Daar is de lente, daar is de zon… Eindelijk! Spring in de trein en geniet met volle teugen van het prachtige lenteweer. Wij selecteerden 10 leuke ideeën om te genieten van bloemen en planten. Allemaal makkelijk bereikbaar met de trein!

In Vlaanderen

1. De Japanse Tuin in Hasselt

De Japanse Tuin is een lust voor het oog en zeker een bezoekje waard. Nog tot en met 31 oktober opent de tuin zijn deuren voor de vele bloemenliefhebbers en tot 30 april wordt het kersenbloesemseizoen of Hamani gevierd. De tuin is dan meer dan ooit een kleurenpracht. De 225 Japanse kerselaars staan in volle bloei. Je wandelt er tussen een wolk van witte en roze bloemen. Ook een ideale gelegenheid voor een picknick tussen de bloesems. Kortom een topevenement dat je niet mag missen.

Tip: combineer een wandeling door de historische binnenstad van Hasselt met een bezoek aan de Japanse Tuin.

 • Waar?: Op 2,4 km van het station van Hasselt.
 • Prijs: volwassenen € 6. Kinderen tot 12 jaar: gratis.
De Japanse tuin in Hasselt

2. Het Hallerbos

Elk jaar in de lente wordt het Hallerbos omgetoverd in een zee van blauwe boshyacinten. Haast je en ga nog vlug genieten van dit sprookjesachtige bloementapijt en ontdek achteraf de stad Halle of één van de nabijgelegen wandel- of fietsroutes.

 • Waar?: Weekdagen: Neem bus 114 van de TEC aan het station van Halle tot halte “Vlasmarkt” (rittijd: 9 minuten)
  Weekend- en feestdagen: neem bus 155 van De Lijn aan het station van Halle tot halte “Hallerbosstraat”. Rittijd 15 min en wandel naar het bos via de Hogebermweg. Of De Lijn-bus 156 tot halte “Lembeek Congo”. Rittijd: 17 min. Ingang van het bos via de Vlasmarktdreef.
 • Prijs: gratis.
Hallerbos

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

3. Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

Rozen, het symbool van de liefde, vind je in overvloed in het beroemde Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw, één van de grootste rozentuinen van West-Europa. Geniet van meer dan 3.000 verschillende rozensoorten uit 25 verschillende landen. Vanaf juni tot oktober is de tuin op zijn mooist en dit wordt gevierd met het Rozenfestival op 23 en 30 juni.

 • Bereikbaarheid: stap uit in het station van Lot en wandel 2,5 km.
 • Prijs: gratis.
Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

4. De collectietuinen in het Vrijbroekpark in Mechelen

Dompel je onder in een bonte kleurenpracht in de tuinen van het 65 ha grote Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark aan de rand van de stad. Laat je verleiden door de geuren en kleuren van de duizenden rozen in de verschillende rozentuinen of geniet van de unieke schoonheid van de zomertuinen met hun kleurige dahlia's, calla's, canna's en andere planten. Vergeet ook niet de ecotooptuin en de wilgernis, een uniek stukje historisch landschap in het park, te bezoeken.

Een bezoek aan de tuin wordt aangeraden van eind april tot eind september. Je kan de rozentuin in volle glorie bewonderen en deelnemen aan de vele andere activiteiten.

 • Waar?: Op1,5 km van het station van Mechelen
 • Prijs: gratis
Rozentuin in Kortrijk

5. Internationale Rozentuin in Kortrijk

Aan de rand van de stad, op het hoogste punt van Kortrijk, ligt het Kasteel 't Hooge met zijn internationaal bekende rozentuin en landschapspark. Rozenliefhebbers kunnen naar hartenlust genieten in de rozentuin die deel uitmaakt van een netwerk van rozenproeftuinen over heel Europa. De rozentuin omvat een demonstratie- en een proeftuin en een historische tuin. Jaarlijks in juni wordt er door een internationale jury in de proeftuin de Gouden Roos van Kortrijk gekozen.

 • Waar? Stap uit in het station van Kortrijk en wandel 3,1 km
 • Prijs:gratis

In Brussel

6. Floralia Brussels

Ontdek tijdens Floralia Brussels de kleurrijke bloemenpracht onder de eeuwenoude bomen op het domein van het Kasteel van Groot-Bijgaarden, in de rand van Brussel. Tot en met 2 mei kan je er genieten van meer dan 1 miljoen bloeiende voorjaarsbloemen waaronder alleen al 400 soorten tulpen.

 • Waar? Op 950 m van het station van Groot-Bijgaarden.
 • Prijs: volwassenen: € 16. Kinderen van 6 tot 14 jaar betalen € 5.
Floralia Brussel

7. De Koninklijke Serres van Laken

Van 26 april tot en met 20 mei openen de Koninklijke Serres van Laken hun deuren voor het grote publiek. Bezoek dit juweeltje van architectuur in art-nouveaustijl. Je vindt er de meest zeldzame bloemen en bomen van over de hele wereld in betoverende kleuren en bedwelmende parfums. Het parcours leidt je ook de serres uit om je een stukje van het park te laten zien met de vijver en de stad Brussel op de achtergrond.

 • Waar? Stap uit in het station van Brussel-Noord en neem de tram 3,7 of 19 van MIVB tot halte De Wand of bus 230, 231 of 232 van De Lijn tot de halte Koninklijke Serres.
 • Prijs: volwassenen: € 5. Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis. Wees er op tijd bij, de tickets zijn zeer snel uitverkocht!
De Koninklijke Serres van Laken

In Wallonië

8. Kasteeldomein van Edingen

In de 17de eeuw werd dit park beschouwd als één van de mooiste van Europa. Vandaag staat de kasteeltuin op de lijst van ‘Jardins exceptionnels de Wallonie’. Het domein van meer dan 182 ha is een genot om te verkennen. Je vindt er talrijke waterpartijen, opmerkelijke standbeelden, beschermde gebouwen o.a. het Zevensterren- en het Chinese paviljoen en verschillende thematische bloemenperken. De tuin in Italiaanse renaissancestijl, een waterplantentuin en de dahliatuin met zijn 750 soorten van over de hele wereld. Van juli tot eind september biedt deze tuin een kleurrijk schouwspel.

 • Waar? Op 750 m van het station van Edingen.
 • Prijs: gratis.
Het kasteeldomein van Edingen

9. Tuinen van Annevoie

De Tuinen van Annevoie behoren tot het waardevol Waals erfgoed. Ze zijn ontworpen in een mengeling van Franse, Italiaanse en Engelse stijl. De Tuinen worden opgesmukt door wel 50 waterpartijen.

Tijdens het weekend van 18 tot 20 mei vertoef je er in Venetiaanse sferen want dan wordt er Venetiaans carnaval gevierd. Vanaf 1 juli tot en met 30 september vormen de prachtige tuinen het kader voor een tentoonstelling van indrukwekkende beeldhouwwerken van de Belgisch-Nederlandse kunstenares Hanneke Beaumont.

 • Waar? Ligt op 2 km van het station van Godinne.
 • Prijs: volwassenen € 12, kinderen van 6 tot en met 18 jaar betalen € 6.
De tuinen van Annevoie

10. Bloementuinen van het Kasteel van Havré

Deze tuinen en vooral de rozentuin op het domein van het Kasteel van de Hertogen van Havré in de omgeving van Bergen, zijn een must-see voor elke rozenliefhebber. Je wordt bedwelmd door het parfum van meer dan 15.000 rozenstruiken, verdeeld over 210 verschillende variëteiten.

 • Waar? Op 1,8 km van het station van Havré.
 • Prijs: gratis op weekdagen tot midden mei. Vanaf dan, € 3 per persoon (ouder dan 12 jaar).
Kasteel van Havré
Neem je fiets mee op de trein en ontdek de bloesemroutes in Limburg!

Zin in een wandeling in de natuur? Ontdek onze wandelideeën vanaf een station.


check2-anim
loader