Het station van Laken is gelegen op de ‘tragere’ spoorlijn Brussel – Gent die in 1856 werd geopend, deze lijn loopt via Jette en Dilbeek naar Denderleeuw en Gent. Op 20/02/1872 werd een houten gebouw voor reizigers in Laken geopend. Het huidige rechthoekige gebouw, met 3 bouwlagen onder een mansardedak, dateert van 1880. In het begin gingen de reizigers via een metalen loopbrug en overdekte trappen naar de perrons.

In de loop der jaren onderging het gebouw verschillende wijzigingen. De loopbrug werd beschadigd tijdens de 2de wereldoorlog maar later werd ze volledig heropgebouwd in gewapend beton en baksteen. In 1982 opende het vlakbij (meer westwaarts) gelegen spoorweg- en metrostation van Bockstael. En dat betekende het einde van het Lakense station. Op 26/09/1996 werden de gevels en het dak van het station beschermd.

NMBS gaf het gebouw in 2004 voor 27 jaar in erfpacht aan de Stad. Van 2008 en 2011 werd het herbestemd tot cultureel centrum. De loopbrug werd in 2014 gesloopt. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de renovatie en verbouwing. Architectenbureau B-architecten nv won deze wedstrijd en hun restauratieplan zorgde ervoor dat het 19e-eeuwse neorenaissance stationsgebouw, door een zorgvuldige en vakkundige restauratie en renovatie, terug een hedendaagse sociaal-culturele invulling kreeg.

De gevels en het dak werden gerestaureerd en het gebouw werd transparanter. Op het gelijkvloers is niet alleen een zaal voor voorstellingen maar ook een café met zuidelijk georiënteerde wintertuin. B-architecten nv ontwierpen hiervoor een soort veranda in glas en staal die als het ware boven het spoor hangt en een prachtig uitzicht biedt en een verwijzing is naar de oorspronkelijke toegang tot de perrons.

De renovatiewerkzaamheden waren eind 2020 afgewerkt maar door de heersende gezondheidscrisis, werd het voormalige station pas half september 2021 officieel ingehuldigd.

Het station heeft nu een nieuwe bestemming gekregen en is een sociaal-culturele ruimte die beheerd wordt door het Maison de la Création, een door burgers opgericht cultureel centrum. Dit centrum organiseert verschillende workshops en coördineert het project met meerdere partners. Verschillende Brusselse verenigingen hebben de ruimte al in gebruik genomen, er is zelfs een sociaal restaurant waar iedereen welkom is.

Heb je zelf interesse om een voormalige spoorweggebouw te kopen en er iets moois van te maken? Ontdek ons huidig aanbod

Locatie

Maison de la Création - Site MC Gare
Kerkeveldstraat 2
1020 Laken

Nuttige links