NMBS past zich aan de wereld rondom zich aan. Toen het coronavirus opdook, maakte NMBS versneld werk van de invoering van een project uit haar roadmap, namelijk een indicator die de bezettingsgraad van de treinen toont.

Om de reizigers de gelegenheid te geven om in alle veiligheid de trein te nemen, voerde het Innovation Lab (in samenwerking met andere departementen) een nieuwe applicatie in: ‘MoveSafe’. Die app, die nu geïntegreerd is in de NMBS-app, informeert de reizigers over de verwachte bezettingsgraad van de trein. Op deze manier heeft de reiziger zicht op hoe druk het op de trein is, nog voor hij aan boord gaat.

Hoe werkt dit concreet?

De bezettingsgraad wordt enerzijds berekend op basis van artificiële intelligentie die gevoed wordt met historische gegevens en anderzijds op basis van realtimegegevens die de treinbegeleiders met hun smartphone aanleveren. Dit geeft vrij nauwkeurige informatie over de bezettingsgraad van de trein.

De meerwaarde voor de reiziger?

Dankzij de MoveSafe-functie krijgen de reizigers de best mogelijke informatie zodat ze de trein kunnen kiezen die hun het beste uitkomt. Door de kleurencode kan de reiziger in een oogopslag zien of de trein die hij denkt te nemen dan wel leeg of bijna volzet zal zijn. Zo kan hij zijn reisweg aanpassen en in alle veiligheid reizen. 

check2-anim