Kostuums, praalwagens, trommels, folklore ... Carnaval zit goed verankerd in onze gewoonten. Ontdek onze top 12 van de mooiste carnavals in België die bovendien gemakkelijk te bereiken zijn met de trein. Je reist in alle comfort en gezelligheid aan boord van de carnavalstrein.

Niet te missen

Dit Belgische carnaval is wereldwijd bekend. Je moet het minstens één keer in je leven meegemaakt hebben!

Carnaval van Binche

Beleef dit wereldberoemde feestelijk ritueel dat door UNESCO werd opgenomen op de lijst 'Orale en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid'. Volgens de archieven gaat dit gebruik terug tot 1395. Wandel rond op het ritme van het tromgeroffel, het klakken van de klompen en het rinkelen van bellen. Meer dan 900 Gilles geven het beste van zichzelf tijdens deze folklore! 3 dagen carnavalsgekte, op maximum 700 m wandelen van het station van Binche.

Wanneer? van 3 tot 5 maart 2019
Waar? Grand Place en Place Eugène Derbaix, 7130 Binche
Meer info:  Facebookpagina van het evenement

Goed om te weten:
  • Met het Biljet Carnaval van Binche geniet je een carnavalsprijs.
  • Dit jaar kan je de tentoonstelling 'Fresques Carnavalesques' van Gilles Rochez bezoeken in het MUM, het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker (Toegang € 8. Adres: Rue du Saint Moustier 10, 7130 Binche)

De kindvriendelijke carnavals

Hierbij onze selectie van carnavals waar de kinderen koning zijn.

Carnaval van Blankenberge

Afspraak aan de kust voor dit carnaval waar de kinderen in hun nopjes zullen zijn met schminkateliers, een kinderstoet, shows, spelletjes en een kermis, speciaal voor hen. Trek eens met het hele gezin enkele dagen naar Blankenberge met de zeetrein. De hele krokusvakantie lang staan er carnavaleske activiteiten op het programma! Op 5 minuten van het station van Blankenberge.

Wanneer? van 2 tot 9 maart 2019
Waar?
Op de dijk en in de stad, 8370 Blankenberge
Meer info:
 www.visit-blankenberge.be

 

Goed om te weten: zaterdag 9 maart wordt een carnavalsduik georganiseerd voor de dapperen onder ons die verkleed de zee in willen springen. Voor meer info kan de durver terecht op www.blankenberge.info

Carnaval van Nijvel

Bezoek deze 117e editie van het carnaval van Nijvel, een feest dat elke inwoner van deze mooie Waals-Brabantse regio in zijn hart draagt. Stoeten en door de lucht zoevende sinaasappelen brengen de stad en de straten rond het station tot leven. Je stapt recht uit de trein de ambiance binnen. Op zaterdag 9 maart is er vanaf 14.30 uur ook een kindercarnaval dat vertrekt vanaf het station van Nijvel. Om 16.00 uur is er een magieshow in Waux-Hall (op de Grand Place). Je kinderen zullen er maar niet genoeg van krijgen!

Wanneer? van 9 tot 12 maart 2019
Waar? Van het station tot de Grand Place, 1400 Nijvel
Het volledige programma (uitsluitend in het Frans): www.carnavaldenivelles.be.

Goed om te weten: Op dinsdag wordt om 20 uur als afsluiter een groots vuurwerk afgeschoten, dat aangeboden wordt door de Schepen van feestelijkheden van Nijvel.

Carnaval van Morlanwelz, Henegouwen

In Morlanwelz worden de feestelijkheden gespreid over 2 weekends. Dubbel zoveel fun op 600 meter van het station van Morlanwelz. Vrijdag is speciaal voor het Kindercarnaval. Op zaterdag is er de kaarsenoptocht van de 'Vis Grand Pés'. Op zondag 10 maart en maandag 11 maart is er dan de stoet, de rondgang en het Grand Feu.

Wanneer? Van 1 tot 10 maart 2019
Waar? Place Albert I (Grote Markt), 7140 Morlanwelz
Meer informatie (alleen in het Frans) op www.morlanwelz.be

 

Goed om te weten: Het Grand Feu wordt plaatselijk 'FEUREU' genoemd. Feureu is een vrolijk moment waaraan iedereen kan deelnemen, als toeschouwer of zelfs als figurant. De kinderen zullen hun ogen uitkijken!

113e Cavalcade en Reuzenstoet van Jemappes

Parade, schminken, ballonnen oplaten, snoepworp, kermis ... Dit carnaval heeft alles om de kleintjes te bekoren! Een cavalcade is een stoet die getrokken wordt door paarden. Alleen al daarom is deze stoet de moeite waard! Op de 100e cavalcade werd een nieuwe reus aan de stoet toegevoegd: Dominicienne is de nieuwste vriendin van Dominique, Dominica en Dominicus. Voor het station van Jemappes.

Wanneer? 4 maart 2019
Waar? Place de Jemappes, 7012 Jemappes
Meer informatie (alleen in het Frans) op www.mons.be

Wist je dat? Aan het einde van de 19e eeuw stond 'Dominique' voor het maandloon. Toen hadden de ecu's de inscriptie "domine salvum fac regem".

De oude carnavals in het oosten van het land

Hier onze keuze van carnavals die behoren tot ons erfgoed van het oosten van het land.

Cwarmê de Malmedy

De Cwarmê is de naam van het carnaval dat tot het Immaterieel erfgoed van de Franse Gemeenschap behoort. Hij is aan zijn 560e editie toe! Kom met de trein, het station ligt op 12 minuten wandelen van de festiviteiten. Dit carnaval is een volksfeest dat de authenticiteit van de inwoners van Malmedy weerspiegelt.

Wanneer? van 2 tot 5 maart 2019
Waar? Place Albert I, 4960 Malmedy
Meer info op www.malmedy.be

Goed om te weten: Op zondag telt de grote stoet meer dan 1.500 verklede figuranten die de traditionele maskers van de Cwarmê voorstellen.

Carnaval in de Oostkantons

In overeenstemming met de zuiverste Rijntradities, gaat de stoet op zondag door. Beleef Rosenmontag, de belangrijkste carnavalsdag voor de plaatselijke bevolking. Ontdek een van de grootste stoeten van de Oostkantons, op 6 minuten stappen van het station van Eupen.

Wanneer? van 3 tot 4 maart 2019
Waar? Werthplatz, 4700 Eupen
Meer info op www.ostbelgien.eu

Wist je dat? De benaming 'Rosenmontag' afkomstig is van het carnaval in Keulen en verwijst naar de gewoonte van de paus die, in de Middeleeuwen, de maandag voor de Vasten inzegende met een roos.

En in Brussel?

In Brussel wordt niet veel carnaval gevierd, maar op deze zal je je ogen uitkijken.

Carnaval Sauvage in Brussel

Rondwandelen in de straten van de Marollen, verkleed en met muzikanten: een volkstraditie op zijn best. Opgelet, dit carnaval is wild en ontstuimig! De meest voorkomende vermommingen zijn die van wilden, beren, spoken, tovenaars, monsters en andere angstaanjagende carnavalspersonages.

Wanneer? 16 maart 2019
Waar? Vossenplein, 1000 Brussel
Meer info op de Facebookpagina van het evenement

Wist je dat? Dit alternatieve carnaval gaat terug tot de rituele feesten aan het einde van de winter, waarbij regels en waarden even vergeten werden en de stad en de wijk weer ingenomen werden.

Beroemde parades en stoeten

Hierbij nog een selectie van carnavals met grandioze praalwagens en stoeten.

Carnaval van Aalst

De 91e carnavalsstoet van Aalst zal je niet onberoerd laten. Deze stoet is heel kleurrijk, satirisch en zit vol verwijzingen naar personen uit de lokale, nationale en internationale actualiteit. Op hetzelfde ogenblik gaat op verschillende plaatsen in de stad de Winterfoor door. Op maandag wordt het feest voortgezet met de Ajuinworp, de dansende Gilles van Aalst en een kleinere stoet. Dinsdag is de dag van de Voil Jeanetten, niet te missen en op een steenworp van het station van Aalst.

Wanneer? van 3 tot 5 maart 2019
Waar? Grote Markt en omgeving, 9300 Aalst
Meer info op www.aalstcarnaval.be en www.aalstcarnaval.be/praktisch

Goed om te weten: Er is een speciaal treinticket! Met het Biljet Aalst Carnaval van NMBS reis je heel voordelig met de trein naar het carnaval.

Carnaval van Ninove

Het carnaval van Ninove is een van de mooiste van Vlaanderen. De deelnemers aan de stoet gooien er graag gadgets en snoep naar de menigte. Je komt terug thuis met zakken vol snoep en een hoofd vol herinneringen. Op enkele minuten van het station van Ninove.

Wanneer? Van 9 tot 12 maart 2019
Waar? Stadscentrum, 9400 Ninove
Meer info op www.ninove.be en www.carnavalninove.be

Wist je dat? Het thema van dit jaar is 'Goed op Dreef', een verwijzing naar de nieuwe gemeenteraad van de stad die in 2019 zijn functies opgenomen heeft, en naar de werken die in de Dreefstraat aan de gang zijn.

Carnaval van Vilvoorde

Beleef een kleurrijk en feestelijk carnaval bij valavond! Geniet van deze prachtige verlichte en gratis toegankelijke stoet. Dompel je onder in de sfeer van het lokale avondfeest, op 13 minuten stappen van het station van Vilvoorde.

Wanneer? 5 maart 2019
Waar? Rooseveltlaan 1 en het centrum, 1800 Vilvoorde
Meer info op www.vilvoorde.be

Goed om te weten: De processie start precies om 19.33 uur.

Pat'Carnaval in Bastenaken

Pat'Carnaval, dat zijn volksfeesten die het einde van de winter en de start van de lente markeren en 3 dagen duren. Meer dan 30 praalwagens en groepen, 1.000 deelnemers aan de stoet, 15.000 toeschouwers, een organiserend comité van meer dan 300 vrijwilligers. In 25 jaar tijd is dit evenement uitgegroeid tot een must-see in de regio.

Wanneer? Van 1 tot 3 maart 2019
Waar? Rond het stadscentrum, 6600 Bastenaken-Zuid
Meer informatie (alleen in het Frans) vind je op de Facebookpagina van het evenement en op www.patcarnaval.be

Goed om te weten: Om naar de stoet te komen kijken, betaal je € 4. Voor kinderen jonger dan 12 is de toegang gratis. De winst gaat naar verenigingen die zich met gehandicapten bezighouden. Er is een specifieke organisatie voorzien voor personen met beperkte mobiliteit (PBM).