Kostuums, praalwagens, trommels, folklore ... Carnaval zit goed verankerd in onze gewoonten. Ontdek onze best of van de mooiste carnavals in België die bovendien gemakkelijk te bereiken zijn met de trein. Je reist in alle comfort en gezelligheid aan boord van de carnavalstrein.

Niet te missen

Gilles tijdens het carnaval in Binche

Dit Belgische carnaval is wereldwijd bekend. Je moet het minstens één keer in je leven meegemaakt hebben!

Carnaval van Binche

Beleef dit wereldberoemde feestelijk ritueel dat door UNESCO werd opgenomen op de lijst 'Orale en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid'. Volgens de archieven gaat dit gebruik terug tot 1395. Wandel rond op het ritme van het tromgeroffel, het klakken van de klompen en het rinkelen van bellen. Meer dan 900 Gilles geven het beste van zichzelf tijdens deze folklore! 3 dagen carnavalsgekte, op maximum 700 m wandelen van het station van Binche.

Wanneer? van zondag t.e.m. dinsdag 25 februari 2020
Waar? Grand Place en Place Eugène Derbaix, 7130 Binche
Meer info
op de internetpagina van het carnaval van Binche

Goed om te weten:

De kindvriendelijke carnavals

Geschminkte kinderen tijdens het carnaval

Hierbij onze selectie van carnavals waar de kinderen koning zijn.

Carnaval van Blankenberge

Afspraak aan de kust voor dit carnaval. Trek er eens een dagje of enkele dagen tussenuit naar Blankenberge met de zeetrein. Geniet van de prachtige carnavalsstoet voor kinderen op maandag. Beleef verder een magnifieke dag met het hele gezin tussen de dijk, het strand en vele festiviteiten voor zowel jong als oud. Op 5 minuten wandelen van het station van Blankenberge.

Wanneer? Op 23 en 24 februari 2020
Waar?
Op de dijk en in de stad, 8370 Blankenberge
Meer info
op de internetpagina van het carnaval van Blankenberge

 

Goed om te weten: op zaterdag 29 februari wordt er een carnavalsduik georganiseerd voor de dapperen onder ons die verkleed het ijskoude water van de zee willen inspringen. Durf jij dat ook? Voor meer info kan de durver terecht op www.blankenberge.info
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Carnaval van Nijvel

Bezoek deze 118e editie van het carnaval van Nijvel, een feest dat elke inwoner van deze mooie Waals-Brabantse regio in zijn hart draagt. Stoeten en door de lucht zoevende sinaasappelen brengen de stad en de straten rond het station tot leven. Je stapt recht uit de trein de ambiance binnen. Op zaterdag is er vanaf 14.30 uur ook een kindercarnaval dat vertrekt vanaf het station van Nijvel. Je kinderen zullen er maar niet genoeg van krijgen!

Wanneer? van zaterdag 29 februari t.e.m. disndag 3 maart 2020
Waar? Van het station tot de Grand Place, 1400 Nijvel
Het volledige programma op de internetpagina van het carnaval van Nijvel

Goed om te weten: Op dinsdag wordt om 20 uur als afsluiter een groots vuurwerk afgeschoten, dat aangeboden wordt door de Schepen van feestelijkheden van Nijvel.
Praalwagen met een draak tijdens het carnaval in Marche-en-Famenne

Carnaval van Marche-en-Famenne

Het carnaval van het Grosse Biesse is een echt sprookjes carnaval ter ere van het beest, dat lijkt op een grote draak, en prijkt op een indrukwekkende praalwagen. Dit jaar vieren de Ardenners de 60ste verjaardag van dit evenement en hierbij worden de kinderen verre van vergeten. Kom meevieren met deze Ardense levensgenieters!
Voor deze 60ste verjaardag komt het Grosse Biesse terug van het betoverende bos … enfin, er is een heel programma! Wil je meer weten? Afspraak in Marche-en-Famenne om al deze festiviteiten te ontdekken die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen. Op 8 minuten lopen van het station van Marche-en-Famenne.

Wanneer? Op 22 en 23 februari 2020
Waar?Place de l’Etang, 6900 Marche-en-Famenne
Meer informatie (alleen in het Frans) op de internetpagina van het carnaval van Marche-en-Famenne

De oude carnavals in het oosten van het land

Kleurrijk verklede mensen tijdens het carnaval

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

Hier onze keuze van carnavals die behoren tot ons erfgoed van het oosten van het land.

Cwarmê de Malmedy

De Cwarmê is de naam van het carnaval dat tot het Immaterieel erfgoed van de Franse Gemeenschap behoort. Hij is aan zijn 560e editie toe! Kom met de trein, het station ligt op 12 minuten wandelen van de festiviteiten. Dit carnaval is een volksfeest dat de authenticiteit van de inwoners van Malmedy weerspiegelt. Het combineert oude tradities en moderne festiviteiten.

Wanneer? van 22 t.e.m. 25 februari 2020
Waar? Place Albert I, 4960 Malmedy
Meer info op de internetpagina van de Cwarmê de Malmedy

Goed om te weten: Op donderdag is er een gemaskerd en verkleed bal voor de kinderen in zaal “À l’ Frâtèrnité” in Malmedy. Het wordt georganiseerd door “Rwayâl Club Walon”. Op zondag 23/02 telt de grote stoet meer dan 1.500 verklede figuranten die traditionele maskers van de Cwarmê voorstellen. Markeer deze data in jullie agenda!
Prins carnaval en zijn gevolg op een praalwagen

Carnaval in de Oostkantons

In overeenstemming met de zuiverste Rijntradities, gaat de stoet op zondag door. Beleef Rosenmontag, de belangrijkste carnavalsdag voor de plaatselijke bevolking. Ontdek een van de grootste stoeten van de Oostkantons, op 6 minuten stappen van het station van Eupen.

Wanneer? Op 23 en 24 februari 2020
Waar? Werthplatz, 4700 Eupen
Meer info op de internetpagina van de Oostkantons

Wist je dat? De benaming 'Rosenmontag' afkomstig is van het carnaval in Keulen en verwijst naar de gewoonte van de paus die, in de Middeleeuwen, de maandag voor de Vasten inzegende met een roos.

Beroemde parades en stoeten

Verklede mensen tijdens de carnalsstoet

Hierbij nog een selectie van carnavals met grandioze praalwagens en stoeten.

Carnaval van Aalst

De 92e carnavalsstoet van Aalst zal je niet onberoerd laten. Deze stoet is heel kleurrijk, satirisch en zit vol verwijzingen naar personen uit de lokale, nationale en internationale actualiteit. Op hetzelfde ogenblik gaat op verschillende plaatsen in de stad de Winterfoor door. Op maandag wordt het feest voortgezet met de Ajuinworp, de dansende Gilles van Aalst en een kleinere stoet. Dinsdag is de dag van de Voil Jeanetten en van de Popverbranding, niet te missen en op een steenworp van het station van Aalst.

Wanneer? van 22 t.e.m. 25 februari 2020
Waar? Grote Markt en omgeving, 9300 Aalst
Meer info op www.aalstcarnaval.be

Goed om te weten: Er is een speciaal treinticket! Met het Biljet Aalst Carnaval van NMBS reis je heel voordelig met de trein naar het carnaval.
Praalwagen in een carnavalsstoet

Carnaval van Ninove

Het carnaval van Ninove is een van de mooiste van Vlaanderen. De deelnemers aan de stoet gooien er graag gadgets en snoep naar de menigte. Je komt terug thuis met zakken vol snoep en een hoofd vol herinneringen. Op enkele minuten van het station van Ninove.

Wanneer? Van 29 februari t.e.m. 3 maart 2020
Waar? Stadscentrum, 9400 Ninove
Meer info op de internetpagina van het carnaval van Ninove

Wist je dat? Het thema dit jaar is “60 kieë Prauisj”, dat zoveel wil zeggen als “60 keer prijs” naar referentie van het 60-jarig bestaan van de carnavalsstoet.

Carnaval van Vilvoorde

Elk jaar wordt er in Vilvoorde een nieuwe prins carnaval verkozen. Het carnaval start op vrijdag in aanwezigheid van de burgemeester en zijn schepenen. Dompel je onder in de sfeer van het lokale avondfeest tijdens de kermis, open van zaterdag 22 februari tot en met zondag 1 maart 2020. Beleef een kleurrijk en feestelijk carnaval bij valavond! Geniet van deze prachtige verlichte en gratis toegankelijke stoet. Op 13 minuten stappen van het station van Vilvoorde.

Wanneer? Op 25 februari 2020
Waar? Rooseveltlaan 1 en het centrum, 1800 Vilvoorde
Meer info op de internetpagina van het carnaval van Vilvoorde

Goed om te weten: De processie start precies om 19.33 uur.

Pat'Carnaval in Bastenaken

Pat'Carnaval, dat zijn volksfeesten die het einde van de winter en de start van de lente markeren en 3 dagen duren, waarvan 1 volledig bestemd is voor de kinderen. Meer dan 30 praalwagens en groepen, 1.000 deelnemers aan de stoet, 15.000 toeschouwers, een organiserend comité van meer dan 300 vrijwilligers. In 25 jaar tijd is dit evenement uitgegroeid tot een must-see in de regio.

Wanneer? Van 21 t.e.m. 23 februari 2020
Waar? Rond het stadscentrum, 6600 Bastenaken-Zuid
Meer informatie (alleen in het Frans) vind je op de internetpagina van Pat'Carnaval Facebookpagina van het evenement en op www.patcarnaval.be

Goed om te weten: Om naar de stoet te komen kijken, betaal je € 4. Voor kinderen jonger dan 12 is de toegang gratis. De winst gaat naar verenigingen die zich met gehandicapten bezighouden. Er is een specifieke organisatie voorzien voor personen met beperkte mobiliteit (PBM).