Het station van Braine-le-Comte werd ingehuldigd op 31 oktober 1841 en is één van de oudste stations van België. De goederenloods, iets verderop gelegen, werd gebouwd in het begin van de jaren 1870. Ze werd gebruikt voor het verzenden van kleine pakjes en was voorzien van een verhoogd platform voor het laden en lossen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw beschadigd door Duitse bombardementen. Met de geleidelijke achteruitgang van het pakjesvervoer werd het gebouw niet meer gebruikt en raakte het in verval.

Toen NMBS aanbood om het gebouw in erfpacht te geven, namen Silvio Licata en Salvatore Montalbano, twee vrienden actief in de horeca, de uitdaging aan om hun project te realiseren. Het erfpachtcontract, dat in oktober 2017 werd afgesloten voor een periode van 50 jaar, stelde hen in staat om, met uitgebreide renovatiewerkzaamheden, de voormalige loods om te toveren in een restaurant-brasserie.

Het gebouw werd volledig gerenoveerd met de hulp van het architectenbureau TAZ. De industriële ziel van het oude gebouw bleef behouden. Sommige muren bleven zichtbaar metselwerk en er kwamen industriële verwarmingselementen of roosters als scheidingswanden. Het interieur is ingericht met mooie tafels en modern meubilair en werd zorgvuldig aangekleed om het spoorwegverleden van de voormalige loods te weerspiegelen. Al deze elementen zorgen samen voor een echt contrast. Verder werden de kelders gerenoveerd, terwijl de buitengevels behouden bleven en opgefrist werden.

De begane grond is 500 m² groot en bestaat uit kleine privézalen, een conferentieruimte en een extra mezzanine van 100 m². In deze grote ruimte kunnen evenementen worden georganiseerd, zoals kleine jazzconcerten. Bij de renovatie is ook een overdekt terras aan de straatkant aangelegd. Sinds 2020 runnen Silvio en Salvatore in deze voormalige goederenloods hun restaurant-brasserie "L'Horreum", verwijzend naar een Romeins pakhuis. Hun specialiteit is op houtskool gegrild vlees.

Locatie

L'Horreum
2, rue du 11 Novembre
7090 Braine-le-Comte

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.