In Flanders Fields, where poppies grow, ligt het schilderachtige Veurne, hoofdkwartier van het vrije België tijdens WOI. Tegenwoordig is Veurne een rustige provinciestad met een rijke geschiedenis in een landelijke omgeving. Bewonder de prachtige historische gebouwen tijdens een wandeling door de stad en ga picknicken in de rust van één van de parken of een hapje eten in één van de vele restaurants. Een citytrip naar deze verborgen parel in de Westhoek is zeker de moeite waard.

3 x Cultuur

De rijke geschiedenis van het historische Stad- en Landshuis

Het Stad- en Landshuis op de Grote Markt in Veurne heeft een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk was hier de bestuurlijke zetel van de stad gevestigd, tot het na de Franse Revolutie omgedoopt werd tot gerechtshof. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het dan weer het hoofdkwartier van Koning Albert I in het laatste stukje onbezet België. Op de 1ste verdieping kan je het Belevingscentrum Vrij Vaderland bezoeken. Het museum vertelt je alles over het dagelijks leven achter het front.
 • Waar? Grote Markt 29 - op 600m van het station van Veurne
 • Prijs Belevingscentrum Vrij Vaderland: €4 voor volwasssenen, €3 voor senioren (+65j), €2 euro voor kinderen (7j - 18j), gratis voor kinderen jonger dan 7j

Alles over brood en veel meer in het Bakkerijmuseum

Ontdek de heerlijke geschiedenis van brood en gebak in het Bakkerijmuseum. Oude bakmachines, antieke bakvormen en bakbenodigdheden, zelfs een collectie oude broodzakken, je vindt het hier allemaal terug. Tijdens de schoolvakanties worden er kinderworkshops georganiseerd. Ze leren op ambachtelijke wijze brood of koffiekoeken bakken en terwijl het deeg in de oven zit, kunnen ze op ontdekking gaan in het museum. Aan het einde van het bezoek mag iedereen zijn/haar zelfgebakken lekkers meenemen. Smullen maar!
 • Waar? Albert-I-laan 2 - op 1,9km van het station van Veurne
 • Prijs: toegang museum kost €8 voor volwassenen en €3 voor kinderen (-17j), workshops kosten €10 tot €12 per deelnemer (reserveren is noodzakelijk)

Geniet van een prachtig panorama op Flanders Fields vanop de Sint-Niklaastoren

Beklim de 214 trappen van de Sint-Niklaastoren en ontdek onderweg alles over de beiaard, de voormalige klokkengieterij, de geschiedenis van de toren en de wederopbouw van Veurne na de Groote Oorlog. Eenmaal aangekomen op de top van de toren, heb je bij helder weer een prachtig zicht over de Westhoek. je kan zelfs de zee zien, net als de Kemmelberg, de IJzertoren in Diksmuide, het Europacentrum in Oostende én de haven van Duinkerke in Noord-Frankrijk. Wat een uitzicht!
 • Waar? Appelmarkt 6 - op 600m van het station van Veurne
 • Prijs: gratis

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

3 x Natuur en wandelen

2 parken op wandelafstand van het stadscentrum

Ben je meer op zoek naar rust en stilte? Dat kan in één van de parken van de stad. Vlakbij de Grote Markt ligt het Sint-Walburgapark in de schaduw van de Sint-Walburgakerk. Op deze plek werd de eerste nederzetting gebouwd die later uitgroeide tot een bloeiende middeleeuwse stad en Veurne zoals we het nu kennen. In het park vind je trouwens nog restanten van de oude nederzetting, zoals de Mote, een aarden versterkingsheuvel van 4m hoog. Op de kiosk midden in het park worden regelmatig optredens georganiseerd en er is ook een speelplein voor de kinderen, ideaal voor een picknick met het gezin.
 • Waar? Vlak achter de Grote Markt - op 600m van het station van Veurne
Net als het Sint-Walburgapark bevindt het Vaubanpark zich op de vroegere vestingen van de stad. Getuige hiervan zijn de heuvels en de waterpartijen in het park. De ideale plek om even te rusten tijdens een deugddoende wandeling met een picknickplaats, groenzones met bloemenweides en een bijenhal en een avonturenparcours voor kinderen.
 • Waar? Op 1,3km van het station van Veurne

Op wandel door de stad

Voor wie Veurne en omstreken te voet wil ontdekken, zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar, waaronder de stadswandelroute (4,6km). Wandel door de straten en steegjes en bewonder de historische gebouwen, zoals het belfort, de Vleeshalle, het Spaans Paviljoen, de Citerne en Die Nobele Roose, waar ooit Rainer Maria Rilke en Marie Curie verbleven.
Tip: de erfgoedapp stelt ook prachtige wandelingen door Veurne voor, bvb. Historische Veurne (2,4km) of de Rachel Ryckewaert Tour (4km) waar je als een echte speurder op zoek gaat naar een moordenaar.
Net buiten de stad ligt natuurgebied Suikerwater, ook wel de wetlands van Veurne genoemd. Het Suikerwater bestaat overwegend uit waterbekkens, dijken en moerasgebied en wordt doorkruist door 2 nieuwe fietsverbindingen en wandelpaden duidelijk aangeduid door middel van wegwijzers. het natuurgebied is een van de belangrijkste broed- en overwinteringsplaatsen voor verschillende vogelsoorten, waaronder de bruine kiekendief. Wil je meer te weten komen over dit natuurgebied en haar inwoners? Breng dan zeker een bezoek aan 't Suikerklontje, het beheer- en natuureducatief centrum met kikkerpoel en speelweide.
Wist je trouwens dat het Suikerwater en de naburige wijk, Suikerpark, vernoemd werden naar de voormalige suikerfabriek? Volg de 10.000 stappen-route doorheen Veurne en geniet van dit prachtige stukje natuur in de stad.
 • Waar? Op 700m van het station van Veurne

3 x Lekker eten

Klassiekers op Vlaamse wijze in Bierrestaurant 't Hof van de Hemel

In het tweede oudste huis van Veurne in het oudste straatje van Veurne, vind je 't Hof van de Hemel, bierrestaurant én keramiekstudio. In een gezellig, authentiek kader serveert 't Hof van de Hemel Vlaamse klassiekers, zoals stoofvlees met Sint-Bernardusbier of verse zeetongetjes, bereid met lokale producten. De borden en schalen worden in de aangrenzende keramiekstudio gebakken. Aarzel niet om de prijs te vragen, als je fan bent van hun werk!
 • Waar? Noordstraat 13 - op 650m van het station van Veurne

Gezellig eten bij De Living

Restaurant De Living doet zijn naam eer aan. het gezellige interieur met elementen uit grootmoeders tijd nodigt uit om de voetjes onder tafel te steken. Hier kan je genieten van een authentieke Belgische keuken, maar ook van oosters geïnspireerde schotels. We raden de Balletjes 'Bachten de Kupe' (bijnaam van de Westhoek) gevolgd door een stukje zelfgebakken taart of de Kannepoeken (oosterse pannekoeken) aan.
 • Waar? Ooststraat 9 - op 500m van het station van Veurne

Welkom in Brasserie De Mozaiek

In het kleurrijk De Mozaiek kan je van 's morgens tot 's avonds terecht voor een hapje en een drankje. Van een heerlijke koffie tot versgebakken pannekoeken, frisse salades, verse vis en pasta's om je vingers bij af te likken... De Mozaiek heeft het allemaal én alles wordt bereid met seizoensgebonden producten uit eigen regio.

Fietsen in Veurne en haar omgeving

Wil je ook de wijde omgeving rond Veurne ontdekken? Huur dan een fiets en volg een van de vele fietsroutes die de toeristische dienst aanbiedt, zoals bvb. de Westkustfietsroute (48km). Vertrek op de Grote Markt van Veurne en fiets via het Paul Delvauxmuseum en het Albert I-monument in Nieuwpoort naar het natuurgebied Duinpanne in De Panne.
check2-anim