De coronacrisis zorgde ervoor dat heel wat reizigers op de fiets sprongen. Een uitgelezen moment voor NMBS om na te denken over haar intermodaliteit. Een van de vele initiatieven die NMBS in 2021 in dit kader genomen heeft, is de ontwikkeling van een ‘BikeOnTrain’-planner. Sinds 2022 kunnen fietsers makkelijker de meest geschikte trein kiezen om hun fiets mee te nemen. Dankzij een reisplanner die op een specifieke website (https://bikeontrain.belgiantrain.be/) werd ontwikkeld, weten de reizigers op voorhand of hun trein ‘bike-friendly’ is of niet. Deze tool geeft informatie over het aantal plaatsen voor fietsen op elke trein en over hoe toegankelijk de trein met de fiets is. Sinds begin 2023 wordt gewerkt aan een verbeterde versie met informatie over hoe toegankelijk het perron met de fiets is.

Dit project werd opgestart binnen het Innovation Lab met de hulp van de teams Reizigersinformatie, Digital, YPTO (IT) en onze leverancier Stoomlink.

De meerwaarde voor de reiziger?

Met de ‘BikeOnTrain’-reisplanner voor fietsen weten reizigers vooraf welke trein het beste geschikt is om een fiets mee te nemen. Op basis daarvan kunnen ze dus de meest aangepaste reisweg kiezen.

check2-anim