Ben je verzot op chocolade in al zijn vormen? Wil je verrassen met een nieuwe soort praline? Of ben je eerder op zoek naar een adres waar je aan kleine prijsjes de lekkerste chocolade kan kopen? Wij geven je 14 gekende, artisanale chocolatiers en fabriekswinkels die een bezoekje waard zijn in de buurt van een station.

4 meester-chocolatiers met internationale bekendheid

1. The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen

Volgens Gault-Millau de Chocolatier van het jaar 2023. Meester chocolatier Dominique Persoone, bekend in binnen- en buitenland, en zoon Jules weten wat innoveren is. Ze maken niet alleen geweldig lekker pralines, maar ook chocoladerepen in alle mogelijke smaken, chocoladepillen... of chocolade om op te snuiven. Chocolate addicts, op eigen risico!
Wist je dat? Dominique Persoone zijn chocolade vervaardigt met cacao geteeld op zijn eigen cacaoplantage in Mexico.

🚆 Waar:

 • The Chocolate Line Brugge op 1,2km van het station Brugge
 • The Chocolate Line Antwerpen op 1km van het station Antwerpen-Centraal

2. Centho Chocolates in Brussel

Misschien minder bekend bij het grote publiek, maar Centho-chocolaatjes zijn toch de omweg waard. Meester-chocolatier Geert Decoster heeft in zijn carrière al verschillende prijzen behaald, maar de praline die je hier zeker moet proeven, is da Salin: een perfect uitgebalanceerde praline met melkchocolade en gezouten karamel, ook wel de "beste praline van de wereld" genoemd in 2013.

🚆 Waar: Centho Brussels bevindt zich op 450m van het station Brussel-Schuman

3. Pierre Marcolini in Brussel, Antwerpen en Brugge

Pierre Marcolini is meerdere malen bekroond en is vandaag de dag een autoriteit in de wereld van de chocolade. Met verkooppunten in de vier uithoeken van de wereld, ben je bij Marcolini aan het juiste adres om je smaakpapillen te verwennen.

🚆 Waar:

 • 4 verkooppunten in het centrum van Brussel (in de Koninginnegalerij en op de Zavel), in de buurt van het station Brussel-Centraal
 • Pierre Marcolini Antwerpen (in de wijk Wilde Zee) op 1km van het station Antwerpen-Centraal
 • Pierre Marcoline Brugge op 1,2km van het station Brugge

4. Darcis chocolatier in Luik en Verviers

Jean-Philippe Darcis, vooral bekend ten zuiden van de taalgrens (hij heeft onder andere als chocolatier gejureerd in Le Meilleur Pâtissier, de Waalse tegenhanger van Bake Off 😊), vervolledigt ons lijstje met meester-chocolatiers. Afkomstig uit Verviers, richtte hij daar ook een chocolademuseum op: de Chocolaterie. Leer meer over het vervaardigen van chocolade en sluit uw bezoek af met een heerlijke proeverij. Aarzel niet om de macarons te proeven die (laten we chauvinistisch zijn) de beste Parijse huizen overschaduwen!

🚆 Waar:

 • Darcis Luik op 600m van het station Luik-Sint-Lambertus
 • Darcis Belle-Île op 600m van het station Angleur
 • La Chocolaterie op 750m van het station Verviers
Dankzij het Weekend Ticket reis je aan -50%. Nog een reden om helemaal relax naar onze mooiste bestemmingen te reizen!

7 artisanale chocolatiers die je absoluut moet proeven

1. Chocolatier M in Knokke

David Maenhout, verkozen tot Belgium Chocolate Personnality of the year in 2023, verrast graag met pralines met een verfijnd design en een uitgebalanceerde smaak. Probeer in zijn winkel in Knokke de duindoornpraline, een 100% lokale bes die groeit in het Zwin.

🚆 Waar: de winkel bevindt zich op 1,5km van het station Knokke.

2. Chocolaterie Vandenhende in Etterbeek

Een kleine ambachtelijke chocoladewinkel die alles in huis heeft van een grote en waar je bij het atelier kan binnen kijken... Wij zijn vooral fan van de pralines op basis van praliné, om je vingers bij af te likken...

🚆 Waar: de winkel bevindt zich in de buurt van het station Etterbeek/Germoir.

3. Chez Blanche in Luik

De oprichter van Chez Blanche is niemand minder dan Jean Galler. Nadat hij zijn bedrijf had verkocht, besloot hij een nieuw bedrijf op te richten en zich opnieuw te concentreren op een meer ambachtelijke manier van werken. Voor de zoetekauwen biedt Blanche gevulde chocoladerepen aan die je niet snel zal vergeten. We vielen voor die met Ristretto. Maar ook de pralines of volle chocoladerepen zijn om bij te watertanden. Wat gebak betreft, zijn de Luikse wafels perfect gekarameliseerd aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Als je verrast wilt worden, probeer dan de sinaasappelgosette, een minder gebruikelijke maar oooooooh zo lekkere combinatie.

🚆 Waar: de winkel bevindt zich in de buurt van het station Luik-Guillemins.

4. Chocolaterie Vandenbouhede in Gent

Een jonge Gentse chocolatier "on the rise". Steven Vandenbouhede, 22 jaar oud, moet zeker niet onderdoen voor de meester-chocolatiers in deze wereld. Hij won trouwens al 3 prestigieuze prijzen op de Belgium Chocolate Awards, waaronder de gouden medaille voor zijn chocoladereep met Gandaham en de zilveren medaille voor beste Belgische praline voor zijn veganistische praline.

🚆 Waar: de winkel bevindt zich op 1,6km van het station Gent-Dampoort.

5. Laurent Gerbaud in Brussel

Laurent Gerbaud, door Gault-Millau verkozen tot beste chocolatier van België in 2021, verwelkomt je in het hart van de hoofdstad in zijn boetiek-atelier. Gepassioneerd door kruiden en fruit, biedt hij verfijnde pralines, maar ook ambachtelijk gemaakt ijs en fruitgelei aan.

🚆 Waar:

 • Boetiek-atelier (Galerie Ravenstein) vlakbij het station Brussel-Centraal
 • Boutique Amigo (Grote Markt van Brussel) op 500m van het station Brussel-Centraal

6. Bittersweet in Leuven

Bittersweet maakt superoriginele chocolaatjes in de meest bizarre en betoverende vormen (robot, schedels, gorilla's, enzovoort) en funky smaken. De pralines hebben overigens ook al even coole namen: corn pop, hot love, bitterbal... Welke ga jij proberen?

🚆 Waar: op ongeveer 100m van het station Leuven

7. Van Dender - de beste chocolatier van Brussel in 2023

Verkozen tot beste chocolatier van Brussel in 2023, staat Herman Van Dender, hofleverancier van het Belgisch Koningshuis, garant voor onmiskenbare kwaliteit! In zijn boetiek biedt hij pralines en patisserie aan die bewijzen dat hij zijn plaats als jurylid in Bake Off meer dan verdiend heeft. Goed om weten: hij maakt zijn eigen chocolade van A tot Z.

🚆 Waar:

 • Van Dender by Sweet Bakery in Schaarbeek in de buurt van het station Meiser
 • Groothandel in de buurt van het station Groot-Bijgaarden

3 fabriekswinkels waar je chocolade aan kleine prijsjes kan kopen

1. Leonidas Factory Outlet in Brussel

In deze fabriekswinkel van het bekende merk kan je tweedekeus pralines kopen tegen verminderde prijzen (iets minder dan €20/kilo) in grote kartonnen dozen. Je hebt de keuze tussen een verrassingsselectie of dozen die voor 100% met dezelfde soort praline gevuld zijn, zoals bijvoorbeeld manons.

🚆 Waar: de fabrieksoutlet bevindt zich op 1,8km van het station Brussel-Zuid

2. Godiva Outlet in Brussel

Hier heb je ook de mogelijkheid om allerlei koopjes te vinden: grote dozen pralines met aanzienlijke kortingen of kleine zakjes tegen voordelige prijzen. Je zou gek zijn om je dit te ontzeggen!

🚆 Waar: de Godiva Outlet bevindt zich in de buurt van het station Simonis

3. Galler Outlet in Vaux-Sous-Chêvremont

In deze winkel vlakbij de fabriek vind je niet alleen het volledige assortiment Galler-producten, maar ook goede aanbiedingen, zeker als je verzot bent op chocoladerepen. Aanrader: de onverpakte tweedekeus repen.

🚆 Waar: de fabriekswinkel bevindt zich op 1,6km van het station Chênée.

check2-anim