Klimatologen zijn het erover eens: de trein is een goed en duurzaam alternatief voor reizen met het vliegtuig of de auto, zeker voor korte vakanties en relatief kleine afstanden. Met andere woorden, ook voor weekendjes weg en daguitstapjes is de trein nemen ideaal. Want zeg nu zelf, je ecologische voetafdruk wat binnen de perken houden, en toch alle mooie hoekjes van het land verkennen, wie tekent daar nu niet voor?! Speciaal voor alle ecotrippers: 4 boeiende natuurcentra om naartoe te treinen.

Halte Kalmthout: Natuureducatiecentrum De Vroente

Plan je een wandeling in Grenspark De Kalmthoutse Heide, dan is een bezoek aan De Vroente altijd een goed idee. Je kan er terecht met al je praktische vragen over het gebied, maar ook interessante tentoonstellingen meepikken die je kennis over de natuur weer wat bijschaven. De Vroente organiseert ook regelmatig leuke natuuractiviteiten voor het hele gezin. En ook interessant: vlak naast De Vroente ligt het Bijenteeltmuseum, ook een bezoekje meer dan waard! Meer info: www.visitkalmthout.be en www.visitkalmthout.be/bijenteeltmuseum

Halte De Panne: Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Bezoekerscentrum Duinpanne is niet alleen een ideale uitvalsbasis voor een wandeling in de duincomplexen van de Westhoek, je komt er ook alles te weten over het leven en de natuur in zee, op het strand, en in de duinen zelf natuurlijk. Let op: een mondmasker dragen is verplicht waar social distancing niet mogelijk is.
Ter info: www.west-vlaanderen.be/domeinen/duinpanne

Halte Groenendaal: Het Bosmuseum van het Zoniënwoud

Een kleine jongen kijkt naar het landschap vanuit een uitkijkpost
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Midden in het grootste loofwoud van Vlaanderen, het Zoniënwoud, ligt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. In deze gerestaureerde vierkantshoeve kan je kennis maken met de fauna en flora van het bos, met de principes van het bosbeheer en met de rijke geschiedenis van het Zoniënwoud.

Halte Genk: Milieu- en natuureducatiecentrum Heempark

In het Heempark, een stukje natuur midden in Genk, kan je elke zomerzondag terecht voor leuke natuuractiviteiten, speciaal voor jong én oud. Nestkastjes timmeren, honing slingeren, brood bakken, of ‘gewoon’ op ontdekking in de natuur van het park. Hier valt altijd wel iets te beleven!
Ter info: www.heempark.be

Natuur en uitstapjes dankzij korting op de treintickets

De groene hoeken van België liggen binnen het bereik van de treinstations. Reis op een milieuvriendelijke manier door het land. Met de trein lijken de mogelijkheden voor wandelingen eindeloos!
check2-anim