Een van de twee belangrijkste opdrachten van het Innovation Program is het verspreiden van de innovatiecultuur. Om zijn doelstellingen te bereiken, heeft het Innovation Lab in januari 2023 een nieuwe catalogus opleidingen gelanceerd waarvoor alle NMBS-medewerkers zich kunnen inschrijven. Dankzij deze opleidingen leren collega's over innovatie en leren ze tools gebruiken die nuttig zijn voor hun dagelijks werk.

De vijf voornaamste opleidingen zijn:

  1. Ontgrendel jouw creativiteit: in deze eendaagse opleiding leren medewerkers meer over het creatieve proces, ontdekken ze verschillende brainstormingmethodes en leren ze met welke tools ze aan de slag kunnen gaan om brainstormsessies met hun team in goede banen te leiden.

  2. De fundamenten van Design Thinking: deze driedaagse opleiding laat medewerkers in detail kennismaken met de Design Thinking-methodologie. Ze leren het probleem van de klant vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, creatief te brainstormen, een prototype te maken en hun ideeën op een beklijvende manier te presenteren.

  3. Zeg hallo tegen Design Thinking: tijdens deze eendaagse opleiding leren medewerkers meer over de Design-Thinking methodologie: een klantprobleem begrijpen, creatief brainstormen en een prototype ontwerpen.

  4. Van idee tot oplossing: laten we een prototype maken!: tijdens deze eendaagse opleiding leren medewerkers hoe ze hun ideeën concreet kunnen maken. Van een eenvoudige tekening tot een interactief prototype: vele aspecten van prototyping worden hen bijgebracht.

  5. Storytelling: hoe verkoop je jouw idee? In deze eendaagse opleiding leren medewerkers hoe ze het storytellingproces ontwerpen en toepassen om hun collega's te motiveren en te inspireren.

Innovatie is dus niet langer uitsluitend gecentraliseerd in het Innovation Lab, maar is verspreid over vele departementen.

check2-anim