Het voormalige stationsgebouw van Herzele is gelegen langs de spoorlijn Denderleeuw – Kortrijk, die in 1868 geopend werd. Alle stations van de spoorlijn waren gebaseerd op het station van Westmeerbeek. Het is een sober bakstenen gebouw met een hoog middengedeelte onder een zadeldak. Er zijn 2 lagere zijvleugels, eveneens onder een zadeldak, die het centrale gedeelte flankeren. Op de eerste verdieping had de stationschef zijn dienstwoning. Aan de rechtervleugel langs de spoorzijde is er een luifel. Het stationsgebouw is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

In 2006 sloot NMBS met de gemeente Herzele een erfpachtcontract voor 50 jaar. Het volledige gebouw werd in 2009 gerenoveerd door diverse lokale stielmannen en de ploeg van de technische dienst. De gemeente zag toeristisch potentieel in het gebouw en zocht nadien een uitbater. De loketten werden in 2012 gesloten.

Herzelenaar Dimitri Schouppe zag de kans schoon om van dit stationsgebouw koffie- en lunchbar Alacart te maken. Sinds juli 2023 vind je er, naast tal van koffie- en theeproducten, een uitgebreide selectie van koffiemachines voor particulieren en bedrijven.

Je kan er een lekkere kop koffie drinken en genieten van een stukje taart, een lunch, ontbijt en streekbieren. De ambachtelijk gebrande koffiebonen van Dimitri’s eigen merk Alacart belanden kraakvers in metalen containers in de winkel en worden ter plaatse gemalen en verpakt. Ook het assortiment thee is uitgebreid: je vindt er losse thee of thee in builtjes, theepotten, -tassen, -glazen en traditionele theebenodigdheden.

Op de verdieping zijn er twee zaaltjes die je kan afhuren. Ze kregen de toepasselijke namen ‘Espresso’ en ‘Cappuccino’.

Dus zowel de koffieliefhebbers, treinreizigers als toevallige passanten kunnen voor een intense koffiebeleving terecht in het vernieuwde stationsgebouw van Herzele. Wanneer de verbruikszaal gesloten is, kunnen de reizigers nog altijd terecht in de vernieuwde wachtruimte.

Locatie

Alacart
Stationsstraat 239
9550 Herzele

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.