Fan van kunst en cultuur? In Wallonië vind je talrijke interessante en mooie musea om uit te kiezen. Welk museum uit ons lijstje ga jij bezoeken?

1. Hergé Museum in Louvain-la-Neuve

Ga op reis in het prachtige Hergé Museum en herbeleef de avonturen van Kuifje en Bobbie, hét meesterwerk van wel de beroemdste kunstenaar van Wallonië. Ontdek een schatkist aan originele platen, documenten en voorwerpen van één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw.

Bereikbaarheid: rue du Labrador 26, 1348 Louvain-la-Neuve. Op 450 m van het station van Louvain-la-Neuve.

2. La Boverie in Luik

La Boverie is gelegen temidden van een park langs de oevers van de Maas. In dit imposante neoclassicistich gebouw uit 1905, vind je het Museum voor Schone Kunsten met de kunstcollectie van de Stad Luik, van de renaissance tot vandaag. Bewonder de meesterwerken van o.a. Gauguin, Chagall, Delvaux, … De bovenste verdieping van het museum is voorbehouden voor grote tijdelijke tentoonstellingen die onder meer georganiseerd worden samen met het Louvre.

Bereikbaarheid: Parc de la Boverie, 4000 Luik. Op 1 km van het station van Luik-Guillemins.

3. Félicien Rops Museum in Namen

Dit museum, gevestigd in een oud herenhuis in de oude stadskern van Namen, is gewijd aan de beroemdste kunstenaar van de stad. De schilderijen, gravures, tekeningen en brieven zijn de perfecte weerspiegeling van de rebelse, oneerbiedige geest vol zelfspot van deze 19de-eeuwse kunstenaar. Rops beroemde “Dame met Varken” is daar het perfecte voorbeeld van. Naast de vaste collectie van Félicien Rops zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen rond uiteenlopende thema’s.

Bereikbaarheid: rue Fumal 12, 5000 Namen. Op 1,3 km van het station van Namen.

4. BAM (Beaux-Arts Mons) in Bergen

Dit Museum voor Schone Kunsten is gelegen in het centrum van Bergen. Jaarlijks worden er verschillende tentoonstellingen gehouden. Je kan er kennismaken met moderne en hedendaagse kunst van een specifieke kunstenaar, kunststroming of een thema uit de meer dan 15.000 kunstwerken uit de collectie van het BAM.

Bereikbaarheid: rue Neuve 8, 7000 Bergen. Op 1 km van het station van Bergen.

5. Museum voor Schone Kunsten (Musée des Beaux-Arts) in Doornik

Het Museum voor Schone Kunsten is gehuisvest in een uniek gebouw, speciaal ontworpen door Victor Horta voor de bewaring van de collectie van de Brusselse kunstliefhebber Henri van Custem die zijn collectie schonk aan het museum na zijn dood. De collectie geeft een overzicht van de geschiedenis van de schilderkunst van de 15de eeuw tot vandaag. De absolute meesterwerken die je in het museum kan bewonderen zijn twee schilderijen van de impressionist Edouard Manet (de enige werken die in België van deze artiest worden tentoongesteld). Ook de impressionistische werken van o.a. Monet, Seurat en Van Gogh kan je er zien en meesterwerken van o.a. de Vlaamse Primitieven en van Rubens, Jordaens,…

Bereikbaarheid: rue de l’Enclos St. Martin 3, 7500 Doornik. Op 1,5 km van het station van Doornik.

6. Museum voor Schone Kunsten (Musée des Beaux-Arts) in Charleroi

Het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi bewaart een uitgebreide verzameling van meer dan 3.000 stukken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, etsen, tekeningen, foto’s en keramiek van oude, moderne en hedendaagse kunst. Enkele namen: James Ensor, Rik Wouters, Anna Boch, Constatin Meunier,…

Bereikbaarheid: boulevard Mayence 73, 6000 Charleroi. Op 1,6 km van het station van Charleroi-Zuid.

7. Museum voor Fotografie in Charleroi

Het Museum voor Fotografie van Charleroi is één van de belangrijkste musea over fotografie in Europa. Het heeft een collectie van 100.000 foto’s waarvan er meer dan 800 behoren tot de permanente tentoonstelling en er worden meer dan 3 miljoen negatieven bewaard.

Bereikbaarheid: boulevard Mayence 73, 6032 Charleroi. Op 1,9 km wandelen van het station van Charleroi-Central of neem de TEC-bus 70, 71 of 170 (halte Place des Assarts van Mont-sur-Marchienne) aan het station.

8. Het Mac’s van Le Grand Hornu in Mons

Het Mac’s is een uniek museum voor hedendaagse kunst gelegen op de archeologische site van Le Grand Hornu. Dit is een voormalig mijnbouwcomplex, gebouwd door Henri De Gorge in het begin van de 19de eeuw en vandaag de dag geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed. Naast het Mac’s telt de site ook nog een designmuseum en een centrum voor innovatie. De collectie van het Mac’s telt ongeveer 450 werken van eigentijdse kunstenaars o.a. Tony Oursler, Christian Boltanski,...

Bereikbaarheid: rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu. Op 2,3 km van het station van Saint-Ghislain.

9. BPS22 in Charleroi

Het BPS22, het Museum voor Kunst van de provincie Henegouwen, is één van de grootste kunstmusea van Wallonië. Het museum logeert in een industrieel gebouw van glas en ijzer. Alleen al de rijke kunstcollectie van de provincie omvat meer dan 7.000 kunstwerken van de 19de tot de 21ste eeuw zoals schilderwerken, video’s, wandtapijten,… Daarnaast stelt het museum ook werken tentoon van hedendaagse artiesten.

Bereikbaarheid: boulevard Solvay 22, 6000 Charleroi. Op 1,7 km van het station van Charleroi-Zuid.

10. Grand Curtius Museum in Luik

In hartje Luik, aan de oevers van de Maas, opgetrokken in rode baksteen staat het Curtiuspaleis. Ontdek meer dan 500.000 jaar geschiedenis via unieke collecties afkomstig van verschillende musea. Archeologie, religieuze en Maaslandse kunst, uitzonderlijke glascollecties van o.a. Val-St.-Lambert en een prestigieuze wapencollectie.

Bereikbaarheid: Féronstrée 136, 4000 Luik. Op 1 km van het station van Luik-Saint-Lambert.

11. Wellington Museum in Waterloo

Het Wellington Museum is volledig gewijd aan de beroemde Slag bij Waterloo van 1815, de ondergang van Napoleon. Gespreid over verscheidene zalen wordt deze veldslag in geuren en kleuren verteld aan de hand van maquettes, authentieke souvenirs, wapens en gravures uit die tijd. Regelmatig zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Bereikbaarheid: Brusselsesteenweg 147, 1410 Waterloo. Op 1,6 km van het station van Waterloo.

check2-anim