Station Denderleeuw

AARD WERKEN

 • Vernieuwing station met focus op integrale toegankelijkheid
 • Herinrichting stationsbuurt

  PLANNING

  Van 2021 tot 2027

  De infrastructuur van het station Denderleeuw wordt de komende jaren volledig onder handen genomen. Zo worden de perrons vernieuwd, zijn er werken in de onderdoorgang en wordt ook aan de wissels en sporen gewerkt.

  De werken worden in fases uitgevoerd.

  Op 15 april 2024 ging een nieuwe fase van start. Tijdens deze fase zijn de sporen 4 en 5 buiten dienst; er zijn dus slechts 7 van de 9 perronsporen toegankelijk voor het treinverkeer.

  Omdat er minder spoorinfrastructuur beschikbaar is, is er minder capaciteit voor de treinen en ontstaan er meer kruisingen tussen treinen. Het zijn vooral de treinen vanuit en naar Zottegem die hinder ondervinden in deze fase van de werken.

  Ondanks de beperkingen door de werken kozen we ervoor om een zo volwaardig mogelijke dienstverlening aan te bieden aan de reizigers en dus zo weinig mogelijk te knippen in het aanbod.

  Zo rijden er nog steeds 2 IC-treinseries en 2 S-treinseries op het traject Zottegem - Denderleeuw:

  • IC Kortrijk - Schaarbeek
  • IC Oostende - Kortrijk - Brussels Airport-Zaventem
  • S3 Zottegem - Brussel - Dendermonde
  • S6 Denderleeuw - Schaarbeek: deze treinserie vertrekt sinds 15 april 2024 vanuit Zottegem (ter vervanging van de S8-serie Zottegem – Brussel – Louvain-la-Neuve die enkel rijdt tussen Brussel en Louvain-la-Neuve)

  Door het behoud van deze 4 series wordt de resterende beschikbare infrastructuur in Denderleeuw intensiever gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een trein die met vertraging aankomt in Denderleeuw mogelijk sneller vertraging zal veroorzaken aan een andere trein.

  Na afloop van deze fase, op 21 april 2025, zullen sporen 4 en 5 vernieuwd zijn. Evenwel gaat dan een nieuwe fase van start waarin 2 andere sporen (6 en 7) buiten dienst worden genomen in het station Denderleeuw. In deze volgende fase wordt minder impact verwacht voor het treinverkeer.

  Meer info over dit station


  check2-anim