Voormalige stations stralen een bepaalde charme en een karakter uit die men niet terugvindt in moderne constructies. Deze kopers slaagden erin om het volledige potentieel te ontdekken van deze authentieke bouwsels en gaven ze een tweede leven. Ontdek de getuigenissen en de geslaagde transformaties van deze stations tot unieke plekken.

Het voormalige stationgebouw van Nijlen

‘We waren meteen verliefd op het gebouw dat een rijke geschiedenis uitstraalt en waar we vroeger zelf al eens een ticketje kochten om de trein te nemen’. Zo begint het verhaal van Nick Horemans die samen met zijn vrouw in 2017 het station van Nijlen kocht om er een unieke feestlocatie, werk- en vergaderruimte van te maken. Alles werd met zorg gerestaureerd en zoveel mogelijk werden de authentieke elementen behouden, waaronder het originele loketraam dat in de feestzaal staat te pronken, vandaar de naam ‘Het Loket’.

Nick en Inge Horemans - Verswijfel

Ontdek Het Loket

Het voormalige stationgebouw van Viane-Moerbeke

Toen ik zag dat het stationnetje waar ik vroeger als kind de trein nam om naar school te gaan verkocht werd, heb ik niet getwijfeld. Het was bovendien een opportuniteit om bij te dragen aan het dorpspatrimonium. Met uitbaters als Jan en Steffie van 'bargare' vonden we de ideale partners voor een origineel concept.

Roel en Katrien Bruylandt- De Baerdemaecker

Ontdek BarGare

Het voormalige stationgebouw van Sint-Joost-ten-Node

Dit prachtige stationsgebouw uit 1885, in Vlaamse neoklassieke stijl, werd gebouwd boven het spoor. Toen het oude station in 1996 werd ingedeeld, werd het volledig getransformeerd en ingericht door de architect Jean Delaby. Het is nu een levend centrum gewijd aan jazz.

Ontdek Jazz Station

  

Het voormalige stationgebouw van Dorinne-Durnal

Sinds mijn kindertijd ben ik gepassioneerd door treinen en de spoorwegwereld. Eind 2006 heb ik het stationsgebouw van Dorinne-Durnal kunnen kopen en ben ik begonnen het volledig te renoveren. On het weer de uitstraling te geven die het had, baseerde ik me voor de buitengevels op oude foto's van het station toen het nog in dienst was.

Yves Steenebrugge

Lees het verhaal van Dorinne-Durnal (PDF)

picto PDF