Innovatie, creativiteit, duurzaamheid en gemeenschapsgevoel. Het zijn dé focuspunten van springlevend Leuven. Dat merk je, voel je in heel de stad. En dan vooral in de Vaartkom, de Klimaatstraat en M Museum. Niet voor niets werd Leuven onlangs door de Europese Commissie uitgeroepen tot European Capital of Innovation. Dat wil je met je eigen ogen zien, toch?

1. De Vaartkom: splinternieuwe, trendy trekpleister van Leuven

De nieuwste hotspot van Leuven? Dat is vanzelfsprekend de Vaartkom. Deze buurt was vroeger al van betekenis voor de stad, toen de Dijle nog bevaarbaar was tot aan de Vismarkt en heel wat goederen de stad via de Vaart bereikten. Na verloop van tijd verloor dit industriële gebied echter aan belang onder meer omdat transport alsmaar meer met de trein gebeurde.

Maar … de stad zag mogelijkheden in de fraaie historische gebouwen en de fijne locatie. Nu is het dan ook een levendige, eigentijdse stadswijk mét pit. Een mix van hippe horeca, open pleinen en hypermoderne architectuur. Een creatieve hub voor ambachten en artistieke zielen. Fonkelnieuwe gebouwen pronken er tussen de historische, stijlvol gerestaureerde panden. En nog steeds staan er nieuwe projecten in de steigers. Deze buurt bloeit!

vaartkom leuven

2. De Hoorn: van brouwerij tot bruisende place-to-be

De oude brouwerij van Stella Artois – de prachtige koperkleurige ketels staan er nog – werd de afgelopen jaren omgebouwd tot een wervelend wereldje op zich aan de Vaart: De Hoorn. Een perfect voorbeeld van hoe verleden en toekomst kunnen samenvloeien.

Bezoekers, digital nomads en vooral bon vivants verzamelen er zich in één hedendaagse community. Je kan er ontbijten en lunchen in het hippe restaurant of een frisse Stella drinken op het terras met uitzicht op het park.

de hoorn leuven

4. Opek: kunst in the picture

OPEK of Openbaar Entrepot voor de Kunsten, is in feite het voormalige douanegebouw en staat dus aan de kop van de Leuvense Vaartkom. Verschillende culturele organisaties – van theatergezelschappen tot kunsteducatie – houden hier hun voorstellingen, workshops, repetities, … Altijd valt er wel wat te beleven.

Bovendien is er in het gerenoveerde gebouw een leuke, kunstzinnige brasserie: Café Entrepot. Herbestemming tot in de puntjes hier, tot in het hout van de tafels en stoelen. En de kunstwerken aan muren en plafonds maken het plaatje compleet.

Adres: OPEK en Café Entrepot - Vaartkom 4 - 3000 Leuven
opek leuven

5. Verrassend vegan en bijzondere bistronomie

Vanzelfsprekend verwelkomt deze trendy Leuvense wijk ook enthousiast veganisten, vegetariërs en andere liefhebbers van puur eten. Want bij Noordoever staat duurzaamheid voorop. Plantaardig, biologisch en recht van de lokale leveranciers op je bord. Je maaltijd stel je helemaal zelf samen aan het buffet en betaal je per gram. Geen voedselverspilling dus!

Voor bistronomie – nostalgische gerechten op vernieuwende wijze gebracht – moet je dan weer bij Gastrobar HOP zijn. Dagverse en seizoensgebonden producten staan centraal op het menu. En – de naam verraadt het al – bier speelt hier een prominente rol. Bij elk gerecht raadt HOP je een passend wijntje én lokaal biertje aan.

noordoever leuven

6. De straat met een hart voor het klimaat

Dat duurzaamheid de Leuvenaars nauw aan het hart ligt, bewijst ook de Klimaatstraat. De Frederik Lintsstraat wil immers de straat van de toekomst zijn. Een plek waar geleefd wordt. Waar groen weer een plek krijgt. Waar er gedanst, gelachen en gefeest wordt op straat. Waar de bewoners profiteren van een uitleendienst en zelfs een bakfiets delen om boodschappen te doen. 

7. Museum M: ontdek oud en nieuw in één museum

M Museum heeft er een punt van gemaakt: oude kunstwerken en nieuwe beeldvorming samenbrengen onder één dak, met de nadruk op kunstenaars uit Leuven en Vlaams-Brabant. Het futuristische gebouw, ontworpen door Stéphane Beel, is als het ware rondom het oude stadsmuseum Vander Kelen-Mertens gewikkeld. En dat is niet alles: op het dakterras heb je een fraai uitzicht op de stad en organiseert M geregeld een event. Ook de moeite! 

m museum leuven
check2-anim