Het voormalige station van Dorinne-Durnal, gelegen op de vroegere spoorlijn lijn 128 (Ciney – Yvoir), werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw.Toen het reizigersverkeer werd opgeheven, werd het eerst gebruikt als asiel voor achtergelaten honden en katten. Later werd het uitgebaat als een frituur-restaurant. Eind 2006, toen het te koop werd aangeboden, viel het in handen van een grote treinliefhebber. De koper, Yves Steenebruggen, besloot om het volledig te renoveren.

Om het weer de uitstraling te geven die het had, baseerde hij zich voor de buitengevels op oude foto's van het station toen het nog in dienst was. Sinds zijn kindertijd is hij gepassioneerd door treinen en de spoorwegwereld. Yves Steenbruggen heeft actief deelgenomen aan de oprichting van de VZW TSP (Toerisme en SpoorPatrimonium), een vereniging die zich bezighoudt met het aanschaffen en renoveren van oud, bijna uitsluitend Belgisch, spoorwegmaterieel.

Het spoorpatrimonium omvat het rollend materieel (locomotieven, wagons, rijtuigen), maar ook de infrastructuur (wissels, seininrichting, gebouwen). De vereniging heeft met name een deel van de oude lijn 128 Ciney-Spontin-Yvoir terug in dienst gesteld en exploiteert ze tot in Bauche. Het betreft hier de toeristische spoorlijn van de Chemin de fer du Bocq. Het huidige gebruik van het station is gemengd: het bovenste deel werd omgebouwd tot een woonruimte  De begane grond, die in die tijd de wachtzaal en administratieve kantoren huisvestten, is nu een grote hal die dienst doet als tussenstop tijdens lokale gastronomische tochten.

Elk jaar, ter gelegenheid van het festival van de vereniging, is er een grote tentoonstelling van modeltreinbanen en rijden er speciale treinen op de lijn. En tenslotte onthaalt het station Sinterklaas tijdens zijn jaarlijks bezoek aan de kinderen van het dorp. Dit alles maakt van het voormalige station van Dorinne-Durnal een plaats, voor iedereen, doordrenkt met geschiedenis .

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.

Locatie

Station van Dorinne-Durnal
Chansin, 1
5530 Yvoir