De kerstmagie is dit jaar weer helemaal terug met de prachtigste kerstmarkten die de omweg - met de trein - meer dan waard zijn. We nemen je mee op een tour door België...

In Vlaanderen 

Wintermarkt in Aalst

Kom genieten van het warme kerstgevoel in het sprookjesachtige versierde Aalst. Duizenden lichtjes fonkelen op historische gebouwen en het centrale plein. Kuier tussen de knusse kraampjes en ga op zoek naar originele kerstcadeautjes. De damp van warme glühwein en versgebakken wafels brengt je het water in de mond. Ook de schaatspiste is dit jaar weer van de partij en is zelfs uitgebreid met een compleet kerstdorp. Op de Grote Markt huist de Kerstman en je kan er smullen van streekproducten aan de vele eet- en drankstandjes van Wintersmaak.

Je vindt de Aalsterse wintermagie vlak bij het station.

Meer informatie: www.kerstmarkt.com/belgie/aalst/
Van 17/12 t.e.m. 19/12
In het centrum van Aalst

Links: een vrouw kijkt naar de kerstartikelen die in een verlicht kerstkraampje tentoongesteld liggen. Rechts: een slee en twee roodverpakte cadeaus met een witte strik.

Winterland in Hasselt

Breng een bezoek aan Winterland Hasselt en waan je voor even in het wondermooie Lapland. Kuier op de gezellige kerstmarkt langs tientallen chalets en paviljoens die je verrassen met de origineelste kerstartikelen en handgemaakte producten. Neem plaats in het reuzenrad en geniet van het schitterende uitzicht op de stad. Bezoek met de kinderen vanaf 8 december het Huis van de Kerstman. De Kerstman en zijn elfjes ontvangen je in hun magische wereld en hebben een presentje voor elk kind. Verder is er een overdekte schaatsbaan, een kersttreintje voor kinderen tot 10 jaar, het Santa’s Labyrint om in te verdwalen, enz…

Het Kolonel Dusartplein ligt op wandelafstand van het station van Hasselt.

Meer informatie: www.winterland.be/nl
Van 20/11/21 t.e.m. 09/01/22
Kolonel Dusartplein

 

Winter in Antwerpen

De winter begint vroeg dit jaar in Antwerpen, want op 4 december om 12 uur wordt de kerstmarkt feestelijk geopend. Flaneer door de binnenstad en snuif de kerstsfeer op. Bewonder de immense kerstbomen op de Grote Markt en de grote kerststal aan de kathedraal of waag je aan een schaatsrondje op de 1.200 m2 grote ijspiste. Kinderen kunnen zich uitleven op het tubeparcours, een reuzengrote glijbaan, of in de speeltuin van Bar Den, dé winterhotspot aan de Schelde. Terwijl de kinderen spelen of knutselen kunnen de volwassenen er genieten van een wintercocktail tussen het kerstgroen. Maak een ritje in het 55 m hoge reuzenrad en geniet van het fantastische zicht op de Scheldestad.

De kerstmarkt ligt op wandelafstand van het station Antwerpen-Centraal.

Meer informatie: Programma Winter in Antwerpen - Ontdek Antwerpen
Van 4/12/21 t.e.m. 9/01/22
Grote Markt, Handschoenmarkt, Steenplein en Suikerrui.

 

Wintergloed in Brugge

Brugge is ongetwijfeld een ideale bestemming tijdens de feestdagen. Het is één van de mooiste steden van België en de hele stad wordt omgetoverd in een sfeervol kerst- en wintertafereel. De Brugse kerstmarkten zijn opnieuw van de partij op hun vertrouwde plaatsen op de Markt, het Simon Stevinplein en vanaf dit jaar ook op ’t Zand. Geniet van de flonkerende kerstversiering. Flaneer langs de versierde authentieke chalets en volg het lichtparcours met zijn 14 indrukwekkende lichtinstallaties doorheen de historische binnenstad. Je krijgt gegarandeerd een warm gevoel. Leef je uit op de drijvende, met ontelbaar twinkelende lichtjes versierde schaatspiste op het romantische Minnewater. Koop je kerstcadeautjes of verwen je smaakpapillen met lekkere glühwein en wintersnoep. Kortom, geniet!

Al dit moois ligt op wandelafstand van het station van Brugge.

Meer informatie: Wintergloed - Stad Brugge
Van 26/11/2021 t.e.m. 9/01/2022
Grote Markt, Simon Stevinplein en ’t Zand.

Links: close-up van chocolade pralines. Rechts: twee kinderen op schaatsen amuseren zich op een ijspiste.

In de hoofdstad

Winterpret in Brussel

Ontdek de legendarische kerstmarkt in Brussel. Enkele must see’s van deze markt zijn: de gigantische kerstspar, de kerststal, de overdekte schaatsbaan en het traditionele reuzenrad. Vele andere activiteiten maken er een rijk programma van. Ook zijn er voorstellingen speciaal voor kinderen en families. Eén van de nieuwigheden en zeker niet-te-missen: het indrukwekkende 25 m lange klank- en lichtspel. De volledig op maat gebouwde locomotief Galaxy Express wordt bij het vallen van de avond geactiveerd en zorgt voor een unieke licht- en klankervaring. Dit monumentale werk, dat speciaal voor de editie 2021 van Winterpret werd ontworpen, is het resultaat van een mooie samenwerking tussen Train World en NMBS. Een reeks andere evenementen werden georganiseerd in het kader van het Europees Jaar van de Spoorwegen.

Op een steenworp van het station Brussel-Centraal (5 tot 10 minuten wandelen).

Meer informatie: www.brussel.be en www.plaisirsdhiver.be
Van 26/11/21 t.e.m. 02/01/22
Grote Markt, Sint-Katelijneplein, Vismet in Brussel

Links: grote, verlichte kerstboom ‘s avonds op de Grote Markt in Brussel. Rechts: het reuzenrad ‘s avonds op de kerstmarkt in Brussel.

In Wallonië 

"Cœur en Neige" in Bergen

"Bergen - Cœur en Neige 2021", op amper 11 minuutjes wandelen van het station van Bergen, gaat ook dit jaar weer door in een minimalistische editie en dit vanwege de huidige gezondheidssituatie. Desondanks heeft de Stad beslist om de kerstdecoraties in het centrum te behouden en ze om te toveren tot een Wintertuin. Ga flaneren op de Grote Markt en omgeving en bewonder de enorme spar van meer dan 18 meter hoog, rechtstreeks uit de Ardennen. Geniet van dit kleurrijke schouwspel en alle visuele magie die aanwezig is op de Grote Markt.

Meer informatie: www.monscoeurenneige.be
Van 04/12/21 t.e.m. 03/01/22
Grand Place en Marché aux Herbes

Village de Noël in Luik

Wandel rond op de grootste kerstmarkt van België, met z’n talloze houten kraampjes. Mis zeker de gigantische rodelbaan niet, op de Place Saint-Lambert voor het Palais des Princes Evêques. Het nodige plezier voor jong en oud is hier verzekerd! Neem plaats in het twinkelende reuzenrad voor een fenomenaal zicht op het kerstdorp en de schitterende verlichte monumenten van de stad in de omgeving. Stap uit in het station Luik-Saint-Lambert en dompel jezelf onder in de heerlijke sfeer van het kerstdorp.

Meer informatie: Le Village de Noël (villagedenoel.be)
Van 26/11/21 t.e.m. 09/01/22
Place Saint-Lambert, Place Cathédrale en Place du Marché. Gratis toegang.

Een vrouw toont haar baby aan de kerstman.

Kerst in Namen

Schaats een rondje op de overdekte "Rendierenijspiste" van meer dan 300 m², terwijl je op de achtergrond de jingles met kerstgezang hoort. Bewonder de kerstversiering terwijl je tussen de schitterend versierde kerstchalets kuiert op zoek naar het unieke kerstcadeau. Voor de kinderen zijn er ook tal van activiteiten.

Meer informatie: Marché de Noël de Namur - 2021 — Ville de Namur
Van 26/11 t.e.m. 31/12/21
Centrum van Namen: Place du Théâtre, Place de l’Ange en Place d’Armes

 

Louvain-la-Neige in Louvain-la-Neuve

Na een afgelaste editie 2020, is het opnieuw tijd voor een reünie in Louvain-la-Neige. Ga en dompel je onder in de bijzondere sfeer van deze kerstmarkt, waar het grote vuur knispert en de kraampjes uitnodigen om langs te wandelen. Komt het even goed uit dat zowat de hele stad een voetgangerszone is! Het station van Louvain-la-Neuve ligt midden in de kerstmarkt. Je hoeft dus maar van de trein te stappen en je bent er!

Meer informatie: www.louvainlaneige.be
Van 26/11 t.e.m. 20/12/21
Grand’Place en Place de l’Université

loader