Het station van Ertvelde ligt langs de goederenspoorlijn die van Gent-Zeehaven via Zelzate naar Terneuzen loopt. Sinds 1961 stoppen er geen reizigerstreinen meer. Het gebouw dateert uit 1865 en was oorspronkelijk symmetrisch gebouwd met twee licht uitspringende hoekgedeelten, beide voorzien van een puntdak. Het huidige gebouw, dat aangeduid is als vastgesteld bouwkundig erfgoed, bevat één uitspringende gevel. Na zijn openbare functie werd het gebouw gebruikt als goederenopslagruimte en later werd het verhuurd aan een particulier. Op de naastliggende spoorlijn naar Terneuzen rijden dagelijks een vijftal goederentreinen.

In 2018 stelde NMBS het stationsgebouw met bijhorende woning en de omliggende grond te koop. Stefaan Cauwels en Nathalie Causyn grepen hun kans: ze kochten het gebouw en renoveerden het compleet. Na wat vertraging, onder andere door corona, werd in mei 2022 gestart met de werken.

Het gebouw werd volledig gestript en kreeg een extra verdieping voor 5 verblijfskamers. Op de begane grond zijn er ook 5 kamers, een grote gemeenschappelijke flexibele ruimte (co-working), een open keuken en een woonruimte. In totaal is er plaats voor 21 gasten. Iedere verblijfsruimte is voorzien van een kitchenette en inloopdouche. De receptie is geautomatiseerd en de gasten kunnen zelf hun drankjes uit de ‘Honestybar’ halen.

Stefaan en Nathalie hopen met hun concept, een hotel en viersterrenvakantiewoning met de naam Gare 55, o.a. expats aan te trekken die werkzaam zijn in de nabije zeehaven, of grotere groepen die in het weekend graag het ganse station willen afhuren. Ook individuele toeristen zijn er welkom.

55 verwijst naar het nummer van de spoorlijn. Het enthousiaste koppel vroeg voor hun verblijf het Green Key Label aan, een internationaal kwaliteitslabel dat belang hecht aan duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen. Om dit aspect extra in de verf te zetten, is er in laadpunten voor elektrische fietsen en laadpalen voor elektrische wagens voorzien, alle op zonne-energie.

Locatie

Gare Cinquante-Cinq
Stationsstraat 71
9940 Ertvelde

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.