De kerstmagie is dit jaar weer helemaal terug met de prachtigste kerstmarkten die de omweg - met de trein - meer dan waard zijn. We nemen je mee op een tour door België...

In Vlaanderen 

Wintertijd in Leuven

In de binnenstad van Leuven vind je één van de oudste kerstmarkten van ons land. Ga genieten van de warme kerstsfeer. Slenter onder het genot van een lekker glaasje glühwein of een warm kopje chocomelk langs de vele gezellige kraampjes. Breng een bezoek aan de Wintertuin en aan de Kerstman met zijn elfjes in het sparrenbos op het Herbert Hooverplein. Kinderen kunnen zich dit jaar uitleven op de Winterkermis met zijn carrousel en de ijsbaan.

Al de kerstactiviteiten liggen op wandelafstand van het station van Leuven.

Meer informatie: Wintertijd
Van 7/12 t.e.m. 21/12/2023
In de Leuvense binnenstad

Winterland in Hasselt

Breng een bezoek aan Winterland Hasselt en waan je voor even in het wondermooie Lapland. Kuier op de gezellige kerstmarkt langs tientallen chalets en paviljoens die je verrassen met de origineelste kerstartikelen en handgemaakte producten. Neem plaats in het reuzenrad en geniet van het schitterende uitzicht op de stad. Bezoek met de kinderen vanaf 7 december het Huis van de Kerstman. De Kerstman en zijn elfjes ontvangen je in hun magische wereld en hebben een presentje voor elk kind. Verder is er een overdekte schaatsbaan, een kersttreintje voor kinderen tot 10 jaar, het Santa’s Labyrint om in te verdwalen, een superhoge schuif-af, Santa's Ghost Villa,.. Voor een nog grotere wow-ervaring zorgt dit jaar #WinterWonderExperience, dé plek om Instagrammable winterfoto's en TikToks te maken met je vrienden of familie. Nog een publiekstrekker is de Almhütte, een originele Oostenrijkse bergchalet waar je instant het gezellige Alpengefühl ervaart.

Het Kolonel Dusartplein ligt op wandelafstand van het station van Hasselt.

Meer informatie: Winterland
Van 17/11/2023 t.e.m. 07/01/2024
Kolonel Dusartplein

 

Winter in Antwerpen

Volg de vrolijke lichtslinger vanaf het station tot in de historische binnenstad en dompel je onder in de gezellige kerstsfeer. Bewonder de immense kerstbomen op de Grote Markt en de grote kerststal aan de kathedraal of waag je aan een schaatsrondje op de 1.200 m2 grote ijspiste. Kinderen kunnen zich uitleven op het tubeparcours, een reuzengrote glijbaan, of in de speeltuin van Bar Den, dé winterhotspot aan de Schelde. Terwijl de kinderen spelen of knutselen kunnen de volwassenen er genieten van een wintercocktail tussen het kerstgroen. Maak een ritje in het 55 m hoge reuzenrad en geniet van het fantastische zicht op de Scheldestad.

De kerstmarkt ligt op wandelafstand van het station Antwerpen-Centraal.

Meer informatie: Winter in Antwerpen
Van 8/12/2023 t.e.m. 7/01/2024
Groenplaats, Grote Markt, Handschoenmarkt, Steenplein en Suikerrui.

 

Wintergloed in Brugge

Brugge is ongetwijfeld een ideale bestemming tijdens de feestdagen. Het is één van de mooiste steden van België en de hele stad wordt omgetoverd in een sfeervol kerst- en wintertafereel. De Brugse kerstmarkten zijn opnieuw van de partij op hun vertrouwde plaatsen. Op de Markt vind je de traditionele kerstmarkt waar je alles terugvindt wat je op een traditionele kerstmarkt kan verwachten, op het Simon Stevinplein ligt het accent dit jaar op de korte keten en ambachtelijke producten. Geniet van de flonkerende kerstversiering. Flaneer langs de versierde authentieke chalets en volg het Lichtbelevingsparcours met zijn 10 indrukwekkende lichtinstallaties doorheen de historische binnenstad. Je krijgt gegarandeerd een warm gevoel. Leef je uit op de drijvende, met ontelbaar twinkelende lichtjes versierde schaatspiste op het romantische Minnewater. Koop je kerstcadeautjes of verwen je smaakpapillen met lekkere glühwein en wintersnoep. Kortom, geniet!

Al dit moois ligt op wandelafstand van het station van Brugge.

Meer informatie: Wintergloed
Van 24/11/2023 t.e.m. 7/01/2024
Grote Markt en Simon Stevinplein.

 

Winter in Gent

In december vertoeft Gent in warme winterse sferen. Zak af naar de historische Arteveldestad, flaneer tussen de meer dan 150 kerstkraampjes en geniet van de feeëriek versierde kerstbomen. Laat je verleiden door de kleurrijke kerstspullen en leuke hebbedingetjes, terwijl je het aroma opsnuift van kruidige glühwein en lekkere hapjes. Het Gravensteen wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een waar winterpaleis waar je op winterbezoek kunt bij de graaf. Aan de moderne Stadshal kan jong en oud zich uitleven op de grootste mobiele rolschaatspiste van het land.

Meer informatie: Winter in Gent
Van 7/12/2023 t.e.m. 31/12/2023
Kerstmarkt: van 07/12 t.e.m. 31/12/2023
Op bezoek in het Gravensteen: van 09/12 t.e.m. 07/01/2024. Reservaties verplicht voor de rolschaatspiste en een bezoek aan het Gravensteen. 
Sint-Baafsplein, Korenmarkt, Botermarkt, Klein Turkije en Emiel Braunplein.

In de hoofdstad

Winterpret in Brussel

Ontdek de legendarische kerstmarkt in Brussel. Enkele must see’s van deze markt zijn: de gigantische kerstspar, de levensgrote kerststal, de schaatsbaan op het De Brouckèreplein en het traditionele reuzenrad. Vele andere activiteiten maken er een rijk programma van. Ook zijn er voorstellingen speciaal voor kinderen en families. Enkele van de nieuwigheden en zeker niet-te-missen: de curlingbaan en het après-skidorp op het Muntplein, de sprookjesachtige schommels op de Kunstberg, de geheime tuin bij het Grand Hospice met zijn indrukwekkende lichtinstallaties, concerten en houtgestookte sauna's. Geniet op de Grote Markt van een weergaloze klank- en lichtshow en ga op muzikale wereldreis.

Op een steenworp van het station Brussel-Centraal (5 tot 10 minuten wandelen).

Meer informatie: Winterpret
Van 24/11/2023 t.e.m. 31/12/2023
Grote Markt, Sint-Katelijneplein, Vismet in Brussel.

In Wallonië 

"Cœur en Neige" in Bergen

"Bergen - Cœur en Neige 2023", op amper 11 minuutjes wandelen van het station van Bergen verwelkomt dit jaar de Elzas als gastregio. Ga flaneren op de Grand Place en proef de culinaire specialiteiten uit deze Franse regio. Bewonder de enorme spar van meer dan 20 meter hoog, rechtstreeks uit de Ardennen. Geniet van dit kleurrijke schouwspel en alle visuele magie die aanwezig is op de Grote Markt. Op woensdagmiddag verwelkomen Vader en Moeder Kerst de kinderen in hun Magische Kiosk. Nieuw dit jaar, het kerstcircus op de Place Léopold en de pop-up chalets met ambachtelijk gemaakte creaties op de Grand'Place. Ook niet-te-missen, de met kaarslicht verlichtte magische wandeling in het Parc du Beffroi.

Meer informatie: Coeur en Neige (enkel in het Frans)

Van 02/12/2023 t.e.m. 31/12/2023
Grand Place, Marché aux Herbes, Place Louise, Anciens Abattoirs, Croix-Place en Carré des Arts.

 

Village de Noël in Luik

Wandel rond op de grootste en oudste kerstmarkt van België, met z’n talloze houten kraampjes. Mis zeker de gigantische rodelbaan niet, op de Place Saint-Lambert voor het Palais des Princes Evêques. Het nodige plezier voor jong en oud is hier verzekerd! Neem plaats in het twinkelende reuzenrad voor een fenomenaal zicht op het kerstdorp en de schitterende verlichte monumenten van de stad in de omgeving. Stap uit in het station Luik-Saint-Lambert en dompel jezelf onder in de heerlijke sfeer van het kerstdorp.

Meer informatie: Village de Noël
Van 25/11/2023 t.e.m. 30/12/2023
Place Saint-Lambert, Place Cathédrale en Place du Marché. Gratis toegang.

Kerst in Namen

Schaats een rondje op de overdekte "Rendierenijspiste" van meer dan 300 m², terwijl je op de achtergrond de jingles met kerstgezang hoort. Bewonder de kerstversiering terwijl je tussen de schitterend versierde kerstchalets kuiert op zoek naar het unieke kerstcadeau. Voor de kinderen zijn er ook tal van activiteiten. Zij worden verwacht op zaterdag 10/12 en alle woensdagnamiddagen bij de kerstman. Nieuw dit jaar is de rolschaatspiste op de Place de l'Ange.

Meer informatie: Kerst in Namen
Van 01/12/2023 t.e.m. 31/12/2023
Centrum van Namen: Place du Théâtre, Place de l’Ange en Place d’Armes

 

Louvain-la-Neige in Louvain-la-Neuve

Dit jaar wordt de 28ste editie van Louvain-la-Neige gevierd. Gedurende 26 dagen worden de Grand-Place en de Place de l'Université omgetoverd tot kleine kerstdorpjes. Ga en dompel je onder in de bijzondere sfeer van deze kerstmarkt, waar het grote vuur knispert, de besneeuwde dennenbomen en de kraampjes uitnodigen om langs te wandelen. Komt het even goed uit dat zowat de hele stad een voetgangerszone is! Het station van Louvain-la-Neuve ligt midden in de kerstmarkt. Je hoeft dus maar van de trein te stappen en je bent er!

Meer informatie: Louvain-la-Neige
Van 24/11/2023 t.e.m. 20/12/23
Grand’Place en Place de l’Université

 

Ga genieten van de winterpret en de warme, gezellige sfeer op de kerstmarkten. Spring in de trein en ga op ontdekking naar de kerstmarkten in andere steden in België of Europa.

Zin in een weekendje weg in België? Ontdek de mooiste bestemmingen die bereikbaar zijn met de trein.

check2-anim