Tijdens de weekends en de schoolvakantie kan het – zeker wanneer het mooi weer wordt – druk worden aan de kust en andere toeristische trekpleisters.

Securail-veiligheidsagenten en stewards zullen aanwezig zijn in de grote stations om reizigers te begeleiden naar verschillende treinen. Daarbij is het mogelijk dat op de drukste momenten van de dag, bij aankomst van een trein waarin er onvoldoende plaats is, de toegang tot de perrons wordt verboden en reizigers worden verwezen naar een andere trein, of, in het slechtste geval, op geen enkele trein kunnen opstappen.

We raden je aan om je reis goed te plannen:

  • Raadpleeg de druktebarometer aan de Kust via dekust.be 
  • Vertrek 's morgens vroeg en keer 's avonds laat terug, zo help je de drukte op piekuren te vermijden. Tijdens vakantieperiodes of tijdens het weekend ligt voor de heen- en terugreis van kustbestemmingen het drukste moment tussen 9 en 12 uur en tussen 18 en 20 uur.
  • Check de drukte en bezetting op jouw trein vóór je vertrekt via de NMBS-app. Kleurt je trein oranje of rood, kies dan een andere trein of bestemming.

Maatregelen in het station, op het perron en in de trein

  • Mondmaskerplicht in het station, op de perrons en aan boord van de trein.
  • Bewaar, in de mate van het mogelijke, altijd genoeg afstand tussen andere reizigers.
  • In de trein worden de reizigers eveneens gevraagd eten en drinken in de trein tot het minimum te beperken, en spontaan hun eerder aangekocht vervoersbewijs aan de treinbegeleider te tonen.
S'asseoir côté fenêtre/raamkant zitten
Wil je ergens anders heen dan de Kust? (Her)ontdek België en kies één van de 500 andere bestemmingen om op uitstap te gaan!