Kostuums, praalwagens, trommels, folklore ... Carnaval zit goed verankerd in onze gewoonten. Ontdek onze best of van de mooiste carnavals in België die bovendien gemakkelijk te bereiken zijn met de trein. Je reist in alle comfort en gezelligheid aan boord van de carnavalstrein.

Niet te missen

Carnaval van Binche

Gilles tijdens het carnaval in Binche

Dit Belgische carnaval is wereldwijd bekend. Je moet het minstens één keer in je leven meegemaakt hebben!

Beleef dit wereldberoemde feestelijk ritueel dat door UNESCO werd opgenomen op de lijst 'Orale en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid'. Volgens de archieven gaat dit gebruik terug tot 1395. Wandel rond op het ritme van het tromgeroffel, het klakken van de klompen en het rinkelen van bellen. Meer dan 900 Gilles geven het beste van zichzelf tijdens deze folklore! 3 dagen carnavalsgekte, op maximum 700m wandelen van het station van Binche.

 • Wanneer? van zondag 11 t.e.m. dinsdag 13 februari 2024
 • Waar? Grand Place en Place Eugène Derbaix, 7130 Binche
 • Meer info op Carnaval van Binche
Goed om te weten: op dinsdag 13 februari 2024 is er een extra trein voor de terugreis.

Kindvriendelijke carnavals

Geschminkte kinderen tijdens het carnaval

Carnaval van Blankenberge

Afspraak aan de kust voor dit carnaval. Trek er eens een dagje of enkele dagen tussenuit naar Blankenberge met de trein. Geniet van de prachtige carnavalstoet voor kinderen op maandag. Beleef verder een magnifieke dag met het hele gezin op de dijk, het strand en vele festiviteiten voor zowel jong als oud. Op 5 minuten wandelen van het station van Blankenberge.

 • Wanneer? Op zondag 11 en maandag 12 februari 2024 (kinderstoet)
 • Waar? Op de dijk en in de stad, 8370 Blankenberge
 • Meer info op Carnaval van Blankenberge
Goed om te weten: op zaterdag 17 februari wordt er een carnavalsduik georganiseerd voor de dapperen onder ons die verkleed het ijskoude water van de zee willen inspringen. Prijs € 1. Durf jij dat ook?
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Carnaval van Nijvel

Bezoek het carnaval van Nijvel, een feest dat elke inwoner van deze Waals-Brabantse regio in zijn hart draagt. Kleurrijke stoeten en door de lucht zoevende sinaasappelen brengen de stad en de straten rond het station tot leven. Je stapt recht uit de trein de ambiance binnen. Op zaterdag is er vanaf 14.30 uur ook een kindercarnaval dat vertrekt vanaf het station van Nijvel. Je kinderen zullen er maar niet genoeg van krijgen!

 • Wanneer? Van zaterdag 17 t.e.m. dinsdag 20 februari 2024
 • Waar? Van het station tot de Grand Place, 1400 Nijvel
 • Meer info op Carnaval van Nijvel (enkel in het Frans)
Goed om te weten: op maandag wordt om 22 uur als afsluiter een groots vuurwerk afgeschoten.
Praalwagen met een draak tijdens het carnaval in Marche-en-Famenne

Carnaval van Marche-en-Famenne

Het Grosse Biesse-carnaval is een magisch carnaval ter ere van het beest. Het beest prijkt op een indrukwekkende praalwagen en lijkt op een grote draak die kilo's confetti spuwt i.p.v. vuur. Tijdens het evenement worden zeker ook de kinderen niet vergeten. Kom meevieren met deze Ardense levensgenieters!
Ook dit jaar komt het Grosse Biesse weer terug van het betoverde woud … enfin, er is een heel programma! Wil je meer weten? Afspraak in Marche-en-Famenne om al deze festiviteiten te ontdekken die zo uit een sprookje lijken te komen. Op 8 minuten lopen van het station van Marche-en-Famenne.

Carnaval in onze Oostkantons

Kleurrijk verklede mensen tijdens het carnaval

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

Cwarmê de Malmedy, carnaval volgens Waalse traditie

De Cwarmê is de naam van het carnaval dat tot het Immaterieel erfgoed van de Franse Gemeenschap behoort. Het carnaval van Malmedy is een eeuwenoud volksfeest dat de authenticiteit van de inwoners van Malmedy weerspiegelt. Het feest duurt 4 dagen en combineert oude tradities en moderne festiviteiten. Vanuit Brussel stap je de trein op tot Verviers-Centraal. Neem dan de bus richting Malmedy.

 • Wanneer? Van 10 t.e.m. 13 februari 2024
 • Waar? Place Albert I, 4960 Malmedy
 • Meer info op Cwarmê de Malmedy
Goed om te weten: Op zondag telt de grote stoet meer dan 2.000 carnavalisten met de traditionele maskers van de Cwarmê. Markeer deze data dus al maar in jullie agenda!
Prins carnaval en zijn gevolg op een praalwagen

Carnaval van Eupen, carnaval volgens de Rijnlandse traditie

In overeenstemming met de zuiverste Rijntradities, trekt de stoet op zondag door de straten van Eupen. Beleef Rosenmontag op maandag 12/02, het hoogtepunt van de feestdagen voor de plaatselijke bevolking. Ontdek een van de grootste stoeten van de Oostkantons, op 6 minuten stappen van het station van Eupen.

 • Wanneer? Op 11 en 12 februari 2024
 • Waar? Werthplatz, 4700 Eupen
 • Meer info op Carnaval van Eupen
Wist je dat? De benaming 'Rosenmontag' afkomstig is van het carnaval in Keulen en verwijst naar de gewoonte van de paus die, in de middeleeuwen, de maandag voor het begin van de Vasten inzegende met een gouden roos.

Beroemde parades en stoeten

Verklede mensen tijdens de carnalsstoet

Carnaval van Aalst

Tijdens Oilsjt Carnaval zet jong en oud de stad op stelten. Op zondag trekt de grote kleurrijke stoet door de straten met op kop de Aalsterse Gilles. De stoet staat bol van de humor en van de satires die verwijzen naar personen uit de lokale, nationale en internationale actualiteit. Op hetzelfde ogenblik gaat op verschillende plaatsen in de stad de Winterfoor door. Op maandag wordt het feest voortgezet met de Ajuinworp, de bezemdans van de Aalsterse Gilles en een kleinere stoet. Dinsdag is de dag van de Voil Jeanetten en van de Popverbranding, niet te missen en op een steenworp van het station van Aalst.

 • Wanneer? Van 11 t.e.m. 13 februari 2024
 • Waar? Grote Markt en omgeving, 9300 Aalst
 • Meer info op Carnaval van Aalst
Goed om te weten: het treinaanbod vanuit en naar Aalst wordt versterkt op zondag 11 februari 2024.
Praalwagen in een carnavalsstoet

Carnaval van Ninove

In Ninove kennen ze iets van carnaval vieren. Het Ninoofse carnaval is een van de mooiste van Vlaanderen. Vanop kleurrijke praalwagens wordt er met gadgets en snoep gegooid. Je komt terug thuis met zakken vol heerlijke snoepjes en een hoofd vol mooie herinneringen. Op enkele minuten van het station van Ninove.

 • Wanneer? Van 11 t.e.m. 13 februari 2024
 • Waar? Stadscentrum, 9400 Ninove
 • Meer info op Carnaval van Ninove

Carnaval van Vilvoorde

Het carnaval in Vilvoorde start op vrijdag met de opening van carnavalskermis die de hele krokusvakantie duurt. Op vette dinsdag trekt de feestelijke lichtstoet door de straten van de stad. Beleef een kleurrijk en feestelijk carnaval bij valavond! Op woensdag staat alles in het teken van kinderdag met een beertjesworp. Op 13 minuten stappen van het station van Vilvoorde.

 • Wanneer? Op 13 februari 2024
 • Waar? Rooseveltlaan 1 en het centrum, 1800 Vilvoorde
 • Meer info op Carnaval van Vilvoorde
Goed om te weten: de lichtstoet trekt vanaf 19.33 uur door de straten van Vilvoorde.
check2-anim