Je wil tot rust komen. De stad even achterlaten en de natuur in. Dat treft, want Vlaanderen barst van de natuurlijke pareltjes waar het gras groener, de geluiden zachter en de lucht zuiverder is. En hoe reis je naar zo’n groene oase? Met de trein, natuurlijk. (Eco)logisch toch?

Hieronder delen we een paar van die plekjes waar je van terugkomt met meer energie dan in de heenrit. Trein op, telefoon uit en herbronnen maar!

Halte Kalmthout: Grenspark De Kalmthoutse Heide

Plan je een wandeling in Grenspark De Kalmthoutse Heide, dan is een bezoek in Kalmthout altijd een goed idee. Dit natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en omvat ongeveer 60 km². Toch voelt het gebied grenzeloos, eindeloos.

Zin in een wandeling door duinen en heide? De pagina ‘Wandelen in Kalmthout’ bevat een gedetailleerd route-overzicht van verschillende prachtige wandeltochten met alle mogelijke toegangswegen van en naar een Belgisch station. Kwestie van altijd te weten waar je de trein kan nemen, gelijk waar op de route je je bevindt!

Ga ook op ontdekking in de andere natuurgebieden in de provincie Antwerpen: ontspan in de Wildertse en de Achterste Duintjes in Essen of ga spoorfietsen van Kapellen naar Brasschaat.

Halte De Panne: Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Bezoekerscentrum Duinpanne is niet alleen een ideale uitvalsbasis voor een wandeling in de duinen van de Westhoek, je komt er ook alles te weten over het leven en de natuur in zee, op het strand, en in de duinen zelf natuurlijk.

Combineer je bezoek aan de duinen met een bezoekje aan het centrum van De Panne en geniet van de charme van de Dumontwijk of kom tot rust op het uitgestrekte strand.

Halte Groenendaal: Het Bosmuseum van het Zoniënwoud

Midden in het grootste loofwoud van Vlaanderen, het Zoniënwoud, ligt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. In deze gerestaureerde vierkantshoeve kan je kennis maken met de fauna en flora van het bos, met de principes van het bosbeheer en met de rijke geschiedenis van het Zoniënwoud.

En als je er dan toch bent, waarom niet de geheimen van het Zoniënwoud ontdekken tijdens een stevige boswandeling?

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Halte Genk: Milieu- en natuureducatiecentrum Heempark

In het Heempark, een stukje natuur midden in Genk, kan je elke zomerzondag terecht voor leuke natuuractiviteiten, speciaal voor jong én oud. Nestkastjes timmeren, honing slingeren, brood bakken, of ‘gewoon’ op ontdekking in de natuur van het park. Hier valt altijd wel iets te beleven!

Op een boogscheut van Genk vind je het openluchtmuseum van Bokrijk, 550 hectare park waar je kan fietsen door het water of al wandelend kan kennismaken met verschillende oude ambachten. 

check2-anim