De kerstmagie is dit jaar weer helemaal terug met de prachtigste kerstmarkten die de omweg - met de trein - meer dan waard zijn. We nemen je mee op een tour door België...

In Vlaanderen 

Wintermarkt in Aalst

Geniet van de kerstsfeer in dit mooi aangeklede kerstdorp. De winterpret start op vrijdagavond met Aalst Twinkelt. Vuurpiramides, zigzag lantaarns en vuurkubussen zetten de mooiste plekjes van de binnenstad in vuur en vlam. De schaatsbaan staat garant voor uren plezier en is een must voor winterfans. Elke zaterdag en zondag van 10 tot 11 uur krijgen de allerkleinsten, senioren en personen met een beperking toegang tot de piste. Ouders en begeleiders kunnen dan gratis op de piste. Op de openingsavond is er om 21 uur een adembenemende show door de ijsschaatsers "Kryos On Tour".  
Je vindt de Aalsterse wintermagie vlak bij het station.

Meer informatie: www.aalst.be
Van 06/12 t.e.m. 05/01/20
In het centrum van Aalst

Links: een vrouw kijkt naar de kerstartikelen die in een verlicht kerstkraampje tentoongesteld liggen. Rechts: een slee en twee roodverpakte cadeaus met een witte strik.

Winter in Gent

Struin rond tussen de internationale kraampjes en geniet van het uitzicht in het reuzenrad op de kerstmarkt in Gent. Het Gravensteen wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een waar winterpaleis. De Sint-Niklaaskerk trekt een sprookjesachtig ijskleedje aan, hier huist de kerstman. Voor een vintage kerst rep je je naar het Sint-Veerleplein, waar je terechtkomt in de jaren 20 . Zo vind je er een antieke paardenmolen en een feesttent uit 1926, met een gezellige bar. 's Avonds zing je mee met het kerstkoor of ga je feesten op een ware après-ski.
De Gentse winterfeesten vinden plaats in het hele stadscentrum, goed bereikbaar vanaf het station Gent-Sint-Pieters.
Goed om weten: Het stadscentrum is autovrij, hier zijn voetgangers en fietsers baas. De bus en tram brengen je goedkoop en snel naar elke plek in de stad (tijdens het weekend zelfs 's nachts).

Meer informatie: www.visit.gent.be
Van 06/12 t.e.m. 05/01/20
Sint-Baafsplein, Korenmarkt, Botermarkt en Klein Turkije

 

De kerstmarkt in Leuven

Voor een kerstmarkt met authentieke standjes, daarvoor moet je in Leuven zijn.  Elke avond treden er beroemde Vlaamse artiesten als Belle Perez en Mama’s Jasje op.
Flaneer door een winterdorp met sfeervolle kraampjes met de heerlijkste lekkernijen en kerstcadeautjes. Alle degustatiekraampjes worden bemand door verenigingen die "moeders keuken" in de spotlight zetten. Om het water in de mond van te krijgen...
Op het Hooverplein, ontvangt de kerstman in zijn kersthuis samen met zijn kerstelfjes jong en oud. In het sparrenbos van de kerstman kan je in een speciale kerstoutfit een selfie nemen. Post hem op social media en wie weet krijg jij wel een cadeautje van de kerstman!
Aan de verliefde koppeltjes: mis de "kusbrug" niet, een brug waaronder je elkaar zoent, zoals de traditie het wil, onder de maretak. 

Stap af in het station van Leuven en wandel naar de Kerstmarkt (10 tot 15 minuten).

Meer info : www.leuvensekerstmarkt.com
Van 11/12 t.e.m. 22/12/19
Hooverplein en Ladeuzeplein in Leuven

Links: close-up van chocolade pralines. Rechts: twee kinderen op schaatsen amuseren zich op een ijspiste.

In de hoofdstad

Winterpret in Brussel

Ontdek de legendarische kerstmarkt in Brussel. Enkele must see’s van deze markt zijn: de gigantische kerstspar, de kerststal, de overdekte schaatsbaan en het traditionele reuzenrad. 
Twee videomappings op de gevels van de Sint-Katelijnekerk en het Casino Viage, veranderen de gebouwen in tijdelijke kunstwerken. Een unieke ervaring, kom zelf zien! 
Ook van de partij voor deze 19de editie is de sensationele, hightech koepel "The Dome" op het Muntplein! In deze high-techkoepel worden muziekstukken gespeeld en vinden meeslepende audiovisuele performances plaats. Vele andere activiteiten maken er een rijk programma van. Ook zijn er voorstellingen speciaal voor kinderen en families. 

Op een steenworp van het station Brussel-Centraal (5 tot 10 minuten wandelen).

Meer informatie: www.brussel.be en www.plaisirsdhiver.be
Van 29/11 t.e.m. 05/01/20
Grote Markt, Sint-Katelijneplein, Vismet in Brussel

Links: grote, verlichte kerstboom ‘s avonds op de Grote Markt in Brussel. Rechts: het reuzenrad ‘s avonds op de kerstmarkt in Brussel.

In Wallonië 

"Cœur en Neige" in Bergen

"Bergen - Cœur en Neige 2019", ligt op amper 11 minuutjes wandelen van het station van Bergen, heeft heel wat nieuwigheden in petto dit jaar. Zo is er het Duitse chalet, waar je kan kennis maken met de culinaire specialiteiten van dit land. Dan is er ook de Chalet van de Solidariteit. Ontdek dit prachtig initiatief! Er worden essentiële hygiënische producten ingezameld voor mensen in nood. 
Niet te missen: maak een ritje in een reuze kerstbal op de "Manège Sapin" of maak een wandelingetje op de rug van een ezel! Vergeet ook de "Kiosque Magique" (Magische Kiosk) niet, waar de kerstman en kerstvrouw je ontvangen. De magie van de feesten verwelkomt je in Bergen, op een boogscheut van het station. 

Meer informatie: www.monscoeurenneige.be
Van 06/12 t.e.m. 05/01/20
Grand Place en Marché aux Herbes

Louvain-la-Neige in Louvain-la-Neuve

De 25ste editie van de kerstmarkt van Louvain-la-Neuve is hedendaags en staat in het teken van delen helemaal in de sfeer van de Elzas. Zo'n 40 ambachtslieden met liefde voor hun vak wisselen elkaar af in de 5 zogenaamde pop-upchalets. Geef jezelf over aan de bijzondere sfeer van deze kerstmarkt, waar het grote vuur knispert en de kraampjes uitnodigen om langs te wandelen. Komt het even goed uit dat zowat de hele stad een voetgangerszone is!
Het station van Louvain-la-Neuve ligt midden in de kerstmarkt. Je hoeft dus maar van de trein te stappen en je bent er!

Meer informatie: www.louvainlaneige.be
Van 29/11 t.e.m. 21/12/19
Grand’Place en Place de l’Université

Een vrouw toont haar baby aan de kerstman.

Village de Noël in Luik

Wandel rond op de grootste kerstmarkt van België, met z’n talloze houten kraampjes. Deze 33e editie is in niets te vergelijken met de vorige, met zijn muzikaal entertainment en alle typische kerstlekkernijen. 
Mis zeker de gigantische rodelbaan niet, op de Place Saint-Lambert voor het Palais des Princes Evêques. Het nodige plezier voor jong en oud is hier verzekerd! Stap uit in het station Luik-Saint-Lambert en dompel jezelf onder in de heerlijke sfeer van het kerstdorp.

Meer informatie: www.villagedenoel.be
Van 29/11 t.e.m. 30/12/19
Place Saint-Lambert en Place du Marché

 

Kerst in Namen

Schaats een rondje op de overdekte "Rendierenijspiste" van meer dan 300 m², op de achtergrond hoor je de jingles met kerstgezang. Bewonder de mooiste kerstversiering van het stadscentrum vanop grote hoogte tijdens een ritje op het reuzenrad.
Mis zeker niet de vele muzikale animaties en de honderdtal kerstchalets!  

Meer informatie: www.noelanamur.be
Van 29/11 t.e.m. 31/12/19
Centrum van Namen: Place du Théâtre, Place de l’Ange en Place d’Armes