Geschreven door Ben van de blog "Forest to Plate".

Vandaag brengt de trein me naar het verre Limburg en meer bepaald Tongeren, waar ik op zoek ga naar de bloesems. Dit is een van de mooiste periodes van het jaar om deze prachtige streek te leren kennen en dat merk je al gauw als de trein Limburg binnenrijdt. Vanuit de trein zie je duizenden fruitbomen (kersen, appelen, peren,.. ) bloeien. Maar ook lage lentebloeiers zijn nu overal te bezichtigen.

Een avontuurlijke trein- en fietsreis doorheen de bloesemroutes in Limburg 

Appelbomen in bloei.

Ik zet mijn fiets op de trein in Brussel en bereid me mentaal voor op een 38 km lange bloesemroute. Terwijl ik op de trein zit, kijk ik naar buiten en spoor ik doorheen uitgestrekte landbouwgebieden afgewisseld met stukjes natuur waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Maar vooraleer ik in het Limburgse arriveer, brengt een tussenstop me in het prachtige treinstation van Luik, een staaltje architectuur van de bekende Spaanse architect “Santiago Calatrava Valls”, eentje om zéker aan je bucketlist toe te voegen.

Links: een fiets in het station van Luik-Guillemins. Rechts: reizigers in het station.

Op de rommelmarkt in Tongeren

Eens aangekomen in Tongeren beland ik op een rommelmarkt die blijkbaar elke zondag van het jaar plaatsvindt in het stadscentrum. De hele stad is in rep en roer en overal zitten er mensen gezellig koffie te drinken in de vele cafeetjes in en rond het stadscentrum. “Waarom niet?” dacht ik bij mezelf. Ik drink een koffietje en raak aan de praat met een stel Nederlanders, die blijkbaar elk jaar eens langskomen om de sfeer op te snuiven van de rommelmarkt. Ik begrijp wel waarom. Een koffietje drinken in Amsterdam is twee keer zo duur als in Tongeren, nog een andere reden om naar dit mooi stadje te reizen, zo blijkt.

Bezoekers op de zondagse antiekmarkt in Tongeren.

Fietsen door smalle bospaadjes en pittoreske dorpjes

Vanuit Tongeren zijn er tal van fiets- en wandelmogelijkheden. Informatie kan je gemakkelijk online vinden, maar eens aangekomen in Tongeren, wijzen ze je ook graag de weg naar het plaatselijke informatiepunt. Naast wandelen zijn er ook talloze opties om archeologische activiteiten te doen.

Maar vandaag ben ik hier niet om mijn geschiedenis te spijzen maar om de bloesems en de natuur te ontdekken. Het is even zoeken naar het eerste knooppunt. Ik volg enkele fietsers, hopend om zo op een knooppunt te botsen, met succes. Ik begin bij knooppunt 107 en fiets richting Borgloon om dan terug te keren naar Tongeren.

Het is enkele minuten fietsen voor ik in de natuur terechtkom maar dan begint het: het ene spektakel na het andere en de ene mooie fietsroute na de andere. Door smalle bospaadjes, valleitjes, open vlaktes, pittoreske dorpjes en huizen baan ik mij een weg langs de ongelooflijk mooie bloesems die overal langs de weg bloeien.

Links: bloeiende magnoliaboom. Rechts: een gans in een waterplas.

Kennismaken met de Limburgse gastvrijheid

Ik stop aan een oud kerkje uit het jaar 1100 en word onmiddellijk aangesproken door een man die zijn autoraam laat zakken. “Wilt u misschien naar binnen gaan? Want ik heb de sleutel!”. Ik sta versteld van de gastvrijheid en behulpzaamheid maar besef dan terug dat ik in Limburg ben. Met nog een lange fietsroute in mijn achterhoofd (wat uiteindelijk heel goed meeviel) beslis ik toch door te fietsen.

Iedereen lijkt enorm vriendelijk te zijn en kenmerkend aan de inwoners hier is dat ze ook zeer open en spontaan beginnen te praten. Ideaal voor een eenzame man als ik die alleen op pad is met de fiets en ook graag spontaan eens met onbekenden wil praten.

Links: een vlonderpad met gele sleutelbloemen. Rechts: 2 fietsers tussen de bloesems.

Ik kom twee Vlamingen tegen die een selfie aan het nemen zijn, spreek met enkele dames uit Luik die hier ook de bloesems komen bezichtigen en beland zo in een klein en ongelooflijk bijzonder cafeetje langs de route waar ik meteen aan de praat geraak met zo goed als iedereen die er aanwezig is. Ik word geserveerd door 3 jonge dames en hou er verschillende leuke gesprekken aan over.

Een familie onthaalt de klanten in een cafeetje.

Zon of regen? De Weersteen vertelt het jou!

Een van deze verhalen is dat er aan de overkant van de straat een unieke “Weersteen” hangt, een steen die steeds weet wat voor weer het is. Hmm. Ik ben benieuwd!

“De weersteen
Als hij een schaduw werpt, schijnt de zon
Als hij nat is, regent het
Als hij wit bedekt is, sneeuwt het
Als hij beweegt, waait het
Als hij ondersteboven hangt, staat de wereld op z’n kop
Als ie op de grond ligt is ie kapot.“

Een echte weersteen dus.

Een bord met de weersteen.

Onderweg kom ik verschillende niet te missen hoevewinkels en hoeve-automaten tegen. Ideaal om af en toe een lekker fruitsapje te kopen.

Links: een fruitautomaat. Rechts: een hoevewinkel.

Overnachten in de Tranendreef

Oude boomgaarden wisselen af met moderne fruitteelt- en natuurdomeinen en mijn fietstocht brengt me naar de perfecte picknickplaats, net voor het kasteel van Hex.

Speciaal aan deze plaats is dat je hier ook in bomen kan overnachten in hangende tenten gemaakt door kunstenaar “Dré Wapenaar”. Ik bezocht de “Tranendreef” van oude lange bomen en koos achteraan een leuke plaats om even te pauzeren. Ik had zelfs het geluk dat er nog een vuurtje aan het branden was.

Boomtent in Borgloon.

Je kan hier overnachten met of zonder ontbijtoptie.
Info en reserveren: toerisme Borgloon +32 (0) 12 673 653) of stuur een e-mail naar [email protected]

De terugreis

Ik geniet nog even verder van deze prachtige dag en kom dan terug aan in Tongeren met een gelukzalig gevoel. Ik wacht op het perron en word vriendelijk begeleid naar het rijtuig waar mijn fiets in mag. Daarna geniet ik nog even van de ellenlange fruitplantages die je kan aanschouwen door de treinraampjes. Het was een prachtige dag die dankzij NMBS werd mogelijk gemaakt. Een aanrader voor iedereen.

Links: een vastgemaakte fiets in het fietsrijtuig van de trein. Rechts: een boomgaard in bloei.

Praktische informatie 

De route die ik heb gevolgd is Bloesemfietslus-6 met de knooppunten die je een voor een moet volgen. Je kan op elk punt beginnen en steeds de nummers op of af volgen. Verdere info:

check2-anim