Maak op zondag 21 april tijdens Erfgoeddag kennis met ons bijzonder boeiende erfgoed in Vlaanderen en Brussel. De editie van 2024 staat volledig in het teken van het thema “Thuis” waarbij we uitzoeken wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol wetenswaardigheden, zintuiglijke ervaringen en ontdekkingen over verbondenheid, migratie, reizen en nog veel meer. En kers op de taart, al deze activiteiten zijn gratis te beleven en makkelijk te bereiken met de trein.

Activiteiten voor het hele gezin

1. Beleef het Openhuis in het Teseum in Tongeren

Op Erfgoeddag wordt het Teseum omgetoverd tot een echte thuis. Ontdek de schatten in een kamer die volledig ingericht werd zoals in vroeger tijden, wandel tussen de restanten van onze voorouders en ontdek alle hoeken van het belfort. De 3 museumdelen zijn vrij toegankelijk: de schatkamer, de archeologische site en de basiliektoren. het THUIS-parcours volgt het vaste museumparcours.  

 • Waar? Op 800m van het station van Tongeren.
 • Openhuis: van 10 tot 17u - Reserveren is verplicht.

2. Snuif de nostalgie op in Hof ter Welle in Beveren

Alledaagse voorwerpen maken van je huis een thuis. We raken eraan gehecht en denken er later met nostalgie aan terug. Het Hof ter Welle stelt voorwerpen uit het naoorlogse België tentoon. Ontdek hoe het leven van alledag eruit zag toen je ouders en grootouders nog jonge piepkuikens waren. Welke kledij was in de mode? Waarmee speelden ze? Welke muziek was hip? Ontdek het allemaal op deze familie-expo.

 • Waar? Op 900m van het station van Beveren
 • Bezoek: tussen 10u en 18u
Speel de leukste spelletjes met kinderen op de trein!

3. Feest mee tijdens het Erfgoedfestival in Geraardsbergen

We kennen de Vlaamse Ardennen vooral van de Vlaamse wielerklassiekers, maar deze streek is ook thuis in immaterieel erfgoed. Op 21 april organiseert Geraardsbergen een heus erfgoedfestival. Ga naar Musea Hunnegem en leer mattentaarten bakken, ontdek hoe je een reus laat bewegen of leer mandenvlechten. Of kom gewoon het Museum Hunnegem bezoeken.

 • Waar? Op 550m van het station van Geraardsbergen
 • Festival: tussen 10u en 17u

4. Ontdek de oorlog in stripvorm in Atlantikwall in Oostende

Niets zo gezellig als een goed boek of een leuke strip lezen onder een dekentje. 'Getekende Oorlog: De Atlantikwall gestript' brengt het leven aan de Atlantikwall tijdens WOII tot leven door tientallen Vlaamse stripfiguren langs het parcours. De bunkers worden aangekleed met geweldige filmpjes, unieke installaties en knappe striptekeningen.

 • Waar? Neem aan het station van Oostende de kusttram richting De Panne en stap af in Raversijde Provinciedomein (8ste halte).
 • Tentoonstelling: tussen 10u30 en 18u
Psssssst... Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer!

Activiteiten voor volwassenen

1. Ontwerp je eigen tegelwijsheden in het GUM in Gent

We kennen allemaal de tegelwijsheden uit grootmoeders tijd, de typisch wit-blauwe vierkante tegeltjes met spreuken zoals 'loslaten is het nieuwe vasthouden'. Tijdens de tentoonstelling 'Wonderkamer van de waarheid ' in het GUM en de Plantentuin ontdek je welke van deze tegelwijsheden waar zijn en welke niet. Ontwerp je eigen tegeltje met een zelf gekozen, of zelf uitgevonden, spreuk en laat het achter op de wijze wand. 

 • Waar? Op 900m van het station Gent-Sint-Pieters.
 • Tentoonstelling: tussen 10u en 18u

2. Wandel door de Brusselse Marollen

Afspraak op de Galgenberg in het hartje van de Brusselse Marollenwijk voor de start van de wandeling 'Brol in de Marol'. Geniet eerst van het adembenemende uitzicht over de stad en daal daarna verder af naar de Marollen. Onderweg ontdek je hoe de mensen hier vroeger leefden, welke sporen hiervan nog terug te vinden zijn en wat de stoeptegels, stripmuren en gedenkplaten nu eigenlijk vertellen over deze wijk. Uiteraard mag een bezoek aan de beroemde vlooienmarkt op het Vossenplein niet ontbreken.

 • Waar? Op 1,5km van het station van Brussel-Zuid of op 1,1km van het station Brussel-Centraal
 • Wandeling: start om 10u of om 14u

3. Ontdek het DNA van Brugge

Bruggelingen zijn nogal verknocht aan hun stad. met haar prachtige oude gebouwen wordt ze niet voor niets 'Brugge, die skone' genoemd. Maar wat maakt nu een echte thuis van de West-Vlaamse hoofdstad? Is het de rijke geschiedenis die teruggaat tot in de middeleeuwen? Of zijn het de reien die de stad doorkruisen? De Brugse gidsen nemen je mee op een wandeling door de stad en vertellen je alles over het Venetië van het Noorden.

 • Waar? Op 1,6km van het station van Brugge
 • Wandeling: start om 10u, 10u30, 14u en 14u30 - reserveren is verplicht
Dankzij het Weekend Ticket reis je aan -50%. Nog een reden om helemaal relax naar onze mooiste bestemmingen te reizen!

Activiteiten voor jongeren

1. Beleef het studentenleven aan de VUB in Elsene

Of je nu op kot gaat of niet tijdens je hogere studies, je campus wordt toch een beetje je tweede thuis. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) zet op erfgoeddag haar deuren open voor iedereen die wil kennis maken met het erfgoed van de academische gemeenschap van de VUB. Wandel door de leeszalen, bewonder de mini-expo over koten en het studentenleven op de VUB of laat je foto’s van je eigen tijd op de VUB digitaliseren en opnemen in de archieven.

 • Waar? Op 500m van het station van Etterbeek
 • Mini-expo: tussen 10u en 16u

2. Ga op blind date in het MAS in Antwerpen

Wil je de expo ‘Iemand Thuis?’ in het MAS bezoeken, maar je vindt geen gezelschap om mee te gaan? Ga dan op 18 april op blind date in het MAS. Laat je aan de ingang van de expo matchen en leer elkaar beter kennen aan de hand van vragen en opdrachten doorheen de expo. Op het einde van je bezoek kan je nog een leuke foto laten maken als herinnering aan (hopelijk) fijne ontmoeting.

 • Waar? Op 2km van het station Antwerpen-Centraal
 • Blind date: 18 april, elk kwartier tussen 12u en 16u - enkel voor personen tussen 16 en 26 jaar

3. Treed in de voetsporen van de vikingen in Brugge

Vikingen zijn gekend als veroveraars, maar na hun vele veroveringstochten keerden ze altijd terug naar hun thuis. Maar hoe zag die thuis er dan uit? Ontdek het op het Adornesdomein in Brugge. Wandel door een echt vikingkamp en laat je betoveren door de vele demonstraties. Ontdek hun dagelijkste gewoontes en bijzondere rituelen en aanschouw wat van hun huis een thuis maakte. De allerjongste vikingen kunnen deelnemen aan een spannende speurtocht of deelnemen aan de talrijke vikingspelletjes.

 • Waar? Op 2,6km van het station van Brugge
 • Vikingdagen: 20 april tussen 10u en 19u en 21 april tussen 10u en 17u
check2-anim
loader