NMBS, De Lijn, TEC en MIVB stellen speciale vervoerbewijzen ter beschikking van de zwaarst getroffen gemeenten en slachtoffers van de overstromingen van 14-15-16 juli 2021, zodat die laatsten in het hele land kosteloos kunnen reizen.

De Vrijkaarten Solidariteit zullen alleen door de gemeenten worden uitgereikt, en dat uitsluitend aan diegenen wier situatie aan de volgende voorwaarden voldoet (cumulatief):

  • Iedere natuurlijke persoon die gedomicilieerd is (en zijn/haar gezinsleden die onder hetzelfde dak gedomicilieerd zijn) in een van de gemeenten die getroffen zijn door de overstromingen van 14-15-16 juli, ongeacht zijn leeftijd, en
  • wiens woning onbewoonbaar is en/of persoonlijk vervoersmiddel onbeschikbaar is ten gevolge van de overstromingen van 14-15-16 juli 2021.

De Vrijkaarten Solidariteit zullen voor de betrokken burgers beschikbaar zijn vanaf woensdag 25 augustus, wanneer zij persoonlijk kunnen worden overhandigd.

Deze Vrijkaart Solidariteit is geldig op alle NMBS-, TEC-, De Lijn- en MIVB-netwerken tot 31 oktober 2021 (in 2de klas, gedurende de hele week). Reizigers die in Brussel de metro willen gebruiken, en de poortjes moeten kunnen openen, moeten zich eerst met hun Vrijkaart Solidariteit naar een Kiosk of Bootik van de MIVB begeven waar een toegang tot de metro op hun MOBIB-kaart zal worden opgeladen (of waar ze een Mobib-kaart voor de Metro zullen krijgen).

De Vrijkaarten Solidariteit zijn niet verkrijgbaar bij vervoersmaatschappijen. Alleen de gemeenten kunnen ze persoonlijk aan de getroffen mensen geven.

Bovendien kunnen de personen van wie de MOBIB-kaart door de overstromingen van 14, 15 en 16 juli verloren ging of beschadigd werd, kosteloos een nieuwe krijgen, met daarop het abonnement of de trajecten die erop geladen waren. Dat kan bij de maatschappij die ze heeft uitgegeven: aan de NMBS-loketten voor wie ze bij NMBS kocht, in een ‘Lijnwinkel’ voor wie ze bij de Lijn kocht, via de E-Shop of een TEC-verkooppunt voor wie ze bij TEC kocht of in een BOOTIK- of KIOSK-verkooppunt van MIVB voor wie ze bij MIVB kocht.

Vind meer informatie op de website van TEC, MIVB en De Lijn.

Alles over de Vrijkaart Solidariteit

Nee, de vrijkaart kan alleen worden aangevraagd en verkregen via de gemeenten die behoren tot de getroffen gemeenten.

De gemeente zal aan de hand van de geldende criteria bepalen of je recht hebt op de Vrijkaart

Ja, dat kan zeker. De Vrijkaart Solidariteit is geldig op het volledige netwerk van NMBS, TEC, De Lijn en de MIVB. Er is echter geen verplichting om gebruik te maken van ALLE netwerken om recht te hebben op de Vrijkaart.

Indien je de Vrijkaart Solidariteit alleen wilt gebruiken om je met het vervoersaanbod van TEC / De Lijn / MIVB te verplaatsen, dien je deze eveneens via je gemeente aan te vragen. De Vrijkaart Solidariteit is niet beschikbaar via de verkoopkanalen van TEC / De Lijn / MIVB of NMBS! Alleen de gemeenten kunnen ze persoonlijk aan geven!

De Vrijkaart Solidariteit laat helaas niet toe om de toegangspoortjes van de metrostations te openen. Indien je gebruik wilt maken van het MIVB-metronetwerk, dien je je met je vrijkaart aan te bieden aan een Kiosk of Bootik van MIVB. Daar zal je een gratis MOBIB-kaart van MIVB krijgen, waarop een aantal gratis ritten zal worden geladen. Deze kaart geeft toegang tot het metronetwerk.

Voor het gebruik van de bussen en trams van MIVB is geen bijkomend vervoerbewijs van MIVB nodig. Hiervoor volstaat de papieren Vrijkaart Solidariteit.

Ja, dat kan, maar alleen voor mensen die onder hetzelfde dak of op hetzelfde adres wonen als jou.

De gemeente beoordeelt de ontvankelijkheid van elke aanvraag per persoon.

Om de Vrijkaart te verkrijgen, dien je je persoonlijk aan te melden bij de gemeentelijke dienst die bevoegd is voor de verdeling van de Vrijkaarten.

Nee. Je moet je persoonlijk aanmelden bij de gemeente. Zij zullen controleren of je aan de criteria voldoet. Indien je in aanmerking komt, zal de gemeente je meteen een Vrijkaart afleveren.

Ja, het doel van de actie is de slachtoffers te helpen die het meest door de overstromingen zijn getroffen. Een Vrijkaart kan worden aangevraagd bij de gemeente van je officiële woonplaats.

Kinderen die aan de criteria voldoen, komen ook in aanmerking voor een Vrijkaart Solidariteit, waarmee ze op alle netwerken alleen kunnen reizen (bv. naar school).

Met de trein reizen kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van een persoon ouder dan 12 jaar al gratis.

Een Vrijkaart Solidariteit kan niet worden omgewisseld of terugbetaald. De kaart is persoonlijk (op naam) en kan niet aan iemand anders worden doorgegeven of overgedragen. De vrijkaart mag niet worden doorverkocht.

Nee. De Vrijkaart kan niet worden vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging.

Het NMBS-abonnement is alleen geldig op een specifieke lijn (thuis-school of thuis-werk). De gratis vrijkaart is geldig op het hele Belgische netwerk van de 4 operatoren. Het is dus uitgebreider.

check2-anim