Het station van Herne is gelegen langs spoorlijn 123 (Geraardsbergen – Edingen). Het station dateert van 1871 en is sinds eind 1997 een beschermd gebouw. Het werd opgericht op de grens tussen Herne en Tollembeek. In deze regio was er een enorme behoefte aan arbeiders/mijnwerkers. Dankzij het station kon deze ingevuld worden door pendelende werknemers uit de (arme) streek rond Herne, Vollezele, Oetingen en Tollembeek. Daarnaast stapten er ook veel arbeiders en bedienden op die in Brussel gingen werken.

Het is een mooi bewaard voorbeeld van een landelijk station gebouwd door een privémaatschappij en dat later uitgebaat werd door de Staatsspoorwegen. Het is opgebouwd als een stationscomplex met een hoofdgebouw met woongedeelte, een wacht- en lokettenzaal, een goederenruimte en een sanitair gebouwtje.

 Het oorspronkelijke interieur heeft de tand des tijds goed doorstaan. De houten banken, de houten loketwand, het loketmeubilair, de brandkast, het inkomportaal en de glazen luifel met ijzeren structuur en sierlijst bleven mooi bewaard.

In 2011 besloot NMBS de perrons te verhogen en de fietsenstalling uit te breiden. Eind juni 2013 sloten de loketten en werd het een stopplaats. NMBS besloot daarop om het gebouw te koop aan te bieden.

 

In 2018 kocht vzw De Okkernoot het geklasseerde stationsgebouw van Herne. Zij restaureerden het volledige gebouw waarbij er op de benedenverdieping een sociale bistro werd ingericht. Deze wordt uitgebaat door mensen met autisme. Dankzij hun dagelijks contact met de klanten doen ze werkervaring op.

Op de verdiepingen vind je ateliers en een opleidingscentrum voor nieuwe externe mobiele cliënten. Daarnaast is er ook een buurtwinkel waar je lokale, ecologisch geproduceerde producten, afkomstig van de korte keten, kan kopen.

Op 14 mei 2023 werd De Coupee ingehuldigd. De naam verwijst naar het station en het treinverleden van het gebouw, maar ook naar het specifieke verhaal van De Okkernoot, om van dit station, via een nieuw inclusief dagbestedingsproject, een ontmoetingsplaats te maken voor mensen mét en zonder beperking. De Okkernoot zorgt in het Pajottenland al vele jaren voor de opvang van mensen met autisme in residentiële opvanginitiatieven in Halle, Vollezele en Denderwindeke. En daar komt nu ook De Coupee in Herne bij.

Locatie

De Okkernoot - Herne 
De Coupée

Stationsstraat 115
1540 Herne

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.
loader