Tijdens het weekend van 24-25 april kan het – zeker wanneer het mooi weer wordt – druk worden aan de kust en andere toeristische trekpleisters. Daarom raden wij af om met de trein naar de Belgische Kust te reizen en om andere, rustigere bestemmingen te kiezen en de drukte absoluut te vermijden.

Plan je een treinreis naar de Kust?

Tijdens het weekend van 24 en 25 april wordt op verzoek van de federale autoriteiten het aantal reizigers op de treinen naar de Kust beperkt. Alle reizigers moeten aan de raamkant zitten (behalve kinderen t.e.m. 12 jaar, zij mogen naast de volwassene die hen begeleidt, zitten). Deze maatregel geldt op het volledige traject van de treinen richting de kuststations. Dat betekent tevens dat reizigers die zich bevinden op treinen op weg naar de Kust, maar die in een eerder station willen afstappen, eveneens door deze maatregel getroffen worden.

NMBS zet in de grote stations elke dag meer dan 300 Securail-veiligheidsagenten en stewards in om de reizigers te spreiden over de verschillende treinen. Daarbij is het mogelijk dat op de drukste momenten van de dag, bij aankomst van een trein waarin er onvoldoende plaats is, de toegang tot de perrons wordt verboden en reizigers worden verwezen naar een andere trein, of, in het slechtste geval, op geen enkele trein kunnen opstappen.

We raden je aan om je reis goed te plannen:

  • Raadpleeg de druktebarometer aan de Kust via dekust.be 
  • Vertrek 's morgens vroeg en keer 's avonds laat terug, zo help je de drukte op piekuren te vermijden. Tijdens vakantieperiodes of tijdens het weekend ligt voor de heen- en terugreis van kustbestemmingen het drukste moment tussen 9 en 12 uur en tussen 18 en 20 uur.
  • Check de drukte en bezetting op jouw trein vóór je vertrekt via de NMBS-app. Kleurt je trein oranje of rood, kies dan een andere trein of bestemming.

Bijkomende veiligheidsmaatregelen op de trein

  • Gezien de tot 50% beperkte capaciteit op deze treinen, vraagt NMBS aan de reizigers om geen klassieke of elektrische fietsen mee te nemen aan boord van de trein. Plooifietsen zijn makkelijker mee te nemen, omdat deze eenvoudig kunnen worden opgeborgen.
  • Groepsreizen met meer dan 4 personen zijn niet toegelaten tijdens de paasvakantie en in het weekend. Bestaande reservaties kunnen kosteloos worden geannuleerd.
  • De reizigers worden eveneens gevraagd eten en drinken in de trein tot het minimum te beperken, en spontaan hun eerder aangekocht vervoersbewijs aan de treinbegeleider te tonen.

Maatregelen in het station, op het perron en in de trein

  • Iedereen moet aan de raamkant zitten (behalve kinderen t.e.m. 12 jaar, zij mogen naast de volwassene die hen begeleidt, zitten)
  • Ook reizigers richting de Kust, die vroeger afstappen moeten aan het raam zitten
  • Mondmaskerplicht in het station, op de perrons en aan boord van de trein
  • Bewaar, in de mate van het mogelijke, altijd genoeg afstand tussen andere reizigers
S'asseoir côté fenêtre/raamkant zitten
Wil je ergens anders heen dan de Kust? (Her)ontdek België en kies één van de 500 andere bestemmingen om op uitstap te gaan!
loader