Maak op zondag 23 april tijdens Erfgoeddag kennis met ons bijzonder boeiende erfgoed in Vlaanderen en Brussel. De editie van 2023 staat volledig in het teken van het thema “Beestig” waarbij onze mededieren volop in de kijker worden gezet. Van de vleermuis, het trekpaard, de hond tot en met de ekster, de houtworm en de grote boze wolf, allemaal komen ze aan bod tijdens allerlei workshops, tentoonstellingen, wandelingen, … En kers op de taart, al deze activiteiten zijn gratis te beleven en makkelijk te bereiken met de trein.

Activiteiten voor het hele gezin

1. Familierondleiding in het Yper Museum in Ieper

Tijdens de rondleiding Allemaal beestjes, neemt een gids je mee op ontdekking doorheen 11 eeuwen geschiedenis van de stad Ieper en de rijke collectie van het museum. In een interactieve opstelling en digitale animaties ontdek je het levensverhaal van de stad. Spot er naast het bekendste dier van Ieper, de kat nog vele andere dieren. 

 • Waar? Op 850 m van het station van Ieper.
 • Rondleiding: van 10 tot 11 u. en van 13.30 tot 14.30.

2. Op ontdekking in de collectie van de Boekentoren in Gent

Ga op zoektocht in de uitgebreide collectie van de Universiteitsbibliotheek in de 24 verdiepingen tellende Boekentoren, een meesterwerk van Henry van de Velde. Spot jij de hond van de Boekentoren of misschien een vrolijke aap? Verzamel alle dieren en ontvang een mooie beloning. Uitzonderlijk is ook de Belvédère toegankelijk voor het publiek. Van hieruit heb je een prachtig zicht op Gent.

 • Waar? Op 1,5 km van het station van Gent-Sint-Pieters.
 • Bezoek: tussen 10 en 17 u.

3. Speel de dierenbingo in het STAM in Gent

Ga op zoek naar de dieren in het Stadsmuseum van Gent en speel de dierenbingo. Herken je een dier? Vink het af op je bingokaart.

 • Waar? Op 1 km van het station van Gent-Sint-Pieters.
Speel de leukste spelletjes met kinderen op de trein!

4. Maak je eigen knuffel in het Mercatormuseum in Sint-Niklaas

Ga op inspiratiespeurtocht in het museum naar landdieren en zeemonsters die zich verstoppen in de kaartenboeken of op de wanden van het museum. Maak daarna zelf een pluizig kunstwerkje tijdens de workshop linosnede en zeefdruk. Maak een wandeling in het park van het museum en ga knuffelen met de neerhofdieren. In de tijdelijke expo zie je hoe deze dieren er in vroegere tijden uitzagen.

 • Waar? Op 550 m van het station van Sint-Niklaas.

5. Allemaal beestjes in het Speelgoedmuseum in Mechelen

Maak kennis met de beestige inwoners van het Speelgoedmuseum en luister naar speelse dierenverhalen. Knuffelberen, bikkels gemaakt van schapenkootjes, middeleeuwse ballonnen, … ontdek deze gezellige dierenwereld tijdens de rondleiding. 

 • Waar? Het museum ligt op 150 m van het station van Mechelen-Nekkerspoel.
 • Rondleiding: start van de rondleiding om 9.30 u. en 11 u. (duur 1 uur). Reserveren verplicht (tot en met 16 april).

6. Op bezoek bij de beestjes in het huisje van Majutte in Blankenberge

Wie is de Roeschaard, de zwarte hond die blaffend door de duinen dwaalt? Kom het te weten in het huisje van Majutte, het oudste vissershuisje van ons land. Maak kennis met de oude vissersambachten. De folkloregroep De Korre demonstreert er hoe men een vissersnet breit of herstelt, vissersknopen moet leggen, garnalen pelt, hoe men wol transformeert naar prachtige visserstruien,… en dit alles in traditionele klederdracht. Naast proeven van de heerlijke garnalen, kunnen de kinderen ook op zoek gaan naar de muizen die zich her en der verschuilen.

 • Waar? Het huisje ligt op 650 m van het station van Blankenberge.
 • Wanneer? Van 11 tot 18 uur.
Huisje van Majutte in Blankenberge
Psssssst... Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer!

Activiteiten voor volwassenen

1. Beiaardconcert en openluchtexpo in Ieper

Maak een wandeling door de stad en ontdek op 5 locaties de mooiste foto’s uit het Ieperse dierenrijk. Neem achteraf een rustpauze op een gezellig terrasje op de Grote Markt en geniet van het prachtige beiaardconcert Dieren in de muziek (van 14 tot 15 u.). Ontdek de dieren in de liederen die door de stadsbeiaardier worden gespeeld.

2. Gegidste rondleiding In Flanders Fields Museum in Ieper

Ontdek het verhaal van WOI verteld door dieren tijdens de rondleiding Als de dieren konden spreken in In Flanders Fields Museum. Je maakt kennis met Torpille, het hondje dat als de beste ratten ving in de loopgraven of ontdek het zware werk van de paarden die dienst deden als ambulance of met zware artillerie moesten sleuren.

 • Rondleiding: duur ongeveer 1 uur, om 11, 13 en 15 u.

3. Bijzondere plekken in de Vooruit in Gent

Bezoek deze cultuurtempel van de stad en ontdek plekjes die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Een gids neemt je mee op sleeptouw en vertelt beestige weetjes. Wat doet een olifant in het café? En wat met de uil en de haan in de concertzaal? Waarom een pelikaan en vissen op de gevel van de Vooruit? Kom het allemaal te weten op Erfgoeddag!

 • Waar? Op 1,7 km van het station van Gent-Sint-Pieters en op 1,9 km stappen van het station van Gent-Dampoort.
 • Rondleiding: van 10.30 tot 12 u. en van 14 tot 15.30 u. (reserveren verplicht).

4. Bewonder beestige street art tijdens het kunstenfestival NAFT (STeM Zwijgershoek) in Sint-Niklaas

Ontdek de leefwereld van twintig verrassende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij gaan in interactie met elkaar en het publiek, dit zowel binnen als buiten. Installatiekunst, video, performance, beeldende kunst, … Combineer je museumbezoek met de street artwandelroute.

 • Waar? Op 800 m van het station van Sint-Niklaas.

5. Kruiden en dieren: presentatie door REALeaSe Tea in Sint-Niklaas

Kom meer te weten over kruiden die heilzaam zijn voor je huisdier en welke kruiden je zeker niet mag gebruiken. Maak een interactieve wandeling doorheen de wereld van losse thee en tisanes. Maak kennis met de artisanale theezaak REALeaSe Tea, gelegen in een voormalige kousenfabriek.

 • Waar? Op 800 m van het station van Sint-Niklaas.

6. Expo BAGS: Handtassen en dieren in het Modemuseum in Hasselt

Zijn handtassen ook jouw ding? In de expo BAGS-Inside out worden er niet minder dan 280 topstukken getoond, van Delvaux en Hermès tot piepkleine vanity cases en luxueuze reiskoffers. Je verneemt hoe een tas wordt gemaakt en welke dieren hierbij een rol spelen. Tijdens een rondleiding ontdek je welke handtassen een duidelijke link hebben met dieren door o.a. het gebruik van leer, ivoor of dierlijke kleurstoffen…

 • Waar? Op 800 m van het station van Hasselt.

7. Wandeling, een beestige geschiedenis van jenever en likeur door de binnenstad van Hasselt

Het restproduct van de jeneverproductie was een overheerlijke maaltijd voor ossen en varkens. Prof. Dr. Patrick Reygel neemt je mee door de Hasseltse binnenstad langs belangrijke jenever- en beestenlocaties. Aan het einde van de wandeling wacht chef-kok Anne-Sophie Breysem je op in het Jenevermuseum met enkele beestige hapjes.

 • Waar? Het Jenevermuseum ligt op 1,2 km van het station van Hasselt.
 • Rondleiding: van 11 tot 13 uur. Deelname is gratis (incl. proevertjes) maar inschrijven is verplicht (tot en met 17 april).

8. Beiaardconcert en een wandeling door de stad Halle

Ontdek tijdens een begeleide stadsrondleiding (duur ongeveer 1,5 uur) de beestjes die zich verstopt hebben in de eeuwenoude historische gebouwen van de stad. Neem achteraf een verdiende pauze op een gezellig terrasje op de Grote Markt en geniet van heldere beiaardklanken. Om 15 uur speelt de stadsbeiaardier Belgische (Vlaamse) muziek en hij brengt een korte hommage aan Paul Severs. Liever een rustig plekje om te genieten van deze heerlijke muziek? Wandel dan naar het Mariahof waar een gezellig luisterhoekje werd ingericht.

 • Waar? De Grote Markt bevindt zich op 750 m van het station van Halle.
 • Rondleiding: vertrek om 13, 14, 15 en 16 uur aan het toerismekantoor.
Dankzij het Weekend Ticket reis je aan -50%. Nog een reden om helemaal relax naar onze mooiste bestemmingen te reizen!
check2-anim