Het stationsgebouw van Olen, gelegen op de spoorlijn Antwerpen – Mol, is een typisch gebouw van de Grand Central Belge, de spoorwegmaatschappij die tevens verantwoordelijk was voor de aanleg van de spoorlijn Herentals – Mol - Neerpelt. Het dateert van 1878 en is als pand opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed sinds 2019. Vanaf 1957 was Olen geen halte meer en het perron verdween.

Dankzij de inspanningen van de Olenaars en de lokale politici kreeg Olen op 2 juni 1996 opnieuw een halte. Het bakstenen gebouw heeft een hoog gedeelte met 3 en een laag gedeelte met 5 traveeën. Op het bovenverdiep zit een baksteenfries, de benedenverdieping heeft hardstenen gebosseerde hoekblokken.

Het gebouw heeft geen loket meer maar je vindt er wel een uniek café waar vroeger ook het originele stationsbuffet zat: ’t Stationneke. Naast een volkse, bruine kroeg met een unieke sfeer en uitgebreide bierkaart is er ook een omvangrijk biermuseum gevestigd met een ongeziene collectie aan biersoorten. Het interieur weerspiegelt de thema’s ‘trein’ en ‘bier’ waardoor er een unieke en gezellige sfeer gecreëerd wordt.

In juni 2022 opende, onder leiding van Annie Van de Vel en Ronny Cannaerts, een nieuwe zaak in het station: De Coupé. Naast een restaurant is er ook een vergaderruimte, op de bovenste (dak)verdieping is er een volledige ingerichte loft waar maximum 4 personen kunnen overnachten en er is ook een (verhuurde) appartementsruimte op het eerste verdiep. Daarnaast is er ook nog een klein winkeltje waar je terecht kan creaties van Annie zoals:  keramiek serviesgoed, hebbedingetjes zoals zeepschaaltjes, tapasplanken, ...

Locatie

't Stationneke
Stationsstraat 103
2250 Olen

De Coupé
Stationsstraat 103A bus 1
2250 Olen

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.