Het reizigersstation van Oostakker werd in 1911 in gebruik genomen. Het ligt aan de lijn Antwerpen – Gent die in 1841 eindigde aan de Dampoort. In 1896 werd de lijn overgenomen door de staat. Door een wijziging van het tracé besliste men om een spoorweghalte te bouwen, niet ver van het beroemde bedevaartsoord Oostakker-Lourdes dat al sinds 1875 jaarlijks een grote toeloop kende en gold als één van de drukst bezochte bedevaartsplaatsen van België. De trajectwijziging met de 7 m hoge spoorwegberm was klaar in 1911.

Het ruim opgevatte station was zeer geschikt voor grote groepen bedevaartgangers. Het werd ook gebruikt door pendelaars en leerlingen van de scholen die dicht bij het bedevaartsoord lagen. Door de opkomst van het bus- en autoverkeer daalde het reizigersverkeer per trein vanaf de jaren ’50. Het station werd gesloten eind mei 1984.

In 1995 verkocht NMBS het, ondertussen beschermde, monument en de eigenaar restaureerde en renoveerde het om het een ander leven te geven.

Na een leven in de evenementsector was het tijd voor een nieuwe bestemming. Maxime Koch en zijn vrouw Charlotte Dengis waren al een tijdje op zoek naar een goede locatie voor een interieurwinkel in Gent. En sinds mei 2021 openden ze er hun interieur- en plantenwinkel Astuce. Je vindt er zetels, kussens, tapijten, lampen, buitenmeubelen … alles wat een interieur rijker kan maken. 

Het gerenoveerde station heeft nog veel originele elementen: de betegelde vloer van de inkom, de parketvloer in de voormalige wachtzaal eerste klasse, de loketten die nu dienst doen als bureau. En er is zelfs nog de originele tunnel in metselwerk (die nu gebruikt wordt als opslagruimte) met een brede trap naar het vroegere perron. Links van het station bleven de brede trappen bewaard die van het vroegere perron onmiddellijk naar de straat leiden. Deze brede toegang was nodig om de honderden bedevaartgangers op te vangen. Rechts naast het station staat een afzonderlijk, rechthoekig toiletgebouw en een bergruimte (serre) tussen beide. Hier vind je, via een aparte ingang, planten en bloempotten en een bloemist die workshops geeft en boeketten maakt.

Locatie

Astuce interior
Lourdesstraat 6
9041 Gent

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.
loader