Weerde is gelegen langs de oudste Belgische spoorlijn tussen Brussel en Mechelen, die werd ingehuldigd op 5 mei 1835. Het was echter pas in 1864 dat er een stopplaats kwam. Het huidige gebouw is het 2de stationsgebouw want het oorspronkelijke gebouw van 1880 werd gesloopt door een verhoging van het spoor in 1908. Het gebouw ligt ingesloten tussen 2 spoorlijnen.

In 2004 kreeg het stationsgebouw een stevige opknapbeurt: de muren werden gezandstraald, deuren en ramen vervangen, centrale verwarming geïnstalleerd en het interieur kreeg een nieuw likje verf. In 2005 sloten de loketten van het station.

Het mooie gebouw is een beschermd onroerend goed en bestaat uit drie delen : het centrale deel van drie traveeën en twee bouwlagen zit onder een zadeldak, geflankeerd door een lage vleugel van één travee enerzijds en een lage vleugel van drie traveeën anderzijds. Het is opgetrokken uit licht gekleurde bakstenen in kruisverband met decoratief verwerkte rode baksteen.

NMBS bood in maart 2014 het stationsgebouw in erfpacht aan. Het gebouw moest volledig heringericht worden. Met de hulp van een binnenhuisarchitect, die heel wat ervaring heeft met de inrichting van horecazaken, kreeg het station een totale opknapbeurt.

Na een periode van hard werken, restaureren en creëren kreeg het station stilaan een nieuw leven: het restaurant/lounge club ‘Mie van Bart’ was geboren!

Uitbater Jean-Paul Velter is een kunstenaar/pianist die zijn eigen toets aan de inrichting heeft gegeven. Hij verzorgt ook de muzikale achtergrond door ’s avonds, op bepaalde dagen, zelf piano te spelen voor de restaurantbezoekers. De naam van de zaak ‘Mie van Bart’ verwijst naar een figuur uit het poppentheater.

Spring eens binnen tijdens het wachten op een trein of spreek er eens af met je collega’s of vrienden en geniet van dit mooi gerestaureerde gebouw.

Nuttige links

Locatie

Mie van Bart
Stationsplein 1
1982 Weerde 

loader