Vue de Tournai depuis le Beffroi

Geschreven door blogsters Boulettes à la liégeoise

Doornik is een van de oudste steden van België. Met een kathedraal die UNESCO-werelderfgoed is en haar alom bekende belfort, kan deze majestueuze stad prat gaan op een meer dan indrukwekkend cultureel patrimonium. Maar is Doornik nu de bestemming die je kiest voor een ontspannend weekendje weg? En heeft de stad wel wat te bieden voor een bende jongeren die graag een feestje bouwen? In het land blijven en nazomeren in Doornik? Uitdaging aanvaard!

Wandelen langs de Schelde in Doornik.

Het zal je misschien verrassen, maar toch is het zo: onze vriendinnen en wij, we zijn dol op reizen met de trein. Terwijl anderen wel eens vinden dat het soms te lang duurt, vinden wij nou net het tegenovergestelde. In de trein kunnen we immers lekker honderduit kletsen zonder dat we op de weg hoeven te letten! En trust me, dan vliegt de tijd echt wel voorbij, vooral zo na de zomer wanneer er heel wat roddels in te halen vallen. Perfect voor ons uitje! We hebben nog net voldoende tijd voor een lekkere kop thee, waar ons humeur helemaal van opfleurt. Konden we dat van het weer ook maar zeggen, want dat is erg druilerig ...

Het plafond van het station van Doornik.

De treinreis lijkt wel een reis door de tijd. Het gaat van het hedendaagse station Luik-Guillemins, dat van de hand van Calatrava is, naar het station van Doornik en zijn typische charmante architectuur uit de 19e eeuw. Een charme die we ook weten te appreciëren wanneer we tijdens ons weekendje weg door de Doornikse straatjes kuieren. Ver hoef je daarvoor niet te gaan. Van het moment dat je van de trein stapt, is het maar enkele minuten wandelen langs de rue Royale en over de Pont de l’Arche om pal in het stadscentrum terecht te komen.

 

Aankomst in Doornik: een hongertje en de ene verbazing na de andere 

Van reizen met de trein krijg je honger ... onze eerste stop zal dus een eetadresje worden. En op die eerste tussenstop bij Eva Cosy zijn we al meteen helemaal onder de indruk. De zaak is een paradijsje, met decoratie die zeer instagramwaardig is (ze scoren bonuspunten voor het tropische wandtapijt en het houten meubilair), bagels die rijkelijk belegd zijn en waar echt alles overheerlijk proeft. We zouden maar al te graag nog even blijven voor het dessert – Eva Cosy is ook een theesalon – maar we kunnen niet wachten om de stad te gaan ontdekken. Na onze rigatoni met pesto van wortel helemaal te hebben opgepeuzeld, gaan we er meteen vandoor voor een verkwikkend wandelingetje.

Een smakelijke maaltijd bij Eva Cosy.

Nu, ver geraken we niet. Al snel geven we toe aan de lokroep om te shoppen. We springen binnen bij Mood, de concept store die net naast de deur ligt. Een aantal kledingstukken later komen we aan bij Bio Flamingo, een klein juwelenwinkeltje dat natuurlijke cosmetica verkoopt en tal van workshops organiseert. We vinden er al onze beauty essentials en slow cosmetics van merken zoals Clémence & Vivien en Théophile Berton. Op enkele stappen daarvandaan kijken we onze ogen uit bij BO Concept Store Vintage: we vergapen ons aan retroposters, designmeubilair, zoeken naar koopjes en doen heel wat deco-ideetjes op.

Vintage kledij bij Mood.

Adresjes:

 • Eva Cosy: Rue Piquet 6, 7500 Doornik
 • Mood: Placette aux Oignons 1A, 7500 Doornik
 • Bio Flamingo: Rue de Courtrai 9, 7500 Doornik
 • BO Concept Store: Rue de Courtrai 36, 7500 Doornik

  De verschillende winkels en boetieks zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station van Doornik. Het is zo’n 13 à 15 minuten wandelen.

Tijd voor cultuur: tussen kunst en wetenschap, op ontdekkingstocht langs de musea 

Terwijl we de stad afschuimen worden we verrast door een plensbui. Het Musée des Beaux-Arts is vlakbij. De ideale plek om te schuilen! Alleen al voor de architectuur van het gebouw is het museum een omweg waard. Het is het enige museum van de hand van Victor Horta, de goeroe van de art nouveau. Binnen wacht ons een andere verrassing. Het museum is het enige in België waar schilderijen van Edouard Manet worden tentoongesteld. Die moeten we dus beslist zien. Van de Vlaamse Primitieven tot moderne artiesten, de geweldige collectie doet ons versteld staan. Het enige minpuntje? Bepaalde werken zouden wat meer tot hun recht mogen komen. Ze zijn het alleszins dubbel en dik waard. Maar voor € 2,60 voor een bezoekje, mag je echt niet twijfelen.

Een vliegend nijlpaard in het Museum voor Schone kunsten in Doornik.

Het valt ons trouwens op dat de musea in Doornik echt goedkoop zijn. We maken van de gelegenheid gebruik om ook meteen binnen te springen bij het vrij bekende Musée d’Histoire Naturelle en Vivarium, dat de aficionados van rariteiten die we zijn erg weet te bekoren. Tussen met zorg opgezette dieren en een verrassend groot vivarium ontdekken we de wonderen die deze wetenschappelijke collectie rijk is. We zijn nog meer verwonderd dan kinderen, vooral wanneer een gids zo vriendelijk is om, zonder dat we iets gevraagd hadden, wat tijd voor ons uit te trekken om ons de verborgen schatten van het museum te tonen.

Een giraf en andere dieren in het Natuurhistorisch Museum in Doornik.

De musea zijn strategisch gegroepeerd rond leuke groenzones en dat komt goed uit, want de zon is weer van de partij. We lopen langs square Bonduelle, het Parc Reine Astrid en genieten van de mooie aanplantingen om een laatste stop te maken in het Musée de la Tapisserie. Voor je stopt met verder lezen: geloof ons, het museum is verre van een ouderwetse bedoening. In dit luxueuze neoclassicistische herenhuis vind je naast oude wandtapijten ook het TAMAT: het Centre de la Tapisserie, des Arts Muraux et des Arts du Tissu de la Fédération Wallonie-Bruxelles, dat op geheel eigentijdse wijze het genre nieuw leven inblaast door onderdak te bieden aan artists in residence en door de organisatie van restauratieworkshops.

Een park voor de musea van Doornik.
Meer info: www.visittournai.be

Adresjes:

 • Musée des Beaux-Arts: Rue de l'Enclos Saint-Martin 3, 7500 Doornik. 
 • Musée d’Histoire Naturelle et Vivarium: Rue Saint-Martin 52, 7500 Doornik. 
 • Musée de la Tapisserie & TAMAT - Centre d’art contemporain du textile: Place Reine Astrid 9, 7500 Doornik.
  De verschillende musea zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station van Doornik (+/- 20 minuten wandelen). 

Via een geplaveid straatje, komen we aan Hôtel Cathédrale, met zijn imposante witte gevel. Het is hier dat we de nacht zullen doorbrengen. In onze kamer wacht er een aangename verrassing: wanneer we de rolluiken open doen, ontdekken we een mooi vergezicht. Vanuit onze kamer hebben we uitzicht over de mooie Place Saint-Pierre.

Hotel Cathédrale in Doornik.

Het voordeel van een klein stadscentrum als dat van Doornik is dat alles gemakkelijk te voet bereikbaar is. Het volstaat om de brug over te steken om de avond voort te zetten bij Corto Malté, dat beslist een van de tofste restaurant-cafés van de stad is. Met zijn ligging aan de Schelde zien we ons hier ook al meteen er eentje drinken op het terras. Het interieur mag echter ook gezien worden en leent zich perfect voor een gezellige avond onder vrienden. De ruwe en industriële look in combinatie met de zorgvuldig bij elkaar gezochte decoratie maken van de plek de ideale plaats om zeeeeeer uitgebreid te aperitieven. Ook wie een hapje wil eten, is hier helemaal aan het juiste adres. Wat dacht je van kaviaar van courgette en hazelnoten, verse geitenkaas, tortilla met olijven of een overheerlijk assortiment tapa’s? Om af te sluiten trakteren we onszelf nog op een mango mojito om daarna - je leeft tenslotte maar een keer - de avond voort te zetten in de Check-in Bar, hét centrum voor mixologie (kunst van drankjes en cocktails creëren). Wie zei dat je niet kan feesten in Doornik?

Adresjes:

 • Hôtel CathédralePlace Saint-Pierre 2, 7500 Doornik.
 • Corto Malté: Quai Saint-Brice 18, 7500 Doornik. 

De verschillende zaken zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station van Doornik. Het is 9 à 13 minuten wandelen tot op je bestemming.

 • Check-in Bar: Rue du Cygne 38, 7500 Doornik (21 minuten wandelen vanaf het station van Doornik).

De stad bewonderen en dan naar huis 

De nacht was kort, maar de nachtrust erg verkwikkend, dankzij de heerlijke bedden. Helemaal opgeknapt door het copieuze ontbijtbuffet dat Hôtel Cathédrale zijn gasten voorschotelt – spek met eieren, ontbijtkoeken, fruitsap – gaan we verder op ontdekkingstocht. Op het programma vandaag? Op het gemakje de romaanse en gotische bezienswaardigheden van de stad ontdekken. Onze eerste halte is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

De grote markt in Doornik.
Het interieur van een designwinkel in Doornik.

Na wat windowshoppen bij Spiridon Studio, een uitgepuurde boetiek met designmeubilair en must-have gadgets van Vitra, Hay of Alessi, vatten we onze laatste wandeling aan langsheen de Quai Notre Dame en de Quai des Salines alvorens we terug huiswaarts keren. Nadat we nog even de dienstregeling van de trein hebben gecheckt op de NMBS-app (die overigens zeer nuttig bleek) zetten we koers richting station.

Adresjes:

 • Spiridon Studio: Rue des Maux 14, 7500 Doornik.

De zaak is gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station van Doornik (ongeveer 16 minuten).

Tijdens de terugrit wiegt de trein ons heen en weer en hebben we de tijd om nog wat te lezen, ons boodschappenlijstje te maken, wat te rusten en terug te blikken op onze minitrip. Doornik bleek een stad vol geschiedenis te zijn, maar toch ook wel wat hippe adresjes te tellen. Wij keren in ieder geval enthousiast naar huis terug en we kunnen bevestigen dat Doornik ons echt wel dat vakantiegevoel gaf. Uitdaging geslaagd dus! En we kijken al uit naar ons volgende bezoek aan de stad.

check2-anim