Het huidige reizigersstation van Mechelen-Nekkerspoel, gelegen op de spoorlijn tussen Mechelen en Antwerpen, werd gebouwd in 1912 na de ophoging van de spoorweg, maar de treinen stoppen er al sinds 1903. Het station ligt net buiten de binnenstad van Mechelen, aan de wijk Nekkerspoel. Het ligt dichter bij de Grote Markt en de Sint-Romboutstoren dan het wat verder gelegen station van Mechelen.

Kenmerkend aan het gebouw zijn de gecombineerde lijst- en topgevels van bak- en natuursteen en overwegend rondbogige muuropeningen. Het gebouw telt 3 bouwlagen onder leien zadeldaken. De vloerplaten werden uitgevoerd in gewapend beton, voor Mechelen misschien wel het vroegste gebruik van dit bouwproduct. De lokettenhal werd opgetrokken in neoclassicistische stijl met een marmeren trapzaal in dito stijl. De wachtzaal 1ste en 2de klas bevat typisch Mechels houtsnijwerk onder meer lambrisering en vaste banken.

Het monumentale stationsgebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl is sinds 11 maart 1993 beschermd als monument. In 1997 verkocht NMBS het station aan een antiekhandelaar, nadien kwam het in handen van een vertaal- en mediabureau. De stationsdiensten zelf werden gehuisvest in een container. In 2009 werd het gebouw wederom aangekocht door NMBS.

Op 14 maart 2016 startte de restauratie van het monumentale gebouw. In nauwe samenwerking met de dienst Onroerend Erfgoed werd het stationsgebouw zowel binnen als buiten volledig gerestaureerd. De gevel werd gezandstraald en het gebouw kreeg een nieuw dak, isolatie en nieuwe vloeren. Ook de historische, oorspronkelijke trap werd zorgvuldig gerestaureerd en de oude wachtzaal voor reizigers in eerste klasse, behield haar authentieke interieur en bezit terug de grandeur van vroeger. De bovenverdieping werd volledig heringericht als kantoorruimte.

In de loop van 2021 sloten de stationsloketten hun deuren. Sinds februari 2022 is boekhandel Pardoes, al meer dan 20 jaar een begrip in de Dijlestad, gevestigd in het stationsgebouw.

 

Het eindresultaat van een grondige make-over van de boekhandel werd zichtbaar sinds eind november 2022. De vroegere lokettenzaal werd ingedeeld in een zevental leeftijdszones, gaande van de eerste leesmomenten tot een young-adult cave voor de iets oudere lezers. Centraal en opvallend staat de Pardoeshut die samen met het leesbos met grote beren en boom verwijst naar kinderverhalen en -boeken.

 

Het resultaat, uniek in de Benelux, is een belevingscentrum waar kinderen, naast het kopen van boeken zich ook digitaal kunnen uitleven in o.a. een green screen, waar hun foto’s kunnen verwerkt worden in boekcovers en er is een boekenscanner die een animatie toont.

 

En zo gaan het analoge en digitale hand in hand … in een station dat terug straalt als vroeger!

Locatie

Boekhandel Pardoes 
Ontvoeringsplein 12
2800 Mechelen

Nuttige links