagelijks Leven, Gent

Oude postkaarten in het Huis van Alijn in Gent

Antieke voorwerpen, getuigenissen uit de oude tijd, het vroegere dagelijkse leven ... Dit museum is op zich een verzameling van het hedendaagse en voormalige volksleven. Het Huis van Alijn onthult de gewoontes, tradities en rituelen die het recente of minder recente verleden weer tot leven brengen. De getuigenissen zijn gevarieerd, de collectie van het museum is rijk aan voorwerpen, geluidsfragmenten, foto's en films en toont aan dat het gewone dagelijkse leven helemaal niet zo gewoon is. Dit maakt het een tijdloze en meer dan buitengewone tentoonstelling.

 • Adres: Kraanlei 65, 9000 Gent. Op 15 minuten stappen van het station Gent-Dampoort.
 • Prijs: € 8 voor volwassen en € 2 voor jongeren van 19 tot en met 25 jaar.
 • Openingsuren: open van maandag tot zondag, behalve op woensdag. De openingsuren zijn terug te vinden op de website van het museum. Rondleidingen mogelijk.
Meer info: www.huisvanalijn.be

Centrum Ronde van Vlaanderen, Oudenaarde

Interieur van het wielermuseum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

Ontdek alle facetten van de mooiste Belgische ronde! Dit museum is een ode aan het Belgische wielrennen, en in het bijzonder aan de Ronde van Vlaanderen. Het Centrum Ronde van Vlaanderen organiseert animatie en tentoonstellingen, heeft een cinemazaal en een indrukwekkende verzameling artikelen die verbonden zijn met de wereld van de koersfiets. 

 • Adres: Markt 43, 9700 Oudenaarde. Op 12 minuten wandelen van het station van Oudenaarde.
 • Prijs: € 6 voor studenten, € 12 voor volwassenen en senioren. Kinderen jonger dan 6 jaar gratis.
 • Openingsuren: van maandag tot zondag van 10.00 u. tot 18.00 u.
Goed om te weten: Test de 'kasseifiets' en ervaar het rijden op kasseien. Er wordt ook een wedstrijd voorgesteld waarin je kennis van het wielrennen getest wordt.
Meer info: www.crvv.be

In Wallonië

Notre Dame à la Rose, Lessen

Ziekenzaal in het oud kloosterziekenhuis Notre Dame à la Rose in Lessen

Dit museum in een oud kloosterziekenhuis uit de middeleeuwen, is geklasseerd als Hoofderfgoed van Wallonië en is één van de laatste intact gebleven zelfvoorzienende sites uit deze periode in België: tuinen bulkend van geneeskrachtige planten, boerderij, kerkhof, farmaceutische en medische collecties enz. Kom de 4 universums van Notre Dame à la Rose ontdekken. De oude zorgtechnieken voor lichaam en geest zullen geen geheimen meer voor je hebben.

 • Adres: Place Alix de Rosoit in 7860 Lessen, op 700 m wandelen van het station van Lessen.
 • Prijs: gratis tot 6 jaar, € 8 van 6 tot 12 jaar, € 12 voor senioren (+60 jaar), € 13 voor volwassenen.
 • Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag van 14.00 u. tot 18.00 u. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 14.00 u. tot 18.30 u. Gesloten op maandag (behalve op feestdagen). In de weekends start om 15 uur een rondleiding.
Goed om te weten: Geniet van het prachtige terras, dat vanaf 12.00 uur open is.
Meer info: www.notredamealarose.be

Wasserijmuseum, Spa

Wasserijmuseum in Spa

Van een schitterend museum gesproken! Het geeft een overzicht van de technieken om linnen te wassen, van de oudheid tot nu. Oude wasmachines in werking, reconstructie van een washuis, strijkmethodes, de geschiedenis van zeep, het dagelijkse leven van de wasvrouwen ... Naast het museum kan je ook genieten van een wandeling in het mooie Spa: deze ongewone dag zal je doen bubbelen van plezier😉.

 • Adres: rue Hanster 10, 4900 Spa. Het museum ligt op zo’n 7 minuten wandelen van het station van Spa.
 • Prijs: € 1 voor kinderen tot 11 jaar, € 4 voor volwassenen.
 • Openingsuren: op zaterdag en zondag van 14.00 u. tot 18.00 u.
 • Tip: in het blogartikel "Spa, dame van het woud en koningin van de bronnen" vind je een volledig uitgestippelse wandeling door Spa
Goed om te weten: Er wordt het hele jaar door animatie (ook voor kinderen) georganiseerd. Bekijk het programma voordat je er naartoe gaat.
Meer info: www.spatourisme.be

Archéoforum, Luik

Oude ondergrondse gangen in het Archeoforum in Luik.

Ontdek de oorsprong en de archeologische geheimen van Luik. Onder de Place Saint-Lambert, tussen de overblijfselen die zijn blootgelegd tijdens verschillende opgravingscampagnes van 1907 tot nu, vind je deze unieke site.

 • Adres: Place Saint-Lambert, 4000 Luik. Op 200 m van het station Luik-Saint-Lambert.
 • Prijs: gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, € 5 voor jongeren en studenten, € 5 voor senioren, € 6 voor volwassenen. Gratis elke eerste zondag van de maand van 13 tot 17.00 u. 
 • Openingsuren: tijdens het schooljaar: van dinsdag tot vrijdag van 9.00 u. tot 17.00 u. - op zaterdag van 10.00 u. tot 17.00 u. Tijdens de schoolvakanties: van dinsdag tot zaterdag van 10.00 u. tot 17.00 u.
Goed om te weten: Het is een heel interactief bezoek, met een iPad als gids.
Meer info: www.archeoforumdeliege.be

Musée du Malgré-tout, Viroinval

Cirkel gemaakt met mammoetschedels

Het Musée du Malgré-Tout groepeert de archeologische vondsten die over een periode van ruim 35 jaar opgegraven werden in de regio van Viroin. Het bevindt zich in de lokalen van de oude elektriciteitscentrale van Treignes en is genoemd naar het naburige gehucht. Permanente en tijdelijke tentoonstellingen, het Cedarc (centre d'étude et de documentation archéologiques), animatie, vrije bezoeken, rondleidingen, interactieve bezoeken met de smartphone, spelboekjes voor de kinderen ... Er zijn heel wat mogelijkheden om het museum te bezoeken. Op de koop toe kunnen kinderen er hun verjaardagsfeest op een originele manier vieren, tijdens een prehistorische of Gallo-Romeinse dag.

 • Adres: Rue de la Gare 28 in 5670 Viroinval. Op 140 m van het station van Treignes-Viroinval.
 • Prijs: gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, € 2,5 voor kinderen van 6 tot 12 jaar, € 4 voor studenten en senioren, € 5 voor volwassenen.
 • Openingsuren: dagelijks! Van maandag tot vrijdag van 9.30 u. tot 17.30 u., weekends en feestdagen van 10.30 u. tot 18.00 u. 
Goed om te weten: Zit creativiteit in je DNA ingebakken? Naast de rondleidingen stelt het Musée du Malgré-Tout ruim 20 animaties en workshops voor, op reservatie. In de meeste gevallen kan je je creatie meenemen. Iets voor jou?
Meer info: www.museedumalgretout.be

Het Reuzenhuis in Aat

Liggende reuzin in de etalage van het Reuzenhuis in Aat

De reuzen maken deel uit van de traditie van de stad, die het gehele jaar door in ere wordt gehouden door het Reuzenhuis. Bij je bezoek aan dit prachtige herenhuis in Lodewijk XV-stijl, worden al je zintuigen aangesproken. Durf omhoog te kijken en wees niet te verlegen om deze gigantische personages te bewonderen. Er valt zoveel te leren van deze carnavaleske folklore, die van generatie op generatie wordt doorgegeven: zowel via de creatie en de draagsystemen van deze beroemde reuzen als via het feest en de kunst van het vieren.

 • Adres: rue de Pintamont 18, 7800 Aat. Op enkele minuten stappen van het station van Aat.
 • Prijs: € 6 voor volwassenen, € 5 voor kinderen vanaf 5 jaar, studenten en onderwijzend personeel en € 5,50 voor 60-plussers. Gratis voor kinderen jonger dan 5 jaar.
 • Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 u. tot 17.00 u. (Tijdens de zomermaanden: tot 18.00 u.). Weekends en feestdagen van 14.00 u. tot 18.00 u.
   
Goed om te weten: Het Reuzenhuis organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over gevarieerde thema’s! Het volledige programma is online beschikbaar.
Meer info: www.ath.be

In Brussel

Het Riolenmuseum, Anderlecht

Mannequinpop van een arbeider in de ondergrondse gangen van het Brusselse Rioolmuseum.

Je leest het goed! In het hart van de hoofdstad is er een museum dat aan de riolen gewijd is. Uiteraard niet erg romantisch, maar wel uniek. Bovendien is het museum didactisch en heel verrijkend. Brussel heeft dus een museum gewijd aan zijn ongeveer 400 km lange afvoernet onder het aardoppervlak. En we moeten het toegeven, een ondergronds bezoek aan de hoofdstad is ongewoon!

 • Adres: Octrooipaviljoen - Anderlechtse Poort, op 10 minuten stappen van station Brussel-Zuid.
 • Prijs: gratis voor iedereen jonger dan 18 jaar en inwoners van de Stad Brussel, € 4 voor studenten, € 6 voor senioren en groepen, € 8 voor volwassenen.
 • Openingsuren: van dinsdag tot zaterdag van 10.00 u. tot 17.00 u.
Goed om te weten: Diverse en te betalen rondleidingen op aanvraag.
Meer info: www.sewermuseum.brussels

GardeRobe MannekenPis, Centrum Brussel

 De uitgebreide garderobe van Manneken Pis in Brussel

Het verafgode kind dat helemaal naakt en voor iedereen aan het plassen is, kan duidelijk prat gaan op een hallucinante garderobe. Het beroemde beeldje heeft niet minder dan 1000 stukken gedragen tijdens grote evenementen en diverse gelegenheden. In dit kleine museum zijn ruim honderd van zijn feestkostuums zorgvuldig en met mise-en-scène tentoongesteld. Van zeer klassiek tot uiterst frivool... de garderobe van Manneken Pis is echt een bezoekje waard.

 • Adres: Eikstraat 19, 1000 Brussel. Op 600 meter te voet van Brussel-Centraal.
 • Prijs: alle prijzen en bestaande combinaties zijn terug te vinden op hun website.
 • Openingsuren: van dinsdag tot zondag van 10.00 u. tot 17.00 u.
Goed om te weten: het originele beeldje van Manneken Pis staat in het Museum van de Stad Brussel. Waarom geen 2 vliegen in één klap slaan en beide musea bezoeken? Koop dan een gecombineerd ticket aan €8. 
Meer info: www.mannekenpis.brussels

Clockarium in Schaarbeek

Uitstalling van faienceklokken in het Clockarium in Schaarbeek

Dit museum is gespecialiseerd in faienceklokken en is meer dan origineel. In een mooi art deco-huis stelt het museum een uitzonderlijke keuze uurwerken tentoon afkomstig uit België, Frankrijk en Tsjechië uit de jaren 1920 en ’30 toen de schouwgarnituren nog volop in de mode waren. Dompel je onder in een andere tijd, als een speelbal van de tikkende voorwerpen van vroeger.

 • Adres: Auguste Reyerslaan 163, 1030 Brussel op 15 minuten wandelen van het station van Merode.
 • Prijs: € 6 voor volwassenen, € 5 voor senioren en € 3 voor studenten.
 • Openingsuren: wees op tijd! Het museum opent zijn deuren elke zondag stipt om 15.05 u. voor een geleid bezoek van ongeveer 1.20 uur in het Frans. Behalve schoolvakanties en uitzonderingen.
Goed om te weten: Privébezoeken op afspraak in het Nederlands, Frans en Engels zijn mogelijk. De zalen van het museum kunnen ook gehuurd worden voor recepties en seminaries.
Meer info: www.clockarium.be

Het MOOF in Brussel

Kuifje en Bobbie in het stripmuseum MOOF in Brussel

Het MOOF-museum verzamelt alle schatten van het stripverhaal op één en dezelfde plaats. Een onderdompeling in de negende kunst is verzekerd met tijdelijke tentoonstellingen die regelmatig worden vernieuwd, decors in 3D, honderden figuren van onze meest bekende stiphelden en nog veel meer. Kom deze prachtige en rijke collectie, uitgestald over meer dan 1.300 m2, bezoeken in het station van Brussel-Centraal.

 • Adres: Hortagalerij, Grasmarkt 116 te 1000 Brussel. Stap uit de trein in Brussel-Centraal en je bent er al!
 • Prijs: € 12 voor volwassenen, € 8 voor jongeren van 13 tot en met 23 jaar en senioren, € 5 voor kinderen vanaf 3 jaar.
 • Openingsuren: van dinsdag t.e.m. zondag van 10.30 tot 18.00 u. Tijdens de maanden juli en augustus: alle dagen open.
Goed om te weten: Wil je al een voorproefje vooraf?
Meer info: www.moofmuseum.be

Slipmuseum, Brussel

Links: etalage van de Andy Marhol Gallery. Rechts: collage van de collectie van het Brussels Slipmuseum.

In een kunstgalerij waar de ingenieuze werken van verschillende bekende artiesten worden tentoongesteld, kan je de onconventionele visie bewonderen van de situationistische kunstenaar Jan Bucquoy. Het museum stelt ingekaderd ondergoed van bekende personen tentoon en moet niet te serieus genomen worden. Het Brussels Slipmuseum is echt voor liefhebbers van humor met een hoek af.

 • Adres: Attitude Art Gallery, Hoogstraat 123, 1000 Brussel. Op 10 minuten wandelen van Brussel-Centraal.
 • Prijs: Vrije toegang.
 • Openingsuren: Elke dag van 11.00 u. tot 18.00 u.
Meer info: www.janbucquoy.be

Neem de cultuurtrein naar buitengewone musea met het Discovery Ticket en geniet van een korting van 50%* op je treinreis H/T.

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim