Fan van kunst en cultuur? In Brussel, hoofdstad van Europa, vind je talrijke interessante en fantastische musea om uit te kiezen. Welk museum uit ons lijstje ga jij bezoeken?

1. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB)

De KMSKB is een museumcomplex dat verschillende musea in Brussel groepeert. Het Old Masters, Fin de Siècle en Modern Museum, het Magritte Museum, het Wiertzmuseum en het Meuniermuseum. 
In elk van deze musea ontdek je pareltjes van de beeldende kunst. Zowel de schilderkunst, de beeldhouwkunst als tekeningen vanaf de 15de eeuw tot nu worden er tentoongesteld. Pieter Breughel, Pieter Paul Rubens, Paul Delvaux, René Magritte, Ferdinand Knopff, … alle grote namen uit de Belgische kunst zijn er aanwezig.

Bereikbaarheid: Museumstraat, 1000 Brussel. Op 500 m van het station van Brussel-Centraal.

2. Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in het Jubelpark

In vijf grote tentoonstellingszalen wordt er 12 eeuwen militaire geschiedenis uit de doeken gedaan aan de hand van uniformen, wapens, middeleeuwse harnassen, en je kan er zelfs meer dan 130 vliegtuigen bewonderen. Een bijzondere plaats in het museum is voorbehouden aan de twee wereldoorlogen, de donkerste bladzijden in onze vaderlandse geschiedenis.
Kers op de taart, vanop de terrassen van de Triomfboog heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over Brussel.

Bereikbaarheid: Jubelpark 3, 1000 Brussel. Op 400 m van het station van Merode.

3. Autoworld in het Jubelpark

Autoworld is gehuisvest in één van de iconische hallen van het Jubelpark. Bewonder meer dan 300 voertuigen, opgedeeld in verschillende thema’s, zoals o.a. de zone sport & competition en ontdek het verhaal van de autogeschiedenis in België.

Bereikbaarheid: Jubelpark 11, 1000 Brussel. Op 350 m van het station van Merode.

4. BOZAR

In BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, ontdek je een waaier aan culturele en artistieke activiteiten. BOZAR is gevestigd in een imposant gebouw in art-decostijl en werd ontworpen door de befaamde architect Victor Horta. Theater- en filmvoorstellingen, kunsttentoonstellingen van gerenommeerde kunstenaars zoals o.a. Raveel, Ridler, Rinus Van de Velde,… en concerten.

Bereikbaarheid: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. Op 250 m van het station van Brussel-Centraal.

5. Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM)

In het vroegere warenhuis "Old England", een prachtig art-nouveau gebouw in het centrum van Brussel, vind je het MIM. Het herbergt een wereldberoemde collectie van muziekinstrumenten van meer dan 8.000 stuks gespreid over vier verdiepingen. Maak kennis met de muziekgeschiedenis in België en ver daarbuiten aan de hand van beeld- en geluidsmateriaal, teksten en instrumenten. Heb jij al gehoord van de Hommel of het Dansmeestersviooltje? Hoog tijd om het te ontdekken!

Bereikbaarheid: Hofberg 2, 1000 Brussel. Op 450 m van het station van Brussel-Centraal.

6. Train World

Kom alles te weten over de Belgische spoorweggeschiedenis. Maak kennis met prachtige  stoomlocomotieven en flitsende hogesnelheidstreinen. Ontdek interactieve en verrassende avonturen in de wonderlijke wereld van de trein.

Bereikbaarheid: Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek. Ingang in het voormalige stationsgebouw van Schaarbeek.

7. BELvue Museum

Wat is typisch Belgisch? Frieten, chocolade, bier,… maar ons land betekent veel meer dan dat, toch? Ontdek in het BELvue Museum België en zijn geschiedenis op een geheel eigentijdse manier aan de hand van 7 hedendaagse thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. In de galerij ontdek je meer dan 200 voorwerpen die het materiële geheugen van België vormen. Ontdek o.a. een lithografie van Magritte, een bal met de handtekening van de Rode Duivels,… 

Bereikbaarheid: Paleizenplein 7, 1000 Brussel. Op 600 m van het station van Brussel-Centraal.

8. Hallepoort Museum

Op de kleine ring, tussen het Louizaplein en het station van Brussel-Zuid, vind je de Hallepoort, de erfenis van het middeleeuwse verleden van onze hoofdstad. De 600-jarige Hallepoort was een deel van de toenmalige stadsomwalling en is de enige bewaarde Brusselse stadspoort. Aan de hand van een interactief parcours met historische objecten en kunstvoorwerpen beleef je het levensverhaal van de eeuwenoude stad. Beklim de 169 treden en geniet op de top van de Hallepoort van een fantastisch panoramisch zicht op onze hoofdstad.

Bereikbaarheid: Zuidlaan 150, 1000 Brussel. Op 700 m van het station van Brussel-Zuid.

9. Instituut voor Natuurwetenschappen

Trek op avontuur en ontdek de schatten van de natuur. Ga in de Dinosauriërzaal, de grootste van Europa, miljoenen jaren terug in de tijd en ontmoet de mastodonten uit andere tijden. Leer alles over de geschiedenis van het Instituut en z’n belangrijke ontdekkingen, expedities en bewonder unieke collectiestukken.

Bereikbaarheid: Vautierlaan 29, 1000 Brussel. Op 450 m van het station Brussel-Luxemburg.

10. Atomium

Onze nationale trots, het Atomium, is één van de plekken die je zeker niet mag missen. Het is hét symbool van België en Brussel en dateert van de wereldtentoonstelling in 1958. Vanuit de bovenste bol geniet je van een spectaculair uitzicht over onze hoofdstad en omgeving. Het Atomium is ook een trefpunt van kunst en cultuur. Er zijn tentoonstellingen met thema’s rond België en digitale kunst met speciaal ontworpen installaties die je onderdompelen in een droomachtig universum dat alle zintuigen prikkelt.

Bereikbaarheid: Atomiumplein 1, 1000 Brussel. Op 2,1 km van het station van Bockstael of stap uit in het station van Brussel-Zuid en neem de metro, lijn 6 richting Koning Boudewijn tot halte Heizel.

11. Het Stripmuseum

Het Belgisch Stripcentrum is ondergebracht in een fantastisch art-nouveaugebouw van de architect Victor Horta en dé plek voor wie houdt van strips. Ga mee op avontuur met de Smurfen en Kuifje en ontdek de wereld van de negende kunst aan de hand van permanente en tijdelijke expo’s.

Bereikbaarheid: Zandstraat 20, 1000 Brussel. Op 750 m van het station van Brussel-Centraal.

check2-anim