Brussel valt moeilijk in enkele woorden samen te vatten. Brussel is zo gevarieerd, verrassend, surrealistisch, ongedwongen, bijzonder en warm dat hij doet denken aan een caleidoscoop ...  Stap af in Brussel-Centraal en je stapt het centrum zó binnen. Het voorgestelde traject leidt je langs een aantal niet te missen monumenten, bezienswaardigheden en enkele minder voor de hand liggende adresjes. Allemaal op een steenworp van het station Brussel-Centraal.

 

1. De Grasmarkt

Loop de geplaveide straten naar beneden richting de Grasmarkt. Dit mooie, levendige pleintje is omzoomd met restaurants, winkels en een grote overdekte markt of bazaar die de naam ‘Agoragalerij' meekreeg.
Opvallend is het standbeeld van een man die op een fontein zit te rusten. Het is het standbeeld van Karel Buls, de voormalige burgemeester van Brussel die zich verzette tegen Leopold II. Die wilde namelijk de Kunstberg en de Grote Markt vernietigen!

2. Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Iets verderop vinden we de ingang van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Deze winkelgalerijen vormen een historisch monument. Ze behoren tot de oudste van Europa. De drie galerijen zijn overdekt met een magnifiek glazen dak. Je vindt er chocolatiers, restaurants, luxewinkels, een bioscoop, een theater en de grandioze boekhandel Tropismes Het interieur van deze boekenwinkel alleen al is een bezoekje meer dan waard.

interieur van boekhandel Tropismes en Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

3. Een populair theater

Wanneer je de galerijen via de Koninginnegalerij verlaat, wandel je rechtstreeks de Beenhouwersstraat binnen. In de middeleeuwen was deze straat bevolkt met charcutiers, worstenmakers, trijpverkopers. Tegenwoordig is het er aangenaam kuieren op zoek naar een terrasje waar je je te goed kan doen aan heerlijke mosselen of andere zeevruchten.

Een bezoek aan deze wijk is pas compleet nadat je door de vermaarde Schuddeveldgang hebt gewandeld, die naar het Marionettentheater van Toone leidt. Naast populair poppentheater is dit theater van Toone ook een typische kroeg, opgetrokken uit Spaanse roze baksteen, zwartgerookte balken en tegelvloer.

4. Sint-Goriksplein

Op een steenworp afstand van de Grote Markt ligt het Sint-Goriksplein. In deze autovrije wijk waar kleine Aziatische restaurantjes, danscafés... geconcentreerd zijn, heerst altijd een gezellige drukte. Het is dé uitgaansbuurt bij uitstek in Brussel. Centraal op het plein bevinden zich de Sint-Gorikshallen. Deze voormalige overdekte markt omvat een expositiecentrum en een binnenterras. Elke eerste zondag van de maand strijkt er een vintagemarkt neer. 

terrassen op het Sint-Goriksplein en binnenterras van de Sint-Gorikshallen.

5. Sint-Katelijneplein

Liefhebbers van vis en zeevruchten moeten op het Sint-Katelijneplein zijn. Deze wijk vlak bij de Hallen was ooit de haven van Brussel. De pleinen van vandaag waren ooit dokken. Straatnamen als Brandhoutkaai, Baksteenkaai enz. zijn hier nog steeds stille getuigen van.
Voorbijgangers op het Sint-Katelijneplein

6. De Grote Markt

Nu de inwendige mens versterkt is, zijn we klaar voor de verkenning van een van de mooiste pleinen ter wereld - dixit Victor Hugo, en wie zijn wij om hem tegen te spreken. Of je nu doorwinterd Brusselaar of dagjestoerist bent, de Grote Markt blijft altijd even adembenemend mooi. Het is wereldvermaard om zijn decoratieve en esthetische rijkdom. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het geklasseerd is als UNESCO-werelderfgoed. De bouw ervan begon in de 15e eeuw en kende doorheen de tijd verschillende bouwstijlen (barok, Vlaams, Italiaans). Ze wordt begrensd door de huizen van de gilden en een prachtig en imposant stadhuis. De asymmetrische gevel wordt geflankeerd door een 96 meter hoge toren met daarop een verguld standbeeld van Sint-Michiels die een draak velt.

Kleurig lichtspel op de Grote Markt van Brussel

7. Goupil Le Fol, de meest bizarre kroeg van Brussel

Tijd voor een glaasje op een bijzondere locatie! Verlaat de Grote Markt via de Hoedenmakerstraat en steek de Violetstraat over. Loop naar huisnummer 22 en ga een café binnen dat even maf is als zijn naam - Goupil Le Fol - doet vermoeden. Het interieur is een allegaartje van de vreemdste voorwerpen. De muren zijn bijna volledig bedekt met schilderijen, en het plafond is behangen met vinylplaten. In deze vrolijke chaos worden Brel en Piaf gedraaid, en andere charmante Franse chansons die je zo doen terugkeren in de tijd. De plaatselijke specialiteit? “Vin fruité”: rode wijn met daarin een likeur.

8. Kunstberg

Wanneer je Goupil Le Fol buitenstapt en naar links gaat, kom je op het Sint-Jansplein. Van daaruit wandel je naar de tuin van de Kunstberg waar je getrakteerd wordt op een schitterend uitzicht over Brussel. Deze goed onderhouden tuinen vormen een oase van rust in het hart van de stad. Wanneer je de tuinen oversteekt, kom je op het Koningsplein, waar je enkele zeer interessante musea aantreft, waaronder de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en het Magritte Museum. 
Zicht op de fleurige Tuin van de Kunstberg

9. La Pharmacie anglaise

Als je nog even de tijd hebt voor je de trein terug naar huis neemt, ga dan zeker eens langs in deze buitengewone cocktailbar vol met bezienswaardigheden die je ook gewoon kan bezoeken als een museum. Eenmaal je de deuren van deze bar binnenstapt, word je ondergedompeld in het decor van een apotheek uit de vorige eeuw. Proef er zeker de niet-alledaagse cocktails, die rechtstreeks uit een oud toverboek van een alchemist lijken te komen.
Cocktailbar “La Pharmacie anglaise”

10. Helden op de stadsmuren

Onder de kleine arcades richting station, bewonder het fresco op het plafond. Deze tekening van het smurfendorp herinnert je er meteen aan dat het stripverhaal een prominente plek heeft in het Brusselse straatbeeld.

Maak kennis met niet minder dan 24 street art-kunstwerken en 17 stripfresco's met onze Street-art-wandeling.

Je citytrip met de trein

  • Neem de trein naar Brussel-Centraal en kom aan in het hartje van de stad.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar (max. 4), reizen gratis met een volwassene ouder dan 12 jaar die in het bezit is van een geldig vervoerbewijs.
check2-anim
loader