Daar is de lente, daar is de zon… Eindelijk! Spring in de trein en geniet met volle teugen van het prachtige lenteweer. Wij selecteerden 9 leuke ideeën om te genieten van bloemen en planten. Allemaal makkelijk bereikbaar met de trein!

In Vlaanderen

1. Gentse Floraliën

Van 29 april tot en met 8 mei gaat het vierjaarlijkse bloemenfestival door in het Citadelpark, de groene long van Gent. Het thema van deze 36ste editie luidt “Mijn paradijs, mijn wereldse tuin”. Ontdek de prachtige bloemencreaties die met oog voor detail werden samengesteld door Belgische floralisten.

 • Bereikbaarheid: op wandelafstand van het station van Gent-Sint-Pieters.
 • Prijs: volwassenen: € 32 (online € 27), kinderen van 6 tot 18 jaar betalen € 5. Jongeren tot en met 25 jaar: € 10.

2. De Japanse Tuin in Hasselt

De Japanse Tuin is het hele jaar door een lust voor het oog en zeker een bezoekje waard. Stap door de Torii of de Japanse poort en maak kennis met de Japanse cultuur. Wandel door de tuin op de muziek van het water. Volg de bochtige paden en hellingen en laat je verrassen na elke bocht.

Tip: combineer een wandeling door de historische binnenstad van Hasselt met een bezoek aan de Japanse Tuin.

 • Bereikbaarheid: op 2,4 km van het station van Hasselt.
 • Prijs: volwassenen € 6. Kinderen tot 12 jaar: gratis.
Reizen met 2 is zoveel leuker!
Duo Ticket: reis met 2 voor de prijs van 1 Standard Ticket.

3. Het Hallerbos

Elk jaar in de lente wordt het Hallerbos omgetoverd in een zee van blauwe boshyacinten. Haast je en ga nog vlug genieten van dit sprookjesachtige bloementapijt en ontdek achteraf de stad Halle of één van de nabijgelegen wandel- of fietsroutes.

 • Bereikbaarheid: stap af in het station van Halle. Gratis shuttlebussen tussen het station en het Hallerbos tijdens het weekend van 23 & 24 april en van 30 april t.e.m. 1 mei. Vertrekuur: elk half uur tussen 9 en 20 uur.
  Andere weekends: neem bus 155 van De Lijn aan het station van Halle tot halte “Hallerbosstraat”. Rittijd 15 min en wandel naar het bos via de Hogebermweg. Of De Lijn-bus 156 tot halte “Lembeek Congo”. Rittijd: 17 min. Ingang van het bos via de Vlasmarktdreef.
 • Prijs: gratis.

4. Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

Rozen, het symbool van de liefde, vind je in overvloed in het beroemde Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw, één van de grootste rozentuinen van West-Europa. Geniet van meer dan 3.000 verschillende rozensoorten uit 25 verschillende landen. Vanaf juni tot oktober is de tuin op zijn mooist en dit wordt gevierd met het Rozenfestival op 23 en 30 juni.

 • Bereikbaarheid: stap uit in het station van Lot en wandel 2,5 km.
 • Prijs: gratis.

5. De Koninklijke Serres van Laken

Van 15 april tot en met 8 mei openen de Koninklijke Serres van Laken hun deuren voor het grote publiek. Bezoek dit juweeltje van architectuur in art-nouveaustijl. Je vindt er de meest zeldzame bloemen en bomen van over de hele wereld in betoverende kleuren en bedwelmende parfums. Het parcours leidt je ook de serres uit om je een stukje van het park te laten zien met de vijver en de stad Brussel op de achtergrond.

 • Bereikbaarheid: stap uit in het station van Brussel-Noord en neem de tram 3,7 of 19 van MIVB tot halte De Wand of bus 230, 231 of 232 van De Lijn tot de halte Koninklijke Serres.
 • Prijs: volwassenen: € 4. Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis.

In Wallonië

6. Kasteeldomein van Edingen

In de 17de eeuw werd dit park beschouwd als één van de mooiste van Europa. Vandaag staat de kasteeltuin op de lijst van ‘Jardins exceptionnels de Wallonie’. Het domein van meer dan 182 ha is een genot om te verkennen. Je vindt er talrijke waterpartijen, opmerkelijke standbeelden, beschermde gebouwen o.a. het Zevensterren- en het Chinese paviljoen en verschillende thematische bloemenperken. De tuin in Italiaanse renaissancestijl, een waterplantentuin en de dahliatuin met zijn 750 soorten van over de hele wereld. Van juli tot eind september biedt deze tuin een kleurrijk schouwspel.

 • Bereikbaarheid: op 750 m van het station van Edingen.
 • Prijs: gratis.

7. Tuinen van Annevoie

De Tuinen van Annevoie behoren tot het waardevol Waals erfgoed. Ze zijn ontworpen in een mengeling van Franse, Italiaanse en Engelse stijl. De Tuinen worden opgesmukt door wel 50 waterpartijen.

 • Bereikbaarheid: ligt op 2 km van het station van Godinne.
 • Prijs: volwassenen € 9,5, kinderen van 6 tot en met 18 jaar betalen € 5,50.

8. Bloementuinen van het Kasteel van Havré

Deze tuinen en vooral de rozentuin op het domein van het Kasteel van de Hertogen van Havré in de omgeving van Bergen, zijn een must-see voor elke rozenliefhebber. Je wordt bedwelmd door het parfum van meer dan 15.000 rozenstruiken, verdeeld over 210 verschillende variëteiten. Tot 31/05 kan je tijdens de week gratis genieten van de prachtige lentebloemen.

 • Bereikbaarheid: op 1,8 km van het station van Havré.
 • Prijs: tot 31/05 gratis tijdens de week. Vanaf 1/06 en tijdens de weekends: € 2 per persoon (ouder dan 12 jaar).

9. Fleuramour — Crystal & Flowers in het Kasteel van Val-Saint-Lambert

Fleuramour Crystal & Flowers dompelt je van 20 tot 22 mei onder in een ware bloemenpracht. Internationale en nationale floristen toveren de zalen en kamers van het Kasteel van Val Saint-Lambert om tot een echte sprookjeswereld van bloemen en kristal. Mis dit bloemenevenement niet!

 • Bereikbaarheid: op 2.5 km van het station van Flemalle-Haute.
 • Prijs: volwassenen € 22 of € 20 in online voorverkoop. Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis.

Zin in een wandeling in de natuur? Ontdek onze wandelideeën vanaf een station.


check2-anim