Het stationsgebouw van Amay dateert van 1893. Nochtans stoppen de treinen er al sinds 18 november 1850, toen de Compagnie de chemin de fer de Namur à Liège de gelijknamige lijn in gebruik nam.

Het is een gebouw van het type ‘Nord Belge’ zoals er nog meerdere op deze lijn te vinden zijn met een hoog middengedeelte en 2 lagere vleugels. Het station van Amay ligt op spoorlijn 125 van Luik naar Namen, tussen de stations van Haute-Flône en Ampsin.

Toen de loketten van het station werden gesloten, zocht NMBS naar een invulling van de leeggekomen ruimtes. Er werd een akkoord gesloten met de gemeente Amay om via een erfpachtovereenkomt voor 50 jaar de wachtzaal en de vrijgekomen ruimte in te nemen.

Sinds 2017 bezet de bibliotheek de benedenverdieping van het station. Het is ook uitgebreid met een speelgoedbibliotheek die in oktober 2021 werd geopend. Momenteel zijn er een 300-tal spelletjes beschikbaar en kan je één van de de 3000 boeken ontlenen. Op de verdieping richtte de gemeente 2 appartementen in voor mensen die nood hebben aan een tijdelijk verblijf.

Locatie

Bibliotheek / ludotheek

Station van Amay
Place Gustave Rome 10
4540 Amay

Nuttige links