Het Jazz Station is gevestigd in een uniek gebouw aan de Leuvensesteenweg in Brussel (Sint-Joost-ten-Node). Dit station op de lijn Brussel-Luxemburg werd ingehuldigd in 1885. Het is een van de weinige stations die boven de onderliggende sporen zijn gebouwd. Het gebouw in de Vlaamse neorenaissance- en neobarokstijl is ook architecturaal gezien uniek. Al in 1865 was er een halte op deze lijn. Maar toen de spoorlijn ondergronds werd heraangelegd, werd het station over de sporen heen gebouwd.

Het gebouw heeft twee vleugels: in de linkervleugel (boven de sporen) bevonden zich de woning en het kantoor van de stationschef en ook de wachtruimte voor de treinreizigers in derde klas. De rechtervleugel bevatte de inkomhal en wachtruimtes voor de reizigers in eerste en tweede klas, het post- en telegraafkantoor en een magazijn. De twee perrons in openlucht waren bereikbaar via trappen vanaf een overdekte loopbrug die over de spoorwegtunnel liep.

Aan het begin van de 20e eeuw was het station een belangrijke plek, maar met de opkomst van de Brusselse tram verloor het zijn belang en werd het in 1924 gesloten. In 1975 werd de rechtervleugel van het stationsgebouw aan de binnenkant heropgebouwd, waardoor de toegang tot de sporen werd afgesloten. Sinds 1996 is het stationsgebouw een beschermd monument.

In 2002 kreeg de gemeente Sint-Joost-ten-Node het gebouw in erfpacht van NMBS voor een periode van 66 jaar. Na de restauratie van het gebouw door de gemeente met de steun van de Europese Commissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werd op 30 september 2005 het Jazz Station ingehuldigd.

De buitenkant van het gebouw werd volledig gerenoveerd, waarbij de gevels en daken in hun oorspronkelijke staat werden hersteld. De hoofdgevel, aan de kant van de Leuvensesteenweg, is opnieuw fel rood en de metalen structuur van de galerij aan de achterkant van het gebouw is in zijn oude glorie hersteld.

Het Jazz Station is geen jazzclub: het is een plek waar jazz leeft. Een concertzaal vermomd als club. Er worden tal van andere activiteiten georganiseerd, zoals concerten, geschiedenislessen, zanglessen, tentoonstellingen (foto's, schilderijen enz.) en repetities ... Maar het Jazz Station heeft nog zoveel meer te bieden.

Locatie

Jazz Station vzw
Leuvensesteenweg 193A-195
1210 Brussel

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.