Fan van kunst en cultuur? In Vlaanderen vind je genoeg interessante en mooie musea om uit te kiezen. Welk museum uit ons lijstje ga jij bezoeken?

1. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen

Breng een bezoek aan het gerenoveerde KMSK en beleef "Het Schoonste Gevoel". Dit museum is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen. Bewonder er topwerken van de Vlaamse Primitieven en de Antwerpse barok maar ook meesterwerken van o.a. Rik Wouters en Rene Magritte. Het museum herbergt tevens de grootste collectie ter wereld van de Oostendse kunstenaar, James Ensor. Vergeet bij mooi weer ook zeker de fantastische museumtuin niet.

Bereikbaarheid: Leopold de Waelplaats 1, 2000 Antwerpen. Op 1,3 km van het station van Antwerpen-Zuid en 2,4 km van het station Antwerpen-Centraal.

2. Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen

Het MAS situeert zich op ‘t Zuid in het oudste havengebied van de Scheldestad, het Eilandje. Het is één van de hotspots van deze hippe buurt. Het MAS is een veelzijdig museum vol verhalen en verrassingen. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van Antwerpen, de historische havenstad aan de Schelde maar ook wat haar plaats is in de wereld. Neem tijdens je bezoek de traplift naar het dakterras van het museum op de 10de verdieping en geniet van het adembenemende zicht op de skyline van de stad.

Bereikbaarheid: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen. Op 2,1 km van het station van Antwerpen-Centraal.

3. Groeningemuseum in Brugge

In het Groeningemuseum, het Stedelijk Museum voor Schone Kunsten van Brugge, maak je kennis met zes eeuwen Vlaamse en Belgische schilderkunst. Het herbergt topwerken van de Vlaamse Primitieven, zoals Van Eyck en Memling, maar daarnaast kan je ook meesterwerken bewonderen van renaissance- en barokmeesters, Brugse neoclassicistische werken uit de 18de en 19de eeuw en een selectie van stukken van het Vlaamse expressionisme zoals o.a. Permeke en Broodthaers.

Bereikbaarheid: Dijver 12, 8000 Brugge. Op 1,2 km van het station van Brugge.

4. In Flanders Fields Museum in Ieper

Ontdek In Flanders Fields Museum het verhaal van WOI in Ieper en de Westhoek. De inval in België, de eerste maanden van de oorlog, de loopgravenoorlog, het einde van de oorlog,… Via levensechte personages en interactieve opstellingen ervaar je het oorlogsverleden. Beklim het Belfort, vanaf de top heb je een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.

Bereikbaarheid: Lakenhalle, Grote Markt 34, 8900 Ieper. Op 850 m van het station van Ieper.

5. Mu.ZEE in Oostende

Voor wie houdt van klassieke hedendaagse kunst vindt in het Kunstmuseum aan Zee zeker zijn gading. Het museum, gehuisvest in een oud warenhuis, stelt een uitgebreide collectie moderne kunst tentoon van 1830 tot nu. Permeke, Raveel, Magritte, Panamarenko,… allen hebben hun bijdrage geleverd aan de geschiedenis en de ontwikkeling van de Belgische kunst.

Bereikbaarheid: Romestraat 11, 8400 Oostende. Op 900 m van het station van Oostende.

6. Het MOU in Oudenaarde

Het MOU is gehuisvest in het prachtige versierde gotische stadhuis van Oudenaarde. In de 16de eeuw kende Oudenaarde een grote bloei van de wandtapijtennijverheid. Oudenaardse wandtapijten worden tentoongesteld in gans Europa, maar 37 van deze magnifieke wandkleden worden vandaag tentoongesteld in het Museum van Oudenaarde zelf, oftewel in het MOU. Naast wandtapijten kan je er ook één van de grootste collecties edelsmeedkunst van Vlaanderen bewonderen. Het museum heeft ook een eigen conservatie- en restauratieatelier dat zich bevindt op de tweede verdieping. Op dinsdag- en donderdagnamiddag zijn er demonstraties.

Bereikbaarheid: Markt, 9700 Oudenaarde. Op 700 m van het station van Oudenaarde.

7. Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK)

Het oudste museum van België, gelegen aan de rand van het Citadelpark, herbergt in 40 zalen ongeveer 600 kunstwerken van de 14e tot de 20e eeuw, waaronder werken van Van Dyck, Bosh, Rubens, Ensor, Minne, Magritte, Paul Delvaux en vele anderen. Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Bereikbaarheid: Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent. Op 1,1 km van het station van Gent-Sint-Pieters.

8. S.M.A.K. in Gent

Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is het S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, dé place to visit. Je vindt er topstukken vanaf WOII tot nu, van nationale en internationale artiesten uit diverse kunststromingen o.a. cobra, pop art, minimal art, conceptuele kunst en arte povera.

Bereikbaarheid: Jan Hoetplein 1, 9000 Gent. Op 800 m van het station van Gent-Sint-Pieters.

9. M Museum in Leuven

Het museum ligt in de oude binnenstad van Leuven. Het iconische gebouw is een samensmelting van oud en nieuw, gelegen rondom een rustige binnentuin. De historische collectie is nauw verbonden met de geschiedenis van Leuven en het hertogdom Brabant en dateert van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw. De M-collectie telt unieke werken van o.a. Dieric Bouts, Constantin Meunier, Jef Lambeaux en Georges Minne.

Bereikbaarheid: Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven. Op 1 km van het station van Leuven.

10. Kazerne Dossin in Mechelen

Deze voormalige legerkazerne was in WOII de verzamelplaats van de Duitse bezetter voor Joden en Roma. Van hieruit werden duizenden Joden en Roma met treintransporten gedeporteerd naar Auschwitch-Birkenau. De meesten ervan kwamen niet meer terug. Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum vertelt het verhaal van deze mensen aan de hand van fotoportretten, documenten en multimedia.

Bereikbaarheid: Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen. Op 2 km van het station van Mechelen.

11. Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Ga in het museum op ontdekkingsreis en ontdek het boeiende verhaal van de mens vanaf de prehistorie tot de Romeinse tijd. Meer dan 2000 voorwerpen zoals bronzen zwaarden, vuurstenen werktuigen, … maar ook maquettes, films en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van het verleden.

Bereikbaarheid: Kielenstraat 15, 3700 Tongeren. Op 700 m van het station van Tongeren. Tip: met het Discovery Ticket reis je aan -50% naar Tongeren.

check2-anim